IT SEKTOR NAJVEĆI IZVOZNIK U SRBIJI: Brnabićeva otkrila da je zarada u tom sektoru skočila sa 3.7 miliona na 2.5 MILIJARDE za 10 godina!

11:06

20.10.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/ig: anabrnabic

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija uradila mnogo poslednjih šest godina da bi kao ekonomija, zemlja i društvo zasnovano na novim industrijskim tehnologijama, ušla u „četvrtu industrijsku revoluciju“, čiji je deo i biotehnologija.

Brnabić je na konferenciji „Budućnost biotehnologije“ u Palati Srbije rekla da se „ne bojimo da sanjamo velike snove“, i da ulaganje države u razvoj sektora veštačke inteligencije i IT počinje od obrazovanja i otvaranja ili povećavanja broja takvih smerova u školama.

Dodala je da je IT sektor „najveći izvoznik“ u Srbiji, koji „otvara najviše novih radnih mesta“, a da tome u prilog govore podaci da je ostvarena zarada u tom sektoru „2012. godine bila 3,7 miliona evra, a ove godine je 2,5 milijardi evra“.

„Prošle godine svaki drugi posao koji je bio otvoren u Srbiji bio je iz IT“, rekla je Brnabić i dodala da se posebno stimulišu kompanije koje zapošljavaju građane Srbije koji žive u inostranstvu.

Prema njenim rečima Srbija podržava razvoj novih tehnologija, i navela da je u biokampus za fakultete, institute i privatni sektor uloženo 200 miliona evra.

Predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende je rekao da Srbija „preduzima prve korake“ za otvaranje centra za biotehnologiju, koji će biti jedan od 16 takvih centara u svetu, i prvi u regionu.

Foto: printscreen/ig: anabrnabic

 

„Napredak je nešto za šta se morate boriti svaki dan“, rekao je Brende i dodao da će nove tehnologije imati sve veći udeo u svetskoj ekonomiji.

Konferenciju „Budućnost biotehnologije“ organizovala je Vlada Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

 

 

(Kurir)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.