Broj 4452 · 03.05.2012.

Sanjalica

Hronika

Crna hronika

Poginuo vozač mopeda

Nije ustupio pravo prvenstva drugim automobilima * Preminuo u Beogradu posle nekoliko sati borbe lekara za život * Dva Pančevca uhapšena u Kragujevcu zbog pljačke zlatare

Kliknite za veci prikaz
Vozači dvotočkaša često stradaju

Prošlog petka, 27. aprila, u 12.30, na raskrsnici ulica Stevana Šupljikca i Braće Jovanović dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je stradala jedna osoba.

Prema informacijama iz saobraćajne policije, do nesreće je došlo kada je K. Ć., koji je vozio moped i kretao se s prilaznog puta benzinske pumpe MBG u Ulici Stevana Šupljikca, skrenuo ka Ulici braće Jovanović.

Oborio ga auto

Kada je stigao do raskrsnice Stevana Šupljikca i Braće Jovanović, nije propustio vozila koja su imala pravo prvenstva, pa je jedan od putničkih automobila naleteo na zadnji deo njegovog mopeda. Od udara i pada na asfalt K. Ć. je zadobio teške povrede i, nakon što mu je ukazana prva pomoć u Opštoj bolnici u Pančevu, prebačen je kolima Hitne pomoći u beogradski Urgentni centar. Pokušaji lekara da ga spasu, uprkos opasnim povredama koje je zadobio, bili su bezuspešni, pa je preminuo istog dana u 15.20.

Saobraćajna policija je saopštila da se u periodu od 23. do 30. aprila na ulicama i putevima na teritoriji Pančeva dogodilo šest udesa s materijalnom štetom i pet u kojima je bilo i povređenih lica.

Među povređenima su tri vozača automobila, dva putnika i jedan vozač mopeda.

Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća bila je brzina neprilagođena stanju puta i uslovima saobraćaja, zbog čega saobraćajna policija apeluje na vozače da poštuju propise o brzini kretanja.

Krali po Šumadiji

S. P. (30) i Đ. B. (32) iz Pančeva uhapšeni su krajem prošle nedelje u Kragujevcu, zajedno sa D. K. (22) iz Beograda, zbog osnovane sumnje da su opljačkali jednu zlataru i iz nje odneli nakit vredan gotovo dva miliona dinara.

Oni su najpre u Beogradu ukrali jedan „pasat” i njime se dovezli do Kragujevca. Kada su stigli do zlatare, Đ. B. je ostao da čuva stražu u automobilu, a S. P. i D. K. su ušli u lokal i vlasnika i njegovu suprugu naterali da im predaju kutiju u kojoj je bilo 148 zlatnih burmi težine 500 grama.

Uspeli su da pobegnu i da izađu na put za Beograd, ali policija je primetila njihovo vozilo i krenula u poteru. Uhvaćeni su posle sat vremena u Velikoj Plani, gde su se skrivali u podrumu jedne napuštene kuće.

Za S. P. i Đ. B. je već bila raspisana potera zbog sumnje da su krali i u drugim gradovima u Srbiji i da su posebno birali nakit i dragocenosti. Nakon isteka policijskog zadržavanja od 48 sati, oni i njihov saučesnik iz Beograda predati su istražnom sudiji Osnovnog suda u Kragujevcu.

M. Gligorić


Loša dioptrija

Ozbiljna kampanja

Kliknite za veci prikaz

Socijalno pravedna Srbija podrazumeva posao, investicije, sigurnost. Jasno! Ali pre toga pokrenimo Srbiju. Da – moguće je raditi za Srbiju – znaš zašto.

Ozbiljna vremena svakako računaju na poštenu i uspešnu Srbiju. Sve mora biti čvrsto, jer su jaki regioni – jaka Srbija. Istina, valja se zalagati za interes naroda a ne tajkuna.

Dragana Mladenović


Od petka, 4. maja

Novine u saobraćaju

Novi Pravilnik o bezbednosti u saobraćaju, koji objedinjuje propise o ispravnosti, kvalitetu i načinu postavljanja sedišta za decu u vozilu, kao i o zatamnjenosti stakala i poziciji volana, stupa na snagu u petak, 4. maja.

Između ostalog, ubuduće će sedišta za decu morati da budu pravilno postavljena i atestirana, kao i da imaju odgovarajući žig. To će značiti da zadovoljavaju predviđene kriterijume o kvalitetu i bezbednosti i da su montirana na pravilan način. Ovo je objašnjeno time da je na našem tržištu bilo mnogo dečjih sedišta iz istočnoevropskih zemalja, koja su jevtinija, ali nisu dovoljno kvalitetna, pa su samim tim opasna za prevoz najmlađih.

Pravilnik predviđa kazne i za vozače koji su zatamnili stakla na svojim vozilima u većoj meri nego što je to dozvoljeno. Uz to, oni koji žele da voze u našoj zemlji automobile s volanom na desnoj strani, smeju to da rade, ali imaju rok do 30. juna da registruju takva vozila.

Ukoliko ne ispune tu obavezu, moraće da postave volan na levu stranu.

Zasad se još ne zna zašto je odlučeno da baš ovaj pravilnik stupi na snagu, a ne neki drugi o kojima se mnogo više govorilo u javnosti. To je bio slučaj s pravilnikom o novom načinu polaganja vozačkih ispita i s pravilnikom o novom načinu vršenja tehničkih pregleda vozila. Oni se još uvek ne primenjuju iako su prošle dve godine od usvajanja novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.


