GODIŠNJICA SMRTI SLOBODNA MILOŠEVIĆA Bivši predsednik Srbije i Savezne republike Jugoslavije preminuo je na današnji dan pre 17 godina

09:39

11.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT video

Na današnji dan, pre 17 godina preminuo je Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije i Savezne republike Jugoslavije.

Milošević je bitku sa životom izgubio 11. marta 2006. godine u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Vladavina Slobodana Miloševića trajala je nešto duže od 10 godina, a počela je govorom na Gazimestanu na Vidovdan, 28. juna 1989. godine, povodom obeležavanja 600 godina Kosovske bitke, kojem je prisustvovalo, kako se tada navodilo, milion ljudi.

Njegovu vladavinu, između ostalog, obležili su rat na prostorima bivše SFRJ, inflacija, nemaština.

Na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji, u decembru 1990. godine, kao kandidat SPS-a dobio je 65,34 odsto glasova i postao prvi predsednik Republike Srbije. U Saveznoj skupštini 25. jula 1997. godine bio je izabran za predsednika SR Jugoslavije.

Njegova vladavina okončana je 2000. godine na izborima na kojima ga je u trci za predsednika SR Jugoslavije porazio kandidat Demokratske opozicije Srbije Vojislav Koštunica. Tada nije želeo da prizna poraz, što je dovelo do masovnih protesta širom Srbije, završenih 5. oktobra velikim skupom ispred Skupštine SRJ.

Milošević je uhapšen je 1. aprila 2001. godine, a Haškom tibunalu ga je na Vidovdan 2001. izručila vlada Zorana Đinđića, premijera koji je ubijen 2003. godine, gde mu je suđeno za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Proces koji je počeo 12. februara 2002. godine, tokom kojega se branio sam, prekidan je više od 15 puta, zbog njegovog zdravstvenog stanja, a obustavljen je nekoliko dana nakon njegove smrti.

Bivši predsednik sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

(Pančevac /RTS)

POKRET SOCIJALISTA ODAO POŠTU SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Istorija će prema Slobodanu Miloševiću biti mnogo pravednija nego njegovi savremenici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.