KODEKS OBLAČENJA U OBRAZOVNO-VASPITNIM USTANOVAMA: Neprikladno odeveni đaci haraju školama

12:10

17.09.2023

Podeli vest:

PIXABEY

 

Krajem avgusta je prestao tropski talas i velike vrućine zamenila je prijatna temperatura. Majice na bretele, šortsevi, bermude, mini-suknje, kratke majice (krop-top) bili su svakodnevica, a sada to više nisu. Bar ne u tolikoj meri i ne kod svakog. Međutim, često se dešava da letnja garderoba postane sastavni deo školske uniforme đaka, koji, premda je raspust gotov, po navici, navlače neprikladne stvari pri polasku u školu. Jednostavno ne obraćaju pažnju.
„Siledžijke”, šareni šortsevi, japanke, papuče, helanke, kačketi – sve su to odevni predmeti koji su strogo zabranjeni za učenike, ali i zaposlene. Danas dečaci u školu dolaze kao mangupi s gradskog asfalta, a devojčice u kratkim suknjama, majicama na bretele i golih stomaka kao starlete. Stvari su se otele kontroli – tinejdžeri dolaze na nastavu obučeni kao da su krenuli u šetnju, teretanu ili noćni klub. Pojedine škole, naročito početkom septembra, pokreću hitne mere i svako ko ih ne bude poštovao biće sankcionisan opomenom, a onda i smanjenom ocenom iz vladanja.

Zato nije loše podsetiti i roditelje i đake da je veoma nepristojno, a nije ni u skladu sa zakonom koji reguliše boravak u javnim ustanovama, da učenik u školi bude polugo. Prosvetni radnici imaju pravo da tako razdevenog učenika, u majici bez rukava, bermudama ili pocepanim pantalonama, udalje iz prosvetnog zdanja i pošalju kući da se presvuče. Pored opomene, slede mu i neopravdani časovi, jer učenik nije ptica da može za svega jedan čas da se adekvatno opremi. Pred sam početak nove školske godine sve više škola u Srbiji uvodi stroža pravila oblačenja.
Primera radi, sajt Trinaeste beogradske gimnazije, pred sam početak nove školske godine, „bogatiji” je za još jedno obaveštenje za sve đake i zaposlene u školi – pravilom oblačenja u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi.
„Poštovani roditelji i učenici, želimo vam uspešnu i mirnu školsku godinu! Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće umanjena ocena iz vladanja”, stoji u istaknutom obaveštenju.

Ovo obaveštenje je sasvim normalna stvar jer obrazovno-vaspitne ustanove s vremena na vreme pojačavaju inicijativu da se oblačenje popravi i da se deca upristoje. Ima i onih ustanova u kojima se pokreće inicijativa za vraćanje kecelja i uniformi. Ministarstvo prosvete može samo da dâ preporuku, ali odluka o tome da li će škola uvesti uniforme ili ne donosi se na nivou škole.
Sve u svemu, svaka škola mora imati kodeks oblačenja koji će se poštovati. To je naročito bitno za srednjoškolce, koji su tinejdžeri i adolescenti, te se u tim godinama odevaju slobodnije nego što je primereno. Važnu ulogu u dovođenju oblačenja učenika u red imaju roditelji, koji treba da podrže pravila oblačenja. Naravno, i nastavnici treba da daju primer đacima kako bi trebalo da se oblače. Pojedine škole nemaju zvanični pravilnik o oblačenju, ali deca su upoznata s tim kako treba da se oblače za školu. Takve škole su retkost. U njima se ne uvode stroga pravila odevanja jer deca uglavom poštuju pravila pristojnog oblačenja.
Struka kaže da se učenici oblače onako kako ih roditelji vaspitavaju, oblače ono što im je pristupačno, i napominje da su roditelji ti koji moraju da povedu računa i da skrenu deci pažnju ukoliko se upute u školu neprikladno odevena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.