Hitna pomoć

Nespremni za leto

Visoke dnevne temperature stigle su brže nego što smo to očekivali. Iako mnogima prija toplo vreme, svaka nagla promena predstavlja rizik za organizam. Teško je mirovati u kući kada nas sunce zove da izađemo. I ne treba da izbegavamo boravak u prirodi, ali ipak moramo da budemo svesni novih okolnosti, koje zahtevaju laganiju, svetliju odeću, povećan unos tečnosti i umerenost u aktivnostima.

Preko sedamdeset ambulantnih pregleda i petnaest kućnih poseta u samo jednoj noćnoj smeni svedoče da se nismo prilagodili vremenskim prilikama.

Velik broj pacijenata žalio se na malaksalost i nestabilnost pri hodu. U osnovi njihovih tegoba bio je varirajući pritisak. Više nas ne iznenađuju mlađi pacijenti s bolovima u grudima. Kada se isključe banalni razlozi za bol, kao što su naprezanje mišića ili poremećena probava, preostaje nešto što je mnogo važnije i što može da ugrozi život ovih lica.

Akutni koronarni sindrom neretko bude prvo ispoljavanje srčane bolesti kod mlađih pacijenata. Tada treba brzo da reagujemo. Za prepoznavanje bolesti, pregled, transport i spasonosnu terapiju, koja može da sačuva srce, ne bi trebalo utrošiti više od jednog do tri sata. Zdravstveni sistem mnogo efikasnije rešava ova stanja. Na pojedincu je ipak da više vremena posveti prevenciji i kontroli bolesti. Fizička aktivnost treba da bude svakodnevna, umerena i prilagođena vremenskim prilikama. Moramo zapravo da osluškujemo sopstveni organizam i da s prvim znacima premorenosti napravimo pauzu i sklonimo se od sunca.

Samo što je izašao prošlonedeljni „Pančevac”, u jednom danu smo intervenisali u tri teške saobraćajne nesreće. Jedno lice je izgubilo život u direktnom sudaru s drugim automobilom. Osobe iz drugog automobila zadobile su povrede ekstremiteta. Dve saobraćajne nezgode završile su se s teškim traumama motociklista, s prelomom baze lobanje i amputacijom noge, a neizvesno je da li će neka od njih imati smrtni ishod. Policijska statistika govori da su najčešći razlozi za ove nezgode naglo menjanje pravca vožnje i neuključivanje migavaca pri skretanju automobilom. Ipak, ne možemo da se otmemo utisku da jedan broj motociklista veoma brzo vozi, ugrožavajući svoj i tuđ život.

Dr Miroslav Tepšić


Demokratska omladina tvrdi:

Tomislav Nikolić nema rezultate

Članovi Demokratske omladine izveli su u ponedeljak, 30. aprila, u centru grada, akciju kojom su još jednom želeli da upozore građane da ne glasaju za Srpsku naprednu stranku i njenog predsednika Tomislava Nikolića, jer bi u tom slučaju podržali stranku koja bi zaustavila dalje promene. Oni su prolaznicima delili primerke brošure koja sadrži prazne listove, a na njenim koricama su Nikolićeva fotografija i naslov „Tomislav Nikolić – rezultati za 22 godine bavljenja politikom”.

Prema rečima Filipa Leskaroskog, Demokratska omladina je time želela da pokaže da lider naprednjaka nije postigao nijedan rezultat u politici.

– Njegov dosadašnji učinak je nula, jer sve radi na svoju ruku i u ličnu korist. Pripadnici njegove stranke se navodno zalažu za Evropu, a pre nekoliko godina su bili zakleti protivnici evropskih integracija i našeg ulaska u Evropsku uniju. Oni žele da obmanu javnost da bi dobili što više glasova. Hoćemo i da podsetimo javnost na to da je Demokratska stranka uvek vodila doslednu politiku i da je već godinama za naš ulazak u Evropsku uniju. Zato poručujemo glasačima da je Demokratska stranka izbor za bolje Pančevo i jedini pravi izbor – izjavio je Leskaroski.


Održano prvenstvo u kuglanju

Idealan sport za slepe i slabovide

Dvadeset prvo pojedinačno kuglaško prvenstvo slepih i slabovidih Srbije održano je u subotu, 28. aprila, u kuglani na Novoseljanskom putu u Pančevu. Nastupilo je 29 takmičara iz Subotice, Rume, Novog Sada, Beograda, Pančeva, Bora i drugih gradova, a oni su bili podeljeni u kategorije po polu i stepenu oštećenja vida. Najbolje rezultate su pokazali Vesna Minić iz Požarevca i Milan Pavlović iz Beograda, a među takmičarima je bila i Pančevka Sunčica Dimitrijević.

U Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih postoji plan da se članovima udruženja omoguće treninzi u kuglani, što će, između ostalog, doprineti i osvajanju boljih rezultata na ovakvim takmičenjima.

Kako saznajemo, u četvrtak, 26. aprila, održana je izborna skupština, na kojoj su imenovani članovi skupštine i Upravnog odbora, dok je Zlatibor Lazarov treći put izabran za predsednika Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih.

Dragana Mladenović


Izveštaj monitoring sistema

Visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika

Kliknite za veci prikaz

Nedeljni izveštaj sistema Grada Pančeva za kontinualno praćenje aerozagađenja od 25. do 29. aprila po mernim mestima.

Cara Dušana

Na ovom mernom mestu nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti (GV) prizemnog ozona i sumpor-dioksida.

