RODITELJI HOĆETE DA VAŠI MALIŠANI POSTANU ITIJEVCI: Prijave za obuku u KLIKER centru Pančevo do kraja nedelje FOTO

11:20

08.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/Facebook video/Kliker IT centar Pancevo

Svet se danas ne može zamisliti bez telefona, računara, društvenih mreža, interneta…
Dok starije generacije to teže prihvataju, deca još od malih nogu vešto vladaju savremenim tehnologijama i zato je važno naučiti ih da ih pametno koriste.

Jedna od školica u kojoj deca mogu pametno koristiti savremene tehnologije i kroz igru naučiti mnogo korisnih stvari je „Kliker centar Pančevo” – škola programiranja za decu. Ova škola u Pančevu uspešno radi već 5 godina i kroz nju je prošlo mnogo polaznika uzrasta od 7 do 18 godina.

U pitanju je franšiza beogradskog „Kliker IT centra za decu”, objašnjava za Pančevac Biljana Marčeta-Krneta, osnivač ove školice u našem gradu.
Polaznici u našoj školici podeljeni su u grupe na osnovu uzrasta i znanja. U grupi ima najviše osmoro dece. Svako ima svoj računar, najnovije tehnologije i generacije, a profesori koji ovde rade su ITjevci. Program školice obuhvata veliki broj programskih jezika, kao što su Scratch, Python, Java Script, Robotika, Lego robotika, zatim Web dizajn, projektovanje i programiranje, App inventor, 3D štampa… Jednom rečju imamo sve programske jezike koji su sad najpopularniji na tržištu i koji su budućnost naše dece – navodi Biljana Marčeta-Krneta.

U školici kurseve održavaju dva puta godišnje, na proleće i na jesen.
Upis na prolećni kurs je u toku. Traje do kraja ove nedelje, a do sada je prijavljeno blizu stotinu polaznika.
Na kraju obuke polaznici prezentuju svoj rad pred roditeljima i ostalom decom. Time stiču samopouzdanje. Roditelji budu oduševljeni, vide šta sve deca mogu, šta su naučila i postigla. Mnogi roditelji, pogotovo oni koji su preduzetnici, kasnije prepuštaju deci im vode profile, sajtove, prave programe… što je stvarno fascinantno i korisno, kaže Biljana.

Ne moraju svi biti programeri, ističe Biljana, objašnjavajući da deca ovde rade usmereno, na osnovu svog interesovanja:
Mogu da prave sopstvene video igrice, animacije, aplikacije, da nauče da prave sajt, da crtaju, projektuju, računaju, uče elektroniku, robotiku, uče da programiraju robota koji može sutra nešto da radi, što je izuzetno korisno s obzirom na to da će u budućnosti uglavnom sve biti robotizovano. Mnogi su zainteresovani i za 3D štampu, gde uče da da osmisle, nacrtaju, programiraju, naprave i odštampaju razne predmete, alate, mašine, pa čak i delove tela i ljudske organe.

Mlađe generacije okrenute su telefonima, tabletima, kompjuterima, internetu… Kako ne bi traćili svoje vreme besciljno surfujući internetom i gledajući samo ono što ih zabavlja ova, i slične školice, nude im da nauče nešto konkretno, što im kasnije može mnogo koristiti.
Programi u školici stimulišu kreativnost, maštu i interesovanje za rešavanje problema. Učimo ih da pravilno i pametno koriste kompjuter, a ono što je još značajno jeste da im se kroz rad razvija motorička sposobnost i pospešuje rad leve i desne hemisfere mozga, navodi Biljana.

U proteklih 5 godina ova školica iznedrila je dosta talenata koji su nastavili da se edukuju u ovoj oblasti.
Neki „Klikeraši” imali su zapažene nastupe na takmičenjima iz robotike, nekima su svoja vrata otvorile multinacionalne kompanije, a nisu ni sanjala o tome. Mnogi su svoje znanje unovčili, navodi Biljana ističući da su u školici ponosni na sve svoje polaznike.

U prolećnom ciklusu kursevi se sastoje od 15 termina koji se održavaju jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta. Termini održavanja kursa su usklađeni sa školskim obavezama polaznika. Nema ulaznih testova i selekcije. Svi su dobrodošli.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev)

Ne propustite:

DECA VOLE NAUKU, DAJTE IM ŠANSU Pančevačke mališane oduševio Dan nauke u Zmajevoj školi, kroz igru naučili mnogo

DAN NAUKE ZA OSNOVCE I PREDŠKOLCE: Pančevačke radoznalce očekuju zanimljive radionice i kviz u Zmajevoj školi 8. februara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.