„PANČEVAC” U PETAK NA TRAFIKAMA: Stvari koje morate da znate

U novom izdanju najstarijeg živog lokalnog nedeljnika na Balkanu Pančevke i Pančevce čekaju informacije, reportaže i „fotoubodi”, koje jednostavno ne smeju da propuste.

13:34

26.09.2024

Podeli vest:

Foto: Kireyonok_Yuliya - Freepik.com

Novi „Pančevac” – vaš lokalni list, izlazi 27. septembra. U novinama, između ostalog, možete pročitati: kojom novom trasom autobusi iz Pančeva idu do glavne stanice u Beogradu; da li je veštačka inteligencija zaposela glavurde novinara vašeg lista; šta je završeno od radova na Tesli; kakvo je mišljenje stručnjaka o manjim prinosima jarih kultura; zašto krušku nazivaju caricom voća; kako dr Mladen Prcović razmišlja o nečemu u čemu je vrhunski lekar – o plastičnoj hirurgiji; priču o ljubavi prema pokretnim slikama, druženju i prirodi; na koji način će moći da se odlaže odlazak u vojsku; kako je Vava Jorga Pančevce upoznao s karateom; kada će u oktobru doći na red vaša ulica za odnošenje kabastog otpada; sve o sportu i još mnogo, mnooogo toga…

Vaš list je pisao i o odlično plaćenim zanimanjima za koja nema dovoljno zainteresovanih u školama. Ma, znamo svi onu priču: treba da se kreči u kući, što bi se trošila kinta na molera. Pa uzmeš da mešaš belu s tonerom, a onda ispadne šesnaest različitih nijansi; neophodan je, ipak, majstor. Ako ne znamo nekog lično ili po preporuci, čeka se nedeljama jer ih je sve manje, naročito iskusnih i školovanih.

Zanatske škole pokušavaju da privuku mlade, pa tako i Građevinska škola „Beograd”. To je jedina škola u Srbiji takve vrste, kompletno građevinska, a jedna je od tri najstarije u Evropi. Ove godine je u odeljenje za dekoratere upisala dvadeset đaka. Iz prethodne generacije, međutim, na tržište ih je izašlo svega pet. A molerska struka čak i nije najmanje tražena.

Kako je za sajt poslovi.infostud.com rekao direktor te škole Rade Zejak, duže od pet godina nisu upisali nijednog đaka na smer zidar, tesar i armirač, iako su ove zanatlije veoma dobro plaćene. Školovanje za molere traje tri godine i ovaj smer za građevinske dekoratere za nijansu je traženiji u odnosu na ranije godine.

Trudimo se da promovišemo ove poslove i važnost školovanja i za ove struke. Operatere osnovnih građevinskih radova koji objedinjuju tri oblasti već godinama ne upisujemo, iako tesar koji zna posao može da zaradi oko 2.000 evra mesečno i ovde i u svetu. I druge oblasti se dobro plaćaju, ali ostala je predrasuda da je majstor prljav i pocepan, bedan. Daleko je to od istine. Majstor je danas gospodin čovek – rekao je Zejak.

(Opširnije u štampanom izdanju)

(Pančevac / S. T.)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.