Srednje dnevne koncentracije benzena kretale su se od 2,2 do 4,4 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna vrednost te kancerogene materije registrovana je 29. aprila oko ponoći, a bila je sedam mikrograma po kubnom metru.

Vatrogasni dom

Prošle nedelje srednje dnevne koncentracije ukupnih ugljovodonika nemetanskog tipa kretale su se u granicama od 42,9 do 125,1 mikrogram po metru kubnom. Maksimalna jednočasovna koncentracija, 505,96 mikrograma po kubnom metru, izmerena je 28. aprila između 21 i 22 sata.

Srednje dnevne koncentracije vodonik-sulfida kretale su se u granicama od 0,8 do 1,4 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna vrednost te opasne materije registrovana je 29. aprila, a iznosila je 4,95 mikrograma po kubnom metru.

Na ovom mernom mestu protekle nedelje nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida, amonijaka i toluena.

Vojlovica

Srednje dnevne koncentracije benzena kretale su se od 0,55 do 4,4 mikrograma po kubnom metru. Maksimalna jednočasovna vrednost te opasne materije registrovana je 27. aprila između 7 i 8 sati, a iznosila je 37,4 mikrograma po kubnom metru.

Protekle nedelje nisu registrovana 24-časovna prekoračenje GV suspendovanih čestica PM-10 (koncentracije preko 50 mikrograma po kubnom metru). Maksimalna jednočasovna vrednost, 128,7 mikrograma po kubnom metru, zabeležena je 26. aprila između 10 i 11 sati.

Na ovom mernom mestu nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida i toluena.

Starčevo

Na ovom mernom mestu prošle nedelje nije bilo prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida, amonijaka i azot-dioksida.

Aparati gradskog monitoringa nisu registrovali 24časovna prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM-10. Maksimalna jednočasovna vrednost, 71,2 mikrograma po kubnom metru, izmerena je 27. aprila između 1 i 2 sata.

Zoran Stanižan


Pojačanje za stanovanje uz podršku

Stan za decu iz hraniteljskih porodica

Adaptaciju prostora finansiraju javna preduzeća i „Aviv park” * Kako pomoći deci bez roditeljkog staranja u prelaznom periodu

Kliknite za veci prikaz
Program po kojem je naša lokalna samouprava jedinstvena

Za decu koja su navršila 18 godina i uskoro treba da izađu iz sistema hraniteljskog smeštaja ili iz Doma za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak”, ovih dana je obezbeđen još jedan stan. On se nalazi na Sodari i ima 59 kvadrata, pa je predviđeno da u njemu boravi petoro dece.

Adaptacija tog stana biće završena za oko dve-tri nedelje, a novac je obezbeđen tako što su javna i javna komunalna preduzeća obezbedila po 100.000 dinara, dok je 300.000 dinara poklonio „Aviv park”.

Pet plus jedan

Kako je objasnio većnik za zdravstvo i socijalna pitanja dr Novica Đorđević, mladi ljudi će u njemu boraviti najduže 15 meseci i u tom periodu treba da nađu posao i da se osamostale. I u tome će im, kao i dosad, pomagati lokalna samouprava i socijalne ustanove.

– Na predlog gradonačelnice i Gradskog veća, komisija za raspodelu stanova pri Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva donela je odluku da ovaj stan dodeli za smeštaj dece koja izlaze iz „Spomenka” ili iz hraniteljskih porodica. Trenutno imamo pet ovakvih stanova i po tom programu smo jedinstveni u Srbiji. Smatrali smo da je neophodno da mladima koji ostanu bez staranja omogućimo da što lakše prebrode taj prelazni period i da, dok traže posao, barem ne brinu zbog smeštaja – izjavio je Đorđević.

U pet stanova za ovu namenu trenutno je smešteno sedmoro mladih iz „Spomenka”, a kroz taj program je dosad prošlo njih dvadeset petoro. Od ove godine navedeni program je predviđen i za decu iz hraniteljskih porodica.

Osnaživanje je neophodno

Dr Novića Đorđević kaže da su ovim mladim ljudima u susret izašli „Zelenilo”, Gerontološki centar, „Telekom” i „Grafos”, koji su zaposlili neke od njih. O smeštaju i pomoći onima koji upišu više škole i fakultete stara se Republika Srbija.

Kako je podsetila Zdenka Radojković, direktorka „Spomenka”, program stanovanja uz podršku u Pančevu je startovao 2005. godine, a od 2010. u potpunosti ga finansijski podržava naša lokalna samouprava.

– Vrlo je važno osnažiti decu koja odrastu u domu za decu bez staranja ili hraniteljskoj porodici. U tom prelaznom periodu mladi ljudi imaju izvesne beneficije – ne plaćaju stan ni režijske troškove, a dobijaju i materijalnu i psihosocijalnu podršku. Mi nastojimo da ih naučimo da sami žive i pomažemo im da nađu posao – izjavila je Zdenka Radojković.

Zapošljavanje je jedan od najvećih problema ove dece, ali to, kako je rekla Radojkovićeva, ne može rešavati samo „Spomenak”, već treba da postoji mreža ustanova koja će vršiti pritisak na sve relevantne činioce. Veliki procenat mladih iz „Spomenka” uspeo je da izađe iz sistema socijalne zaštite, što je za ovu ustanovu ohrabrujući podatak.

