GRADONAČELNIK PANČEVA RASPISAO DVA KONKURSA: Pomoć amaterskom stvaralaštvu i kulturi! Evo gde da rešite sve nedoumice

10:21

27.02.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović na osnovu Statuta Grada Pančeva, Odluke o budžetu Grada Pančeva za 2023. godinu i Odluke o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada Pančeva ovih dana raspisao je dva javna konkursa: za (su)finansiranje projekata u oblasti kulture i za one čiji je delokrug amatersko stvaralaštvo za 2023. godinu.

Drugopomenuti konkurs je namenjen projektima koji se tiču amaterskog stvaralaštva u oblastima književnosti, muzike, likovne umetnosti, filmske i pozorišne umetnosti, umetničke igre, kao i ostalih izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja. Iz gradske kase za to je izdvojeno 2,5 miliona dinara, a najveći iznos po projektu jeste 300.000 dinara. Za prvopomenuti konkurs obezbeđeno je znatno više novca.

Instruktaža za sva zainteresovana lica, u vezi sa oba konkursa, biće održana u ponedeljak 6. marta, u 12 sati, u maloj sali zgrade Gradske uprave.

Pravo učešća na oba konkursa imaju ustanove, umetnička i druga udruženja registrovana za obavljanje delatnosti kulture, kao i drugi subjekti u kulturi, osim ustanova kulture čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili Grad Pančevo, s tim da se projekat realizuje na teritoriji našeg grada. Projekti koji su već podržani na nekom konkursu koje raspisuje Grad Pančevo neće biti razmatrani.

Prijava na konkurs, uz prateću dokumentaciju, podnosi se na posebno popunjenom i overenom obrascu. Ona se može dobiti u Sekretarijatu za javne službe i socijalna pitanja, II sprat, soba 207, zgrada Gradske uprave, Trg kralja Petra I 2–4, ili preuzeti sa zvanične internet prezentacije Grada Pančeva. Predlozi projekata i budžet projekta dostavljaju se u elektronski popunjenim i odštampanim primercima lično u Gradskom uslužnom centru Pančeva ili poštom na pomenutu adresu.
Kriterijumi za izbor projekata u vezi sa amaterskim stvaralaštvom, između ostalih, jesu učešće kulturno-umetničkih društava na zvaničnim opštinskim, regionalnim i republičkim smotrama (treba navesti da li su učestvovali revijalno ili takmičarski i kako su se plasirali), stručni, odnosno umetnički kapaciteti, stepen uticaja projekta na kvalitet kulturnog života zajednice, sadržajna inovativnost, kao i sposobnost, stručnost i dosadašnje iskustvo da se sprovede projekat. U okviru konkursa neće se finansirati stalni troškovi, kao što su grejanje, struja i telefon, a ni reprezentacija.
Period realizacije projekata na oba konkursa jeste do kraja ove godine i otvoreni su 30 dana od raspisivanja. Finansijski i narativni izveštaji, koji moraju biti potpisani i overeni, podnose se najkasnije do 30. januara 2024.
Kod projekata, ako se tiču izdavaštva, neophodno je dostaviti preporuku ili recenziju, a kod filmskog i pozorišnog stvaralaštva scenario. Važan je i detaljno razrađen opis projekta, a za manifestacije i festivale treba poslati program i spisak učesnika. Bodovaće se i pozivna pisma za projekte u oblasti kulturne razmene i međunarodne saradnje, kao i, ako postoji, dodatna vizuelna i audio dokumentacija o prethodnim projektima.
Javni konkurs za (su)finansiranje projekata u oblasti kulture obuhvata književnost, muziku, likovne, primenjene i vizuelne umetnosti, dizajn i arhitekturu, filmsku umetnost i ostalo audiovizuelno stvaralaštvo, pozorišnu umetnost, umetničku igru… Na konkurs se mogu javiti i svi oni koji se bave prikupljanjem, istraživanjem, dokumentovanjem, proučavanjem, vrednovanjem i predstavljanjem kulturnog nasleđa, kao i obeležavanjem jubileja značajnih za kulturu sećanja grada Pančeva.

Prethodne nedelje gradonačelnik Stevanović raspisao je i konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja. Sve eventualne nedoumice u vezi sa sva tri javna poziva rešavaće kontakt-osobe Nevenka Kljajić i Sanela Nikolić, a dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 013/308–906.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.