Studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ na nastavi u NIS-ovom pogonu „Srednji Banat“

14:29

18.04.2023

Podeli vest:

NIS/Dragan Stančić

Studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, smer „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“, imali su priliku da teorijsku i praktičnu nastavu na predmetu „Eksploatacija naftnih i gasnih bušotina“ pohađaju u Pogonu za proizvodnju nafte i gasa „Srednji Banat“ kompanije NIS. Predavanja im je održao Miloš Aleksić, rukovodilac Sektora za proizvodnju nafte i gasa u NIS-u, koji je jedan od tri inženjera kompanije koji su od ove godine angažovani u nastavi na ovom studijskom programu.

Tokom dva dana teorijske i praktične nastave u pogonu NIS-a, studenti su imali priliku da se upoznaju sa osnovama tehnologije proizvodnje nafte i gasa i da se susretnu sa opremom i tehnikom koja se koristi u procesu eksploatacije tečnih i gasovitih mineralnih sirovina.

„Pored teorijskog dela koji dobijamo na fakultetu, ovaj praktični deo nam puno znači. Dosta se razlikuju praksa i teorija, jer ipak predavači imaju puno iskustva i mogu nas početnike da nauče da ne pravimo greške koje su se njima javljale na početku karijere“, navela je Aleksandra Baračkov, studentkinja četvrte godine.

NIS/Dragan Stančić

Čedomir Obradović, takođe student četvrte godine, istakao je značaj ovakvih predavanja i praktičnog dela: „U praksi imate priliku da vidite alate i delove opreme, a i dosta je lepše kada vam neko ko ima puno iskustva u naftnoj kompaniji objasni i približi ono što vas u budućnosti očekuje“.

Učešćem predavača iz prakse u nastavi Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ i kompanija NIS proširili su dugogodišnju saradnju u oblasti stručnog i naučnog usavršavanja studenata. Saradnja je uspostavljena na osnovu Zakona o visokom obrazovanju, na osnovu kojeg visokoškolska ustanova može da angažuje predavača van radnog odnosa koji ima stečeno visoko obrazovanje najmanje master akademskih studija i koji ima neophodna znanja i veštine u odgovarajućoj oblasti.

Radi postizanja što kvalitetnije nastave, NIS je obezbedio i prostor za dodatnu edukaciju u svojim trening centrima u Zrenjaninu i Elemiru i svojim proizvodnim pogonima.

„Predavanja su korisna i značajna slušaocima jer studenti mogu kroz realne primere iz prakse da upoznaju izazove, ali i rešenja koja u duhu dobre inženjerske prakse daju najbolje rezultate. Program je bitan i za predavače jer je u procesu učenja zona koja označava najveći rast upravo ona koja se odnosi na prenošenje stečenih znanja i veština drugima“, rekao je predavač Miloš Aleksić.

Saša Jovanović, docent na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, kaže da je ovo primer dobre prakse koji pokazuje važnost kontinuirane saradnje obrazovanja i privrede.

NIS/Dragan Stančić

„Mislim da je dobra simbioza između fakulteta i NIS-a, dobro je da studenti imaju priliku da prisustvuju ovakvim predavanjima i da budu više na terenu“, kazao je Jovanović.

Pored Miloša Aleksića, Slobodan Gojković, rukovodilac Službe za planiranje, operativnu i tehničku podršku, predavaće na predmetu „Tehnika i tehnologija proizvodnje nafte“, a Vuk Kalinić, ekspert za razradu ležišta, na predmetu „Inteziviranje dotoka i metode za povećanje iscrpka slojeva“. Ovo je prvi put da su stručnjaci neke kompanije angažovani u nastavi na fakultetu, izuzimajući visoke stručne škole, gde je ovakva praksa već u toku.

Saradnja između kompanije NIS i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu odvija se posredstvom NIS-ovog programa „Energija znanja“, koji je pokrenut 2012. godine sa primarnim ciljem da se uskladi ponuda i potražnja obrazovnih profila na tržištu rada i reši deficitarnost inženjerskog profila. Upravo uz podršku NIS-a na ovom fakultetu je školske 2014/2015. godine akreditovan studijski program „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“. NIS dodeljuje i stipendije najboljim studentima, a od kako je ovaj studijski program akreditovan, u kompaniji je do sada već zaposleno 25 diplomaca.

(Pančevac/NIS)

Konkurs za 7. sezonu programa NIS CALLING: Do 24. aprila mogu se prijaviti studenti treće, četvrte i master studenti

SARADNjA NAUČNOG-TEHNOLOŠKOG CENTRA NIS-a I „TRANSNAFTE” Višedecenijsko iskustvo na usluzi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.