D. Mladenović


Izložba cveća na Misi

Neka šarenilo preplavi grad

Kliknite za veci prikaz

Četvrta izložba cveća na Sportskom centru „Mladost”, koja je održana prošlog vikenda, 28. i 29. aprila, okupila je 23 izlagača iz Pančeva i mnoštvo ljubitelja cveća. Manifestacija je zvanično otvorena u subotu, kada je organizator Slobodan Opačić podsetio da su dosad održana četiri festivala, koji su podrazumevali celodnevni program, i tri izložbe cveća sa zabavnim sadržajem u večernjim satima. Ovom prilikom su nastupili folklorna sekcija OŠ „Vasa Živković”, KUD „Opovo” i „Banatski kicoši”.

Opačić je primetio da je centar grada divno uređen i pun cveća, što nije slučaj s okolnim naseljima, pa bi to valjalo popraviti.

Kako je objasnio, u toku je procedura za osnivanje pančevačkog udruženja proizvođača, prodavaca i ljubitelja cveća, a jedan od ciljeva jeste da se napravi karavan cveća, koji će omogućiti da izložbe cveća stignu i do Strelišta, Tesle, Sodare i drugih delova grada.

Jedan od izlagača s najzanimljivijom ponudom bio je Ljubiša Miladinović, koji je i ranije učestvovao na pančevačkim festivalima i izložbama cveća. On je kazao da uzgajanje bilja, a to je posao kojim se bavi skoro 30 godina, podrazumeva velika ulaganja i svakodnevni rad.

Organizatori manifestacije bili su Društvo pčelara – podružnica Pančevo i Ljubitelji cveća – Mladost, a njenu realizaciju su pomogli JKP „Zelenilo”, SC „Mladost”, JKP „Higijena” i Dom omladine.

Dragana Mladenović


Potpisan sporazum o donacijama NIS-a

Pančevu 15,7 miliona dinara

Nastavlja se saradnja NIS-a, Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i lokalnih samouprava * Oblast zapošljavanja – novi pravac saradnje

Kliknite za veci prikaz
Prošle godine NIS je podržao džezere

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko potpisali su 27. aprila, u Novom Sadu, sporazum o socioekonomskoj saradnji naše pokrajine i najveće naftne kompanije u Srbiji za 2012. godinu.

Za razliku od prethodne tri godine, pojedinačni sporazumi sa opštinama i gradovima sadrže potpuno nov princip raspodele novca – 50 odsto raspodeljuje opština/grad samostalno, a preostala pomoć je namenjena za projekte izabrane putem javnog konkursa. To znači da će pojedinci, udruženja, humanitarne i nevladine organizacije, mladi talenti i ostali zainteresovani moći samostalno da konkurišu za podršku NIS-a njihovim projektima iz oblasti sporta, kulture, ekologije, nauke i humanitarnih delatnosti.

Propozicije javnih konkursa za lokalne zajednice biće objavljene u maju na korporativnom sajtu NIS-a, na sajtovima lokalnih samouprava i u medijima. Nakon što konkurs bude raspisan, svi zainteresovani moći će da pošalju svoje zahteve na imejl adresu: saradnjaradirazvoja@ nis.rs. O projektima će odlučivati posebna komisija.

Korporativni program

Ukupna vrednost ovogodišnjeg sporazuma s Vladom Vojvodine iznosi 81.250.000 dinara i realizuje se, već četvrtu godinu zaredom, u okviru korporativnog programa NIS-a „Saradnja radi razvoja”. Ciljevi ove strateške saradnje jesu poboljšanje svakodnevnog života i socijalne infrastrukture u lokalnoj zajednici, razvoj sporta, nauke i kulture, priliv investicija i veće učešće NIS-a u rešavanju konkretnih lokalnih problema. Reč je o tome da NIS izdvaja novac za ostvarivanje prioritetnih projekata lokalnih zajednica u kojima posluje. Prema rečima predstavnika menadžmenta najveće naftne kompanije u Srbiji, ovo je deo korporativnog programa NIS-a kojim ta kompanija želi da čvršće poveže biznis i društvo, te da postane njegov integralni deo. Takođe, u okviru sporazuma sa AP Vojvodinom, NIS je potpisao i dopunske sporazume sa gradovima i opštinama Novi Sad, Pančevo, Kikinda, Zrenjanin, Novi Bečej, Kanjiža i Žitište.

U ime građana Pančeva, ugovor s NIS-om, vredan 15,7 miliona dinara, potpisala je gradonačelnica Vesna Martinović, tako da će Pančevo u 2012. godini moći samostalno da raspodeli oko osam miliona dinara (uz saglasnost rusko-srpske kompanije) na projekte koji su za Pančevo od izuzetnog značaja. Preostala suma, u skladu s novim pravilima, biće raspodeljena za one programe koji će se realizovati na teritoriji grada tokom 2012. godine, a biće izabrani putem javnog konkursa za finansiranje projekata iz oblasti sporta, kulture, ekologije, nauke i humanitarnih delatnosti. Programe koji će se finansirati biraće Komisija za izbor projekata iz oblasti sporta, kulture, ekologije, nauke i humanitarnih delatnosti koji će se ostvarivati na teritorijama lokalnih zajednica na kojima kompanija ima poslovne interese. U sastavu navedene komisije su predstavnici NIS-a i Grada Pančeva. Prema rečima gradonačelnice Pančeva Vesne Martinović, NIS je kompanija koja prepoznaje koliko je važno, naročito u ovim teškim vremenima, da pruža pomoć lokalnim samoupravama na čijim teritorijama posluje.

