PROMOCIJA KNJIGE U DELIBLATU: Ukusi Deliblatske peščare – gastronomsko nasleđe
Promocija bogatog izdanja koje govori o Deliblatskoj
peščari i o ljudima koji tamo žive održana je u Deliblatu, u lepo
uređenom dvorištu „Deliblatske čarde”, u svečanom ambijentu i
uz prisustvo visokih zvaničnika.
Knjiga pod nazivom „Ukusi Deliblatske peščare – gastronomsko
nasleđe” napisana je na dva jezika: srpskom i engleskom.
Promociji su prisustvovali urednici, pokrovitelji izdanja, kao i
oni na koje se odnosi cela ta priča. U ruke čitalaca je dospela
knjiga koja je rezultat višegodišnjeg istraživanja, obilaska
terena i saradnje s ljudima, koja opisuje nematerijalnu i
materijalnu baštinu, istorijsku prošlost i prirodne lepote ovog
predela.
Rezultat velike želje
Predstavljena knjiga nastala je na inicijativu Ivana Radića iz
Deliblata, a motiv je bio slučajni susret. Tokom posete Zavodu za
proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu on je saznao da postoje
slične knjige koje su već objavljene, u kojima su predstavljeni
ukusi đerdapskog, staroplaninskog i zlatiborskog predela, kao
delovi nematerijalnog nasleđa Srbije. Na njegov predlog,
stručnjaci su posetili Deliblato i sproveli istraživanja, a
publikacija je ugledala svetlost dana posle dvogodišnjeg rada.
Veliku ulogu u prikupljanju materijala imao je i klaster
„Deliblatska peščara”, koji se bavi turizmom i uključuje ženske
organizacije, pojedince i porodice aktivne u naseljima regiona.
Bračni par Lečei, Silvija i Viktor, pridružio se klasteru
od samog osnivanja. Viktor kao uzgajivač konja, a Silvija je svoje
mesto u pomenutoj organizaciji pronašla u gastronomiji. Sa
upornošću, ne žaleći ni vreme ni snagu, radili su na tome da sve
ono što mogu pružiti i prikazati verno predstavlja mesto gde oni
pripadaju – njihovo poreklo bukovinskih Sekelja. Tako su dobili
mesto u knjizi i mogućnost za to da dočaraju mađarsku kuhinju u
slici i sa ukusom. Veruju da će zajednički rad sa organizacijom u
bliskoj budućnosti uroditi plodom.
Zajedno do cilja
Bogata, živopisna publikacija autora Dejana Zagorca,
istraživača iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u
Beogradu, nastala je u saradnji udruženja članica klastera
„Deliblatska peščara” i ljudi koji s njima sarađuju, uz doprinos
brojnih republičkih ustanova i stručnjaka, i uz podršku
Ministarstva kulture i informisanja.
Gospodin Zagorac je izjavio da su tokom godina s njima
sarađivali saradnici iz Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu
spomenika kulture u Pančevu, pa su mogli da podjednako opišu i
spomenike kulture i materijalne baštine, kao i arheološka
nalazišta koja se nalaze u Deliblatskoj peščari. Tako je ova
knjiga jedna celokupna monografija o ovom području, koja se ne bavi
samo gastronomijom, već svim zanimljivim stvarima koje
Deliblatska peščara skriva, uključujući i prirodne retkosti.
„Ukusi Deliblatske peščare – gastronomsko nasleđe” četvrta
je knjiga u nizu serijala koji je započeo njegov izdavač, Zavod za
proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, zajedno sa
saradnicima. Ali to još nije kraj, u planu je da se u bliskoj
budućnosti istraže predeli Vranja, Hercegovine, Divčibara.
Autori žele da premreže celu Srbiju ovakvim i sličnim
publikacijama, koje će približiti nematerijalnu baštinu naroda
i narodnosti i uticati na razvoj održivog turizma.
Ilona Lečei