HARADINAJ NAPUSTIO SASTANAK SA KURTIJEM:  Držao predavanja, nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa SAD

11:18

08.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

Ubrzo nakon početka sastanka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa liderima opozicionih partija, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj napustio je zgradu kosovske vlade, prenose mediji u Prištini. Haradinaj je optužio Kurtija da prekida odnose sa SAD, jer nije prihvatio zahtev američke administracije o odlaganju roka za preregistraciju vozila, prenosi RTS.

Ramuš Haradinaj je istakao da je napustio sastanak sa Aljbinom Kurtijem, jer nije želeo da odgovori na pitanje lidera opozicije zbog čega nije prihvatio zahtev SAD o odlaganju roka za preregistraciju vozila na RKS.

Haradinaj je na Fejsbuku istakao da je za njega „neprihvatljivo da Kosovo prekida odnose sa SAD“.

„Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da napustim sastanak, jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto se ne ispunjava njihov zahtev. Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom“, istakao je Haradinaj.

Kurti je juče pozvao lidere DPK, DSK i ABK na sastanak kako bi sa njima razgovarao o situaciji na severu Kosova i Metohije. Njegov poziv prihvatili predsednici opozicionih partija Memli Krasnići, Ljumir Abdidžiku i Ramuš Haradinaj.

Kurti: Nije tačno da ne znamo kojim putem idemo
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je posle sastanka sa liderima opozicije da je poslednjih dana pojačana koordinacija sa zemljama Kvinte, NATO-om, Kforom, SAD i Euleksom zbog nastale situacije na severu.

Istakao je da kritičari mogu da rade „šta hoće u okviru zakona“, dodajući da je „Kosovo u ovoj fazi tenzija izabralo put mira“.

„Nije tačno da ne znamo kojim putem idemo. Naš put je put mira. Plan delovanja su naši organi bezbednosti. Oni daju ocene o našim akcijama i reakcijama. Sve se odvija po zakonu“, rekao je Kurti

Krasnići: Kosovo je ušlo u situaciju koja se mogla izbeći

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići rekao je nakon sastanka da nije dobio uveravanja da vlada u Prištini zna u kojim pravcima će ići kako bi situaciju na severu držala pod kontrolom.

„Ne mogu da kažem da sam izašao sa velikom sigurnošću da vlada zna u kojim pravcima treba da ide da bi situacija bila pod kontrolom. Izneo sam stav PDK-a da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije. Što se tiče nastavka vršenja suvereniteta u četiri severne opštine, vlada mora da preduzme radnje koje joj pripadaju i za to će imati podršku PDK-a u bilo kojoj prilici koju imamo“, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, „Kosovo je ušlo u situaciju koja se mogla izbeći“.

„Čini se da su nezrelost u nekim akcijama i nedostatak koordinacije sa glavnim saveznicima Kosova doneli zamah koji se mogao izbeći“, rekao je Krasnići.

Abdidžiku: Kurti nema plan za pitanje severa
Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da na sastanku sa Aljbinom Kurtijem nije video plan za rešavanje pitanja severa.

„Ništa novije od premijerovih izjava nismo razumeli. Nismo videli plan za rešavanje stvorenog pitanja. Nismo videli nikakav pokret za punu koordinaciju sa našim saveznicima. Smatramo da je koordinacija sa Stejt departmentom i institucijama, sa Vašingtonom i Briselom, jedino rešenje za stvorenu situaciju“, rekao je Abdidžiku.

Abdidžiku je naveo da DSK „podržava Kurtija za uspostavljanje zakonitosti na teritoriji Kosova“, ali da prema njegovim rečima treba da postoji plan i koordinacija sa saveznicima.

Na sastanku sa Kurtijem, Abdidžiku je rekao da je razgovarano i o pitanju dijaloga. Prema njegovim rečima, „Kosovu je potreban sporazum sa Srbijom koji suštinski ima obostrano priznanje i koji čuva suverenitet“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.