Da podsetimo, ovo je četvrta godina zaredom da Naftna industrija Srbije daje finansijsku pomoć našem gradu.

Nova radna mesta

S druge strane, NIS želi da aktivno doprinese politici zapošljavanja u Vojvodini, zbog čega je 27. aprila potpisan poseban sporazum s pokrajinskim Sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Prema rečima Kirila Kravčenka, generalnog direktora Naftne industrije Srbije, tokom četiri godine saradnje s AP Vojvodinom ova kompanija je uložila preko 263 miliona dinara u projekte koji su bili od prioritetne važnosti za razvoj vojvođanskih lokalnih sredina.

– Ove godine daćemo šansu zainteresovanim organizacijama i talentovanim pojedincima da sami direktno predlože NIS-u svoje projekte i akcije preko javnog konkursa i mislimo da će ta novina doneti još bolje rezultate. Takođe, na godinu dana otvaramo vrata stručnjacima koji su se našli na evidenciji nezaposlenih – rekao je Kravčenko na svečanom potpisivanju sporazuma kojim se ta kompanija obavezala da će na godinu dana, putem javnog konkursa, zaposliti 250 visokoobrazovanih koji se trenutno nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na teritoriji Vojvodine. Predviđeno je da pokrajinska Vlada odnosno lokalne samouprave finansiraju polovinu njihovih plata, dok će NIS obezbediti ostatak.

Zoran Stanižan


Republičko takmičenje iz fizike

Pančevački fizičari neumoljivi

Bilo je lepo biti Pančevac u Trsteniku proteklog vikenda. Naši sugrađani su pobrali aplauze vršnjaka za rezultate postignute na 34. republičkom takmičenju iz fizike. Smotra fizičara bila je podeljena u dve kategorije: učenici redovnih osnovnih škola i učenici specijalnih odeljenja osnovnih škola pri gimnazijama. U prvoj kategoriji je učestvovalo šest đaka, a u drugoj su se takmičila četiri učenika sedmog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda. Vredno je napomenuti da su svi oni redovni polaznici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin” iz Pančeva.

U kategoriji učenika redovnih osnovnih škola, Marta Bošnjak, učenica sedmog razreda OŠ „Goce Delčev” iz Jabuke, bila je prva, a njena vršnjakinja Danica Zečević iz OŠ „Isidora Sekulić” druga.

Tri treća mesta osvojili su pančevački sedmaci Mihajlo Đorđević i Jovana Jovanović iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, kao i Dino Ćerimagić, đak OŠ „Đura Jakšić”. U kategoriji učenika specijalnih odeljenja osnovnih škola pri gimnazijama, republički prvaci su naši sugrađani Marko Šušnjar i Aleksandar Milošević, učenici sedmog razreda Matematičke gimnazije, a drugi je njihov drugar iz klupe Ognjen Tošić, takođe Pančevac.

Marko Šušnjar je bio prvi i na nedavno završenom Republičkom takmičenju iz informatike, održanom na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Zoran Stanižan


Abeceda nege, azbuka lepote

Kako pocrneti brzo i bezbedno

Kliknite za veci prikaz
Piše Bojana Ćorluka, kozmetičarka

„Tenlajn” je tečni preparat za postizanje preplanule boje kože, a nanosi se specijalnim aparatom – raspršivačem boje. To je najbolja zamena za solarijum, a boja je toliko bezbedna da se preporučuje i trudnicama. „Tenlajn” u svom sastavu ima i plantolin, supstancu za koju je kliničkim ispitivanjem dokazano da je efikasna za regenerisanje kože. Ona se primenjuje čak i u lečenju ekcema i psorijaze.

Pre tretmana „tenlajnom” treba kod kuće uraditi piling kože celog tela i lica. Posebno treba obratiti pažnju na delove tela koji su suvlji, kao što su laktovi, kolena i stopala.

Koža treba da bude suva i čista, bez šminke, mleka za telo i parfema. Sama boja se nanosi na telo desetak minuta, a isto toliko se i suši. Nakon tretmana klijent ne treba da se tušira dva sata. Posle isteka tog vremena, moguće je da će se tokom tuširanja skinuti višak boje, ali to ne treba da vas zabrinjava, jer koža upije onoliko koliko joj je potrebno. Boja traje sedam do deset dana i ispira se ravnomerno bez fleka.

Tretman se može ponavljati neograničeno.

„Tenlajn” je zdrava alternativa solarijumu. Daje momentalne rezultate i intenzivno hidrira kožu.


DSS predstavio kandidate

Vlast nema rezultate

– Kada DSS preuzme vlast u Vojvodini, izmeniće protivustavni Statut Vojvodine i sprovešće program naše stranke za razvoj te pokrajine – izjavio je 30. aprila Miloš Đurin, predsednik Pokrajinskog odbora Omladine DSS-a, na predstavljanju kandidata te stranke iz Pančeva za pokrajinskog poslanika.

On je rekao da je vojvođanska vlast do sada radila veoma loše i da, osim usvajanja separatističkog statuta, do sada nije postigla nikakve rezultate.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini se teško živi, nezaposlenost stalno raste, brojne firme se zatvaraju, poljoprivrednici se suočavaju s teškim problemima, a preko 200.000 radnika nema overene zdravstvene knjižice.

Mileta Popović je izjavio da inicijativa DSS-a za političku i vojnu neutralnost Srbije zaslužuje pažnju glasača.

