OVO SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U SRBIJI I NJIHOVE PLATE: Poslodavci vape za zanatlijama!

14:59

31.08.2024

Podeli vest:

RINA

 U Srbiji je objavljeno 43.471 oglas za posao u prvih sedam meseci ove godine. 

Najtraženiji poslovi su  trgovina i prodaja, mašinstvo, IT, administracija i ugostiteljstvo, a izdvajaju se poslovi magacionera, vozača, administrativnih radnika, radnika u proizvodnji, konobara, komercijalista, higijeničara i telefonskih operatera.
Vozači su zarađivali u proseku platu od 102.000 dinara mesečno, telefonski operateri 103.000 dinara, dok su komercijalisti imali zaradu od 118.000 dinara.

Administrativnim radnicima su poslodavci prosečno nudili 85.000 dinara, radnicima u proizvodnji 76.000 dinara, dok je konobarima bilo ponuđeno u proseku 66.000 dinara. Zarada magacionera je 80.000 dinara mesečno, a higijeničara 63.000 dinara.

Ono što je evidentno jeste da se srpsko tržište rada suočava se sa ozbiljnim deficitom radne snage u zanatskim i nižekvalifikovanim sektorima – potražnja je daleko veća od ponude.

Prema podacima ”Infostuda” vodoinstalateri, sa platom od 125.000 dinara mesečno, prvi su na listi deficitarnih zanimanja po visini prosečne zarade. Sledi ih automehaničari sa platom od 115.000 dinara, dok frizeri zarađuju prosečno 93.000 dinara.

Pekari, sa prosečnom platom od 89.000 dinara, i mesari sa 76.000 dinara, takođe su među traženim zanimanjima gde postoji manjak kandidata. Vredi istaći da je šest odsto svih oglasa objavljenih od početka godine bilo je namenjeno osobama sa invaliditetom, što ukazuje na sve veći napor poslodavaca da stvore inkluzivnije radno okruženje, odnosno, da ispoštuju jasno definisane zakonske propise o potrebi zapošljavanja građana s invaliditetom.
Na srpskom tržištu rada primetan je rastući trend zapošljavanja mladih kandidata, što je potencijalni znak da poslodavci prepoznaju važnost ulaganja u buduće generacije i njihov profesionalni razvoj.

Poslovi Infostud/Z.S

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.