KONCERT ORKESTRA FEJATA I NEBOJŠE SEJDIĆA ODUŠEVIO PANČEVCE U Kulturnom centru održan omaž muzičaru povodom dana Roma VIDEO

13:59

11.04.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

U Dvorani Kulturnog centra Pančeva juče je u 20 časova održan koncert Fejatu Sejdiću u čast povodom Svetskog dana Roma.

Koncert koji je bio omaž Fejatu Sejdiću predvodio je njegov unuk Nebojša Sejdić uz Orkestar Fejata i Nebojše Sejdića.

Radovan Đerić

Interesovanje za koncert, na kome su se mogli čuti hitovi poput Đurđevdana, Bella ciao itd, bilo je izuzetno veliko, te je dvorana bila popunjena do poslednjeg mesta.

 

Pre koncerta prikazan je kratki dokumentarni film gde su o Fejatu govorili muzičari iz cele bivše Jugoslavije.

Radovan Đerić

Orkestar je osnovan davne 1959. godine i na sceni je preko 60 godina, njegov osnivač Fejat Sejdić proglašen je nekrunisanim kraljem trube, a zvali su ga i balkanskim Majls Dejvisom. Postavio je nove, visoke standarde u sviranju trube. Zvuk njegove trube bio je prepoznatljiv i neponovljiv. Orkestar je napravio značajnu internacionalnu karijeru tokom osamdesetih godina prošlog veka, svirajući u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Švetskoj, Rusiji, ali i van Evrope. Nastupao je sa bendom Džipsi Kings na njihovoj evropskoj turneji, a sa Goranom Bregovićem snimio je muziku za film Emira Kusturice Dom za vešanje 1989. godine.

Radovan Đerić

Fejat je takođe sarađivao sa srpskim rediteljem Živojinom Pavlovićem za čiji film Zadah tela iz 1983. godine je snimio muziku, zajedno sa Vlatkom Stefanovskim je 1984. radio na projektu Lale Kovačeva – Izvorni folk i džez. Upravljanje orkestrom 2004. preuzima unuk Nebojša Sejdić i sa orkestrom iste godine, osvaja i nagradu u Guči, a iste godine Orkestar ima koncert na svečanom otvaranju Letnjih olimpijskih igara u Atini, 2017. nastupaju kao predgrupa Džipski Kingsima, a 2018. izdaju za sada poslednji dupli album Blues & Anthology za Jugoton (Croatia records) Zagreb.

 

(Pančevac)

ZASJALA VAJFERTOVA ZADUŽBINA Rekonstruisana Crkva Svete Ane, koju je najpoznatiji Pančevac posvetio svojoj majci

U SUSRET FESTIVALU RUMUNSKE MUZIKE I FOLKLORA U ALIBUNARU: Četvorica solisti iz Dolova na audiciji u Lokvama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.