– To nipošto ne znači da Srbija uopšte ne treba da sarađuje s Evropskom unijom. Naprotiv, inicijativa za neutralnost Srbije podrazumeva dobre odnose i saradnju sa svima, pa i s tom državnom zajednicom. Neka se građani sete kako se lepo živelo nekada, kada je Srbija sarađivala s Pokretom nesvrstanih i bila članica te organizacije, i neka uporede s tim kako se živi danas – rekao je on.

Program DSS-a za razvoj Vojvodine predviđa modernizaciju petrohemijskog kompleksa, sanaciju kanala Dunav–Tisa–Dunav, navodnjavanje 500.000 hektara oranica, modernizaciju železnice itd.

Prvi na listi kandidata DSS-a za Skupštinu Vojvodine jeste dramaturg i režiser Siniša Kovačević, a iz našeg grada ima šest kandidata. To su Miloš Đurin, Vladimir Delja i Gordana Jovković (proporcionalna lista), kao i Predrag Škaljak, Mileta Popović i Miloš Pantović (većinska lista).


Radovi na Kudeljarcu i u Gornjem gradu

Širi se graditeljska mapa Pančeva

Za izgradnju fekalne kanalizacije na Kudeljarskom nasipu dosad obezbeđeno 130.000.000 dinara * Posle Ulice Ive Kurjačkog, na red dolaze Hajduk Veljkova i Kajmakčalanska

Kliknite za veci prikaz
Građane je najviše zanimalo kada će Kajmakčalanska biti asfaltirana

Otkako je počela predizborna kampanja, u našem gradu je otvoreno toliko gradilišta da ih je teško sve i nabrojati. Prošlog vikenda, 28. i 29. aprila, graditeljskoj mapi Pančeva dodate su još dve investicije: izgradnja kanalizacije u Vlasinskoj ulici na Kudeljarskom nasipu i rekonstrukcija Ulice Ive Kurjačkog u Gornjem gradu. Obe lokacije je posetila gradonačelnica Vesna Martinović, u društvu predstavnika nadležnih preduzeća.

Vlasinska pa Ohridska

Radovi na izgradnji kanalizacije u Vlasinskoj ulici, zajedno s Pelisterskom i kolektorom na Novoseljanskom putu, počeli su krajem 2011. godine. Zbog lošeg vremena, nastavljeni su tek sada, a sredstva iz prošlogodišnjeg budžeta (46.000.000 dinara) prebačena su u ovu godinu.

– Pored sredstava koja je obezbedio Grad, treba napomenuti da smo rebalansom budžeta dobili još 21.000.000 dinara za nastavak radova u Ohridskoj s prosecima, te za završetak izgradnje kolektora. To znači da će veliki broj domaćinstava na Kudeljarskom nasipu već ovog leta moći da se priključi na fekalnu kanalizaciju – rekla je Milica Radovanović, direktorka „Vodovoda i kanalizacije”.

Dosad je za radove na Kudeljarcu izdvojeno oko 130.000.000, a vrednost celog projekta iznosi 190.000.000 dinara. Planirana je i izgradnja sekundarnog fekalno-kanalizacionog voda duž Novoseljanskog puta, koji nije bio predviđen projektnom dokumentacijom.

Tri godine, četiri decenije

Gradonačelnica je procenila da se ne može poreći značaj ove investicije, jer je postojanje fekalne kanalizacije u nekom naselju u 21. veku nešto što se podrazumeva.

Još investicija

Direktorka Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva Gordana Denčić Kušljić u četvrtak, 26. aprila, obišla je ulice: Graničarsku, Stevana Sremca i Mileševsku, u kojima je tog dana započeta rekonstrukcija kolovoza i/ili trotoara, u vrednosti od oko četiri miliona dinara. Tog dana je počela izgradnja biciklističke staze od Stevana Šupljikca do stare Kozaračke, te od stare Kozaračke do Novog groblja, a ta investicija iznosi oko 19.000.000 dinara. Uz to, završeni su i radovi u Ličkoj ulici, koji su koštali oko šest miliona dinara.

Bitno je da osnovna infrastruktura postoji kako zbog stanovnika Kudeljarskog nasipa, tako i zbog brojnih firmi koje posluju u tom delu grada.

– Ostalo je da završimo započete radove u Ohridskoj ulici, a zatim slede izgradnja kolektora na Novoseljanskom putu i priključenje Prespanske ulice na kanalizacionu mrežu. Takođe, danas smo se dogovorili da, dok je Vlasinska ulica raskopana, uradimo i vodovodnu mrežu. Zbog toga će radovi trajati malo duže, ali će biti rešena dva problema – izjavila je gradonačelnica.

Koliko investiranje u Kudeljarac znači građanima tog naselja, objasnio je Milan Jovanov iz „Zelenih Srbije”, inače odbornik u Skupštini grada i član Udruženja za zaštitu Nadela, rečima da je u ovaj deo grada više uloženo u poslednje tri godine nego u prethodne četiri decenije.

Bezbednost pre estetike

Izvođači radova „Vojvodinaput” i „Finnet inženjering” u nedelju, 29. aprila, uvedeni su u rekonstrukciju Ulice Ive Kurjačkog, u delu od Svetog Save do Dimitrija Tucovića. Kako je rekla Gordana Denčić Kušljić, direktorka Direkcije za izgradnju i uređenje Pančeva, rok za izvođenje radova je 90 dana, a njihova vrednost je 58.000.000 dinara.

– Radiće se vodovodna mreža, kišna kanalizacija, saobraćajnica u širini od šest metara, javna rasveta, pešačko-biciklistička staza širine tri metra, kao i 36 parking mesta – izjavila je direktorka Direkcije.

