ŠOLE DANAS U BEOGRADU: Prvo na radnom ručku kod predsednika Srbije, a sastaće se i sa Anom Brnabić i Ivicom Dačićem

09:10

12.01.2023

Podeli vest:

Printscren/YT

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Beogradu sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šole na radnom ručku, a nakon toga Šole će razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem u okviru svoje zapadnobalkanske turneje koju je počeo u Skuplju, a nastavio juče u Prištini.

Šole je poručio da Sjedinjene Američke Države (SAD) u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, naglasivši da je dijalog pravi put da se do toga stigne.

On je u zajedničkom intervjuu za grupu medija u Prištini juče izjavio da je zadovoljan i optimističan nakon jučerašnjih razgovora i dodao da su čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava.

Naglasio je da SAD zadržavaju jake veze sa Prištinom i da njegova zemlja deli viziju o Kosovu kao suverenom, nezavisnom, prosperitetnom i multietničkom.

On je priznao da je pred Prištinom mnogo izazova, ali i da SAD ne žele da vide da sve što je postignuto od 1999. godine „bude protraćeno“.

Dodao je da SAD dele viziju pune integracije Kosova u evroatlantske i evropske strukture.

Američki zvaničnici su u razgovoru sa novinarima potvrdili da ne postoji rok za konačni sporazum Beograda i Prištine, ali su naglasili da od Kosova očekuju da ispuni sve obaveze, uključujući i ZSO, jer je reč o ratifikovanom sporazumu i „međunarodnoj obavezi“.

„Radujemo se što će Kosovo ispuniti sve svoje obaveze u okviru dijaloga koje uključuju uspostavljanje Zajednice srpskih opština i mislimo da su nedavni događaji samo istakli važnost njenog uspostavljanja“, poručio je Šole.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.