DR VOJISLAV PERIŠIĆ OTKRIVA IDEALNU NAMIRNICU ZA DORUČAK: Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić izdvojio je ovas kao najzdraviju žitaricu.
„Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća. Izaziva komforni osećaj sitosti u trajanju od 4 sata. Vama je vrlo lepo i nemate potrebu za hranom. Imate gotove ovsene pahuljice, pa da li ćete ih potopiti u hladno ili toplo mleko, sasvim je svejedno“, rekao je dr Perišić i dodao da je dobra zamena za ovas kačamak.
Osim toga, dr Voja je otkrio da se ugojio 20 kilograma nakon što je prestao da puši.
„Morao sam da naučim kako je biti gladan i za to mi je trebalo par meseci. Shvatio sam da je lepo biti gladan. A onda kada dođe vreme za obrok, on treba da sadrži sve što je organizmu potrebno. Kvalitetne masnoće i salatu. Ribu treba jesti tri puta dnevno“, naglasio je Dr Perišić, a na pitanje koji hleb najmanje goji, odgovorio je:
„Svaki hleb goji, a integralni minimalno. Ja hleb uopšte ne jedem, jer sadrži gluteno morfn, što znači da može imati morfinski efekart na naš mozak“.
Prednosti konzumacije ovasa:
reguliše lučenje želudačne kiseline
reguliše rad creva i stolicu
daje veliku količinu energije
pruža unos mikro i makro nutritijenata (vitamina i minerala)
poboljšava kvalitet zuba i kostiju
snižava holesterol i reguliše krvni pritisak
jača krvnu sliku
stabilizuje nivo šećera u krvi (značajan u ishrani dijabetičara)