Ona je, takođe, najavila skorašnji početak radova u Hajduk Veljkovoj i Kajmakčalanskoj i nastavak rekonstrukcije u starom gradskom jezgru, a radi se i na projektovanju drugih ulica i gradskih dvorišta.

Vesna Martinović je izjavila da se ušlo u ozbiljno sređivanje Gornjeg grada pošto su, ako se izuzme Ulica Svetog Save, u tom delu Pančeva saobraćajnice u lošem stanju. Rekonstrukcija Ulice Ive Kurjačkog, prema njenim rečima, značajna je i zbog činjenice da se u njenoj blizini nalaze vrtić i škola, pa je neophodno povećati bezbednost na putevima.

Dragana Mladenović


Udruženje boraca poziva članove i prijatelje

Obeležimo 9. maj

Gradski odbor Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata poziva poziva svoje članove i članove drugih boračkih organizacija koje deluju pod njenim okriljem da iduće srede u 10 sati dođu u prostorije Udruženje boraca, u Ulici dr Kasapinovića 1, i da zajedno obeleže Dan pobede – 9. maj.

– Mi borci želimo da očuvamo uspomenu na taj datum jer je tog dana pre 67 godina slomljen i poražen fašizam i završen Drugi svetski rat. Toj svetloj pobedi nad nacističkom okupatorskom vojskom veliki doprinos su dali i građani Srbije, pa zato pozivam sve da se iduće srede u što većem broju okupimo u prostorijama naše organizacije i obeležimo taj važan datum – rekao je Todor Toša Stojanović, predsednik Gradskog odbora Udruženja boraca.

Nakon dvočasovnog druženja u prostorijama te organizacije, borci i njihovi gosti će tačno u podne u Gradskom parku položiti vence na spomenike narodnim herojima. Potom će se prisutnima obratiti gradonačelnica Vesna Martinović, a govoriće i predsednik Gradskog odbora Udruženja boraca.


„Dani zelenila” u Narodnoj bašti

Naši najmlađi u svetu bilja

Kliknite za veci prikaz

Da bi Narodna bašta bila puna sveta, potrebno je samo lepo vreme. „Dani zelenila”, koji su obeleženi 27. i 28. aprila, uz prisustvo velikog broja klinaca, učinili su je samo još šarenijom i veselijom. Mališane su u petak zabavljali njihovi vršnjaci iz hora „Čuperak”, „Zvončića” i iz OŠ „Mika Antić”, a u isto vreme za štandovima oko volijere zaposleni iz JKP-u „Zelenilo” savetovali su zainteresovane građane kako da uzgajaju i neguju cveće.

Učenici Poljoprivredne škole „Dr Josif Pančić” i ove godine su pokazali svoje umeće u pravljenju cvetnih aranžmana.

Gradonačelnica Vesna Martinović procenila je da su „Dani zelenila” dobra prilika da JKP „Zelenilo” svima nama pokaže šta je novo u svetu održavanja zelenih i parkovskih površina. Ovo preduzeće, prema njenim rečima, svake godine obraduje Pančevce zanimljivim cvetnim aranžmanima.

– Tokom poslednje četiri godine „Zelenilo” je pokazalo kako se uz maštu i skromna finansijska sredstva može napraviti prijatan prostor za život. Pored redovnih aktivnosti, to preduzeće radi i na oplemenjivanju javnih površina, a na taj način podstiče i same građane da vode više računa o izgledu svojih dvorišta, balkona i terasa – rekla je Martinovićeva.

Period između dve manifestacije (od proleća do proleća) obeležile su brojne investicije. Kako je podsetio Danilo Bjelica, direktor „Zelenila”, počeli su radovi na rekonstrukciji Barutane i stvoreni su uslovi za natkrivanje Zelene pijace, a u Potamišju su uređeni Železnički park, Park prijateljstva i plaža.

Održavanje zelenila i pravljenje cvetnih instalacija za njih su redovne aktivnosti.

– Građani često traže savete iz naše struke, na primer kada zasaditi neko stablo ili kako odgajati određenu biljku, pa možemo reći da je radoznalost Pančevaca stvorila ideju da se svakog proleća organizuju „Dani zelenila”. To je idealna prilika da sugrađani svih uzrasta budu naši gosti i da odraslima priuštimo edukaciju, a najmlađima dobru zabavu – izjavio je Danilo Bjelica.

Jedan od štandova se nalazio u centru grada i, kako su rekli stručnjaci iz „Zelenila”, Pančevci su kao i ranijih godina imali mnogo pitanja u vezi s negom bilja

Dragana Mladenović


Objavljeni rezultati pokrajinskog eko-konkursa

Nema para za mašince i gimnazijalce

Kliknite za veci prikaz

Pokrajinski Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine realizovao je javni konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti održivog upravljanja životnom sredinom na teritoriji AP Vojvodine u 2012. godini, u saradnji s Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Podnete su ukupno 262 prijave, a komisija je 27. aprila odabrala 132 projekta i za njihovu realizaciju će biti izdvojeno 183.911.992 dinara.

