VUČIĆ SE SASTAO SA IZASLANIKOM EU: Imali smo ozbiljan i odgovoran sastanak NASTAVLJAMO DA SE BORIMO DA SAČUVAMO NAŠU ZEMLJU I NAROD

13:13

17.10.2022

Podeli vest:

printscreen/ig: buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je, uoči sastanka, izjavio da očekuje težak razgovor sa Lajčakom, kao i da oni sa kojima je razgovarao oko Kosova i Metohije nisu spominjali 2024. godinu kao rok za postizanje dogovora, već da su u pitanju bile nedelje.

printscreen/ig: buducnostsrbijeav

„Ozbiljan i odgovoran razgovor sa Miroslavom Lajčakom, o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine“, napisao je Vučić na instagram profilu „Budućnostsrbije“, nakon sastanka u zgradi na Andrićevom vencu.

„Nastavljamo da se borimo da sačuvamo našu zemlju i naš narod, insistirajući na punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju medjunarodnog prava“, naveo je Vučić.

 

Posle sastanka nije bilo predviđeno obraćanje javnosti Vučića i Lajčaka, koji je u petak bio u nenajavljenoj poseti Prištini.

Posle dvočasovnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, Lajčak je novinarima u Prištini rekao da postoji rizik od oduzimanja licence kompaniji za snabdevanje strujom Elektrosever i dodao da će i to biti tema razgovara u ponedeljak u Beogradu.

Lajčak je kazao da su u toku konsultacije iz oblasti energetike i da Brisel ne želi da dođe do oduzimanja licence Elektroseveru, kompaniji u vlasništvu Srbije, osnovanoj prema kosovskom zakonu.

Do oduzimanja licence bi moglo da dođe jer kompanija Elektrosever nije ispunila obaveze predviđene „Mapom puta“ za primenu energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, postignutih u dijalogu pod okriljem EU, ali samo delimično sprovedenih.

Rok od 100 dana za sprovođenje obaveza iz „Mape puta“ istekao je početkom oktobra. „Mapu puta“ su 21. juna u Briselu usvojili glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, i to je prvi sporazum dve strane otkako je Lajčak aprila 2020. imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Tim sporazumom je trebalo da bude rešen problem neplaćanja struje u četiri opštine na severu Kosova (Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok), u kojima Srbi čine većinu. Meštani tih opština od juna 1999. ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Lajčak je u petak rekao da su glavne teme njegovog sastanka sa Kurtijem bile „put ka normalizaciji odnosa“, uz uzimanje u obzir „intervencije Šolca i Makrona“, i energetika i registarske tablice, i dodao da će o tome razgovarati i sa Vučićem u Beogradu.

 

(Blic/Kurir)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.