SI ĐINPING NAPUSTIO MOSKVU: Kineski predsednik završio posetu Kremlju

08:33

22.03.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/CBS NEWS: The National

Kineski predsednik Si Đinping otputovao je danas iz Rusije, nakon trodnevne posete tokom koje je razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Si je sinoć napustio Kremlj nakon svečane večere i razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Rusije izašao je da isprati kineskog kolegu do automobila. Lideri su se rukovali i kratko razgovarali.

– Sada se dešavaju promene koje se nisu desile 100 godina. Kada smo zajedno, mi pokrećemo te promene – rekao je Si. Putin se saglasio s tim i poželeo mu srećan put.

– Čuvaj se, dragi prijatelju – odgovorio je kineski lider pre ulaska u automobil, a Putin mu je nekoliko puta mahnuo u znak pozdrava, prenosi Sputnjik.

U Kremlju su u utorak održani rusko-kineski pregovori i svečana večera.

Tokom državne posete kineskog predsednika Rusiji, dvojica lidera neformalno su u ponedeljak razgovarala više od četiri i po sata, a u utorak je zvanični deo posete Si Đinpinga Kremlju trajao šest sati.

U zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, objavljenoj na sajtu Kremlja, navodi se da Rusija i Kina apeluju na prekid svih koraka koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava u Ukrajini.

– Strane pozivaju na prekid svih poteza koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava, a takođe apeluju na izbegavanje dalje degradacije krize sve do njenog potpunog prelaska u nekontrolisanu fazu. Strane su protiv svih jednostranih sankcija, uvedenih zaobilaženjem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – ističe se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi se naglašava da Rusija i Kina nameravaju da se uzajamno podržavaju po pitanju zaštite interesa svake od njih, a pre svega, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, bezbednosti, da su se države dogovorile da redovno sprovode zajedničke patrole na moru i u vazduhu, kao i zajedničke obuke i da izražavaju veliku zabrinutost zbog jačanja veza NATO sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona po vojnim pitanjima. Moskva i Peking su pozvali NATO da poštuje suverenitet drugih država i njihovih interesa.

U izjavi se napominje da Rusija potvrđuje poštovanje principa „jedne Kine“ i priznaje da je Tajvan sastavni deo Kine i poručuje se da će dve zemlje povećati saradnju u borbi protiv „obojenih revolucija“, „sila zla“, uključujući Islamski pokret Istočnog Turkestana.

Navodi se i da nuklearne države ne smeju da raspoređuju svoje nuklearno oružje van granica svoje teritorije i treba da povuku sve nuklearno oružje koje je raspoređeno u inostranstvu i ističe da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i on nikada ne sme da bude pokrenut. Apeluje se na SAD i Japan da ubrzaju i okončaju likvidaciju hemijskog oružja i navodi da se Moskva i Peking zalažu za što skorije pokretanje pregovora o stvaranju međunarodnog sporazuma o sprečavanju raspoređivanja oružja u kosmosu. „Rusija i Kina osuđuju terorizam i praksu mešanja u unutrašnja pitanja pod izgovorom borbe protiv njega, a takođe se zalažu za ideju formiranja jedinstvenog globalnog kontraterorističkog fronta uz centralnu ulogu Ujedinjenih nacija“, dodaje se u izjavi. Izražava se zabrinutost i zbog vojno-biološke aktivnosti SAD, uključujući van granica zemlje i zahtevaju objašnjenje i navodi da se Moskva i Peking zalažu za objektivnu istragu eksplozija na gasovodima „Severni tok“. Napominje se i da se Rusija i Kina protive politici sile, „hladnoratovskom“ načinu razmišljanja i blokovskoj konfrontaciji. U okviru državne posete Si Đinpinga Rusiji potpisan je niz međuvladinih, međuresornih i korporativnih dokumenata za razvoj rusko-kineske saradnje u različitim oblastima. Kineski lider stigao je u državnu posetu Rusiji 20. marta, i to je njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je treći put izabran za šefa države.

(Pančevac/Novosti)

PUTIN PROKOMENTARISAO KINESKI MIROVNI PLAN: Mogao bi da posluži kao baza za rešenje konflikta

PUTIN SIJU: Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i s uvažavanjem se odnosi prema kineskom planu o Ukrajini

RAZMENA LEPIH REČI, PA SASTANAK U ČETIRI OKA: Počeli razgovori Sija i Putina u Kremlju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.