Među izabranima je i nekoliko njih iz Pančeva. U oblasti unapređivanja upravljanja otpadom (nabavka kanti i kontejnera za odlaganje otpada, adekvatnih posuda i kontejnera za sakupljanje reciklabilnog otpada) Grad Pančevo je za sprovođenje programa „Da nam bude čisto” dobio 808.890 dinara, a za postavljanje stubnih kanti 2.115.000 dinara. Kada je reč o unapređivanju upravljanja i promocije prirodne baštine i zaštićenih područja (aktivne mere zaštite, sanacija i revitalizacija; jačanje kapaciteta čuvarske službe; promocija zaštićenih područja), Javno preduzeće „Vojvodinašume”, tj. šumsko gazdinstvo „Banat”, dobilo je dva miliona dinara za modernizaciju procesa rada na sanaciji i održavanju stepskih staništa. Pančevačko društveno vodoprivredno preduzeće „Tamiš–Dunav” dobilo je 400.000 za uklanjanje biljne vegetacije u parku prirode Ponjavica.

Kada je reč o nevladinim organizacijama, naši sugrađani su, kao po pravilu, opet ostali kratkih rukava. Jedino je program udruženja građana „Deliblatski pesak”, posvećen gajenju zaštićenih autohtonih rasa domaćih životinja radi očuvanja pašnjaka zaštićenog područja, vredan 150.000 dinara, zadovoljio pokrajinsku komisiju. S tim u vezi, na adresu „Pančevca” stiglo je protestno pismo grupe ekološki osvešćenih učenika pančevačke Gimnazije i Mašinske škole, koji oštro kritikuju pokrajinske organe zato što nisu prihvatili njihove ekološke projekte. Kako kažu, neshvatljivo je da predstavnici pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine već godinama odbacuju eko-programe organizacija iz najzagađenijeg, a samim tim i najugroženijeg grada u Vojvodini.

Zoran Stanižan


Pomoć za Nikolu Grgića

Potrebne štake, pidžama, peškiri...

Predstavnici Društva „Rom” trenutno se staraju o sugrađaninu, beskućniku Nikoli Grgiću (rođen 1944), kome će ovih dana u pančevačkoj Opštoj bolnici, zbog gangrene, biti amputirana noga. Budući da ne mogu sami da obezbede sve što je Grgiću potrebno, oni mole Pančevce da pomognu ovom čoveku, tako što će peškire, pidžame, higijenski pribor, pelene za odrasle i štake (ukoliko ih neko ima, a nisu mu potrebne) doneti u prostorije Društva „Rom” u Tržnom centru „Trubač”, radnim danima od 10 do 13 sati.

Kako je rekao Nikola Kovačević, predsednik ovog udruženja, Grgić je radio kao građevinac i živeo je od svog rada, a pozne godine života je dočekao bez ličnih dokumenata i bez krova nad glavom. Sada ga je zadesila i bolest.

D. M.


Gradski poklon Opštoj bolnici

EKG holter skraćuje liste čekanja

Postojeći uređaji su zastareli – uz pojačanje, očekuje se kvalitetnija zdravstvena usluga

Kliknite za veci prikaz

U Opštu bolnicu je u ponedeljak, 30. aprila, stigao nov EKG holter, mali prenosni aparat za praćenje rada srca i registraciju elektrokardiograma. Reč je o poklonu Grada Pančeva Opštoj bolnici, za koji je iz budžeta izdvojeno 1.420.000 dinara. Zahvaljujući tom uređaju, duge liste čekanja za tu vrstu kardiološkog pregleda biće znatno skraćene.

Tegobe nisu obavezne

Vrednu donaciju direktoru Bolnice dr Milanu Miliću uručio je većnik za zdravstvo i socijalna pitanja dr Novica Đorđević.

– Na ovaj način ćemo lekarima u Bolnici omogućiti da postave precizniju dijagnozu i da samim tim lečenje njihovih pacijenata bude kvalitetnije. Čak i ako pacijent nema tegobe, ali kod njega postoje poremećaji srčanog ritma ili loša cirkulacija u samom srcu, EKG holter ima karakteristiku da zabeleži te promene. Time se može preduprediti tragičan ishod. Da podsetim, kod 50 odsto pacijenata prva i jedina manifestacija oboljenja jeste naprasna srčana smrt, a do tada nisu imali nikakve tegobe – objasnio je dr Novica Đorđević, koji je po struci kardiolog.

Dr Milan Milić je procenio da je ovaj poklon još jedan značajan korak u saradnji Grada i Bolnice. Kako je rekao, liste čekanja za ova ispitivanja su toliko duge da se sada zakazuju pregledi za drugu polovinu avgusta.

Preciznija dijagnoza

– Trenutno raspolažemo jednim holterom za pritisak i dvama holterima za EKG. Uz novi aparat moći ćemo da ukinemo ovu listu čekanja ili ćemo je barem dramatično smanjiti. Dosad smo nedeljno uspevali da pregledamo 12 ambulantnih i osam stacionarnih pacijenata, a sada će taj broj biti veći – dodao je direktor Bolnice.

Dr Steva Stojić, šef odseka za kardiologiju na Internom odeljenju Bolnice, objasnio je da su postojeći EKG holteri u Bolnici zastareli, pa to iziskuje više vremena za očitavanje. Novi uređaj će omogućiti brže, pouzdanije i preciznije postavljanje dijagnoze poremećaja srčanog ritma.

EKG holter funkcioniše tako što ga pacijent nosi tokom dnevno-noćnih aktivnosti, najčešće 24 sata, ali i duže. Zahvaljujući rezultatima, lekar stiče objektivan uvid u stanje srčanogmišića i njegov rad i može da utvrdi prirodu srčanih poremećaja i da odredi dalje ispitivanje i lečenje.

D. M.


This cached page was created in 0.038242101669312 seconds