OSJEČKI ORKESTAR BIO BEZ PREMCA Dvadeseta „Starčevačka tamburica” održana u velikom stilu

12:23

08.11.2022

Podeli vest:

Foto: Jordan Filipović

Međunarodni festival malih i srednjih tamburaških orkestara „Starčevačka tamburica” upriličen je jubilarni, dvadeseti put u nedelju, 30. oktobra, u Domu kulture. Ta ustanova bila je, kao i dosad, organizator manifestacije, čiji je pokrovitelj Grad Pančevo, a podršku su dali Mesna zajednica i mnogi drugi.
Na ovogodišnjem skupu učestvovalo je sedam tamburaških sastava iz Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske, kao i tri orkestra iz Srbije: dva iz Novog Sada i iz Starčeva.
Svi oni su se, u izuzetno kvalitetnom programu, predstavili sa četiri do pet numera, što je pomno pratio eminentan žiri sačinjen od vrsnih muzičkih pedagoga, čiji je predsednik ovog puta bio Zoran Bugarski Brica iz Novog Sada, odakle je i drugi član – legendarni kompozitor Jovan Adamov, a treći je bio, kao i dosad, pančevački muzički velikan Pera Pavlov.
Po završetku zvaničnih nastupa voditeljski par Zorana Šteković i Miroslav Žužić pozvao je dugogodišnjeg direktora starčevačkog Doma kulture i osnivača ovog renomiranog festivala Vidomira Jelesijevića. On je, praćen gromkim aplauzima, govorio o nastanku i razvoju manifestacije, koja je jedno od, kako je rekao, „najčistijih” okupljanja ovog tipa, jer neguje samo tamburaške instrumente, bez harmonika i drugih primesa. Jelesijević je zahvalio i svim gostima koji su pomogli da festival bude ovako visoko rangiran. Svoju zahvalnost njemu je izrazila starčevačka slikarka Maja Poljak Petrović, u vidu umetničke slike, a ulja na platnu poklonila je i Pavlovu i Žužiću.
Nedugo zatim aktuelni direktor Doma kulture Darko Ješić pristupio je uručivanju priznanja, a iako kvalitet izvođača nije nimalo manjkao, žiri ovog puta nije imao previše dilema oko izbora najboljeg, jer je to nesumnjivo bio orkestar Hrvoja Harkanovca iz Osijeka. On je proglašen i za najboljeg solistu, a hrvatski sastav pobedio je na glasanju publike. Druga nagrada je pripala novosadskom „Opusu”, a treća KUD-u „Oton Župančič” iz Slovenije.
Predsednik žirija Bugarski navodi da je starčevački festival jedan od najboljih u regionu, kao i da je ovde više puta gostovao sa ansamblom „Zorule”.
– Smatram da je ovde nastupalo sve što vredi iz regiona Panonije i okruženja. Želeo bih da istaknem da se ovde nadmeću čisto tamburaški sastavi, koji sviraju tradicionalnu i modernu muziku. Žiri je, pored tehnike i dinamike sviranja, gledao i to da li oni funkcionišu kao tim, to jest da li zajedno dišu. Naravno, presudna je bila i težina programa i tu je osječki orkestar bio bez premca budući da nije nimalo lako svirati čardaš na tamburi. Najbolji solista, primaš iz Osijeka, pored vrhunske tehnike sviranja, pokazao je i veliku harizmu, to jest umeće da vodi orkestar – ističe Bugarski.
Vođa pobedničkog orkestra Hrvoje Harkanovac prvi put je u Starčevu i kaže da ovaj festival nimalo ne zaostaje za nekim drugim u većim gradovima.
– Naš orkestar je veoma mlad, sa prosečnih 26 godina, a s druge strane, napravili smo ekipu veoma talentovanih muzičara koja skladno funkcioniše. Što se mene tiče, dao sam sve od sebe i žiri je to očigledno uočio, pa sam naravno prezadovoljan ovim priznanjem. Inače, volim sve da sviram, i pesme i instrumentale, pa i muziku iz ovih krajeva. Što se tiče opstanka tambure, recimo, u osječkim kafanama ih ima, ali se one uklapaju u ovo moderno vreme, a naša misija je da je vratimo na mesto koje joj pripada – kaže najbolji solista festivala.

Jordan Filipović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.