BLAGI OPORAVAK OD POSLEDICA KORONE: Na pijačnim tezgama obrnulo se blizu 50 milijardi dinara! Fiskalni račun od 2024. na pijacama

11:13

24.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/yt/Pancevo RTV

Prošle godine na pijacama u Srbiji je vrednost prodatih poljoprivrednih proizvoda bila veća. Naime, na pijačnim tezgama prodaja poljoprivrednih proizvoda dostigla je vrednost od oko 49,5 milijardi dinara, što je za oko devet milijardi dinara, odnosno 22,6 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

Po rečima izvršnog direktora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije” Sava Duvnjaka, rast prometa za skoro četvrtinu u odnosu na 2021. godinu predstavlja zapravo blagi oporavak od posledica pandemije koronavirusa, zbog koje su dve godine preduzeća koja upravljaju pijacama, kao i vlasnici poljoprivednih gazdinstava i preduzetnici koji posluju na pijačnim tezgama pretrpeli veliku štetu.

– Promet poljoprivrednih proizvoda na pijacama prati se u tekućim cenama pa je zabeleženo povećanje trgovanja većim delom posledica rasta cena, što pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku jer su cene iz decembra prošle godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine, povećane za 32,1odsto – rekao je Duvnjak za „Dnevnik”. – Tržišni udeo pijaca u prodaji i otkupu proizvoda poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u toku 2022. godine bio je 16 odsto, što je za 1,1odsto više nego u 2021. godini. Iako su pijace suočene s nizom izazova, među kojima su najznačajniji konkurencija drugih oblika trgovine te promena potreba i navika kupaca, pijace su i dalje značajan kanal distribucije za svakodnevno snabdevanje građana svežim životnim namirnicama. Duvnjak je kazao da, istovremeno, pijace doprinose očuvanju i razvoju ruralnih sredina, jačanju potencijala malih poljoprivrednih gazdinstava, pa i smanjenju cena domaćih poljoprivrednih proizvoda, naročito u sezonskim pikovima. Po njegovim rečima, na pijacama se najviše kupuje povrće – 32,4 odsto, zatim voće i grožđe – 17,3 odsto, živina i jaja – 16,8 odsto, i mleko i mlečni proizvodi – 12,4 odsto.

Fiskalni račun od 2024. godine na pijacama
– Preduzetnici koji na pijačnim tezgama prodaju robu široke potrošnje još ove godine su oslobođeni fiskalizacije, ali će od 1. januara naredne godine, prema Zakonu o fiskalizaciji, morati promet da evidetiraju preko fiskalne kase i izdaju fiskalne račune – rekao je Savo Duvnjak. – Fiskalizacije su oslobođeni poljoprivrednici koji prodaju svoje poljoprivredne proizvode, kao i oni koji se bave starim i umetničkim zanatima i poslovima domaće radinosti.

– Novi oblici trgovine, kao što su megamarketi i e-prodaja, uticali su na promene navika potrošača, a pijacama namenula bitno drugačiju poziciju na tržištu. Ipak, nesporno je da su pijace i dalje važno mesto na kojem se građani svakodnevno snabdevaju svežim životnim namirnicama i da doprinose očuvanju i razvoju ruralnih sredina i jačanju potencijala malih poljoprivrednih gazdinstava – rekao je Duvnjak.

(Pančevac/Dnevnik/Z. Delić)

ISTRAŽIVAČI SA UNIVERZITETA U KELNU: Proces starenja bi se mogao usporiti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.