DUBOKA CRNA KAO SIMBOL VREMENA: Nada Denić i Milan Jakšić majstori grafike u tehnici suve igle, crna koju postižu enigma je za mnoge grafičare FOTO

15:20

14.04.2023

Podeli vest:

Radovan Đerić

„Duboka crna – Pokret granice, odnosno „Deep Black – Move Borders”, naziv je izložbe kojom su umetnici Nada Denić i Milan Jakšić obradovali sugrađane. Oni su u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva predstavili grafike izvedene u tehnici suve igle.

Radovan Đerić

Iako je Nada po zanimanju vajar, a Milan slikar, u umetničkim krugovima u zemlji i inostranstvu prepoznatljivi su i po svojim grafikama. Oni tehnikom suve igle postižu duboku crnu, koja je u grafici ideal i mnogima je enigma kako to uspevaju, istakao je Sava Stepanov, likovni kritičar.

Radovan Đerić

Ova izložba se razlikuje od prethodnih po tome što je izašla iz kontinuiteta i stigla do poslednje stepenice, gde je sve savršeno. Radi se o zrelim umetnicima, koji znaju šta rade i imaju svoju ideju. Ranije su te ideje bile malo više ekspresionističke, u boji, crtački raspoložene… Ovde je sve svedeno, vrlo precizno, racionalno, konstruktivno. Izložba ima one vrednosti koje su nam potrebne u svakodnevnom životu, posebno u vremenu destrukcije, u kom živimo. Pokazuju nam da umetnost može da se izdvoji samo da bi bila primer drugim znanjima – rekao je Stepanov.

Radovan Đerić

Predstavljeni radovi nastali su tokom pandemije, koja je iz korena izmenila našu stvarnost. Kako su bili „zatočeni” u stanu, nabavili su presu i posvetili se tehnici koja ih je oduvek privlačila, kao i posebnoj nijansi crne, koja bi mogla simbolizovati vreme u kom živimo.

Radovan Đerić

– Kada pogledate naše grafike, ta crna boja je baršunasta, dolazi do izražaja i pleni. To nije linorez, ni duborez, nego suva igla i duboka štampa. Ona daje jedan poseban ton crne, koja ima dubinu i drugačija je u odnosu na sve druge tehnike. Milan je radio veće i šire površine crne, a ja sam se upustila u neku drugu igru, neke od mojih grafika i „hodaju” – rekla je autorka Nada Denić.

Radovan Đerić

Grafike Milana Jakšića polaze od ideja i filozofije granica kojima se bavi u poslednje dve decenije.

Radovan Đerić

– Teme grafika su svakodnevni industrijski predmeti, kuhinjski pribor, testere i slično, koji su predstavljeni kao crni objekti i fleke, kao i geometrijski crteži širokih crnih linija koji prikazuju omeđeni prostor. Ovi crni predmeti nose u sebi opipljivu dramu, a istovremeno sugerišu na postojanje crno-belog sveta, kao karaktera savremene civilizacije, koja je omeđena silama van ljudske moći – rekao je autor Milan Jakšić.
Ne propustite priliku da do 21. aprila posetite Galeriju savremene umetnosti u Pančevu i uživate u neverovatnim grafikama Nade Denić i Milana Jakšića.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev)

FOTOGRAFIJE SA POKLONIČKOG PUTOVANJA: Izložba „Sveta zemlja“ od 10. aprila u Pančevu

OVAKO JE PANČEVO DOČEKALO USKRŠNJE PRAZNIKE: Da se tradicija i stari zanati ne zaborave FOTO

IVANA MARKEZ FILIPOVIĆ OTKRIVA SVOJE IZBORE: Prioritet dajem švedskom autoru Fredriku Bakmanu, ljubitelj sam čvršćeg zvuka i rokenrola

NEMANJA BOGDANOV O RADU KULTURNOG CENTRA PANČEVA: Zadovoljna publika inspiracija za inovativne kulturne programe FOTO

NA KRILIMA MUZIKE KOJA INSPIRIŠE: Trio SINGIDUNUM oduševio Pančevce kombinacijom klasične muzike, džeza i etno-zvukova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.