MOĆNI SAVEZNICI U BORBI ZA KVALITETNIJI ŽIVOT Dijete koje brzo deluju brzo i iznevere

11:11

25.04.2023

Podeli vest:

Pexels

Često nam koji mesec pre početka sezone kupanja na otvorenom „klikne” da bi trebalo da se „bacimo” na dijetu kako bismo izgledali bolje u kupaćem kostimu. Međutim, važno je shvatiti da zdrav način mršavljenja ne treba da bude samo kratkoročni cilj. Zdrava ishrana treba da bude sastavni deo životnog stila.

Pravi trenutak za započinjanje dijete jeste onaj kada smo spremni da se posvetimo promeni svojih navika i učinimo pozitivan korak ka zdravijem načinu života. Umesto fokusiranja na brzi gubitak kilograma, važno je usmeriti se na dugoročne promene, jer tako možemo poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od mnogih bolesti.

Pexels

Gladovanje nije rešenje

Nijedan stručnjak za ishranu ili zdravlje ne preporučuje gladovanje. Dijete koje podrazumevaju ekstremno ograničavanje kalorija ili potpuno izbacivanje hrane mogu biti vrlo opasne po zdravlje.
Kada telo nema dovoljno hrane, počinje da troši rezerve energije u obliku masnih naslaga. Međutim, ako se gladovanje nastavi, ono počinje da razgrađuje mišićno tkivo kako bi dobilo potrebnu energiju. Dugo gladovanje može dovesti do gubitka mišićne mase, slabljenja imuniteta, iscrpljenosti i drugih fizičkih, ali i mentalnih problema, poput anksioznosti i depresije.
Umesto ishrane bazirane na gladovanju, potrebno je unositi hranljive materije i kalorije neophodne za održavanje zdravog tela i funkcije mozga.
Evo nekoliko korisnih saveta i, ako ih primenite, rezultati neće izostati.

Pexels

Birajmo zdrave namirnice

Kako bismo sprečili sebe da posegnemo za omiljenim, ali nezdravim namirnicama, najbolje je da ih nemamo u vidnom polju ili još bolje da ih uopšte nemamo u svom domu. Zdrava alternativa grickalicama, koje sadrže „prazne kalorije”, jesu orašasti plodovi, voće i povrće.

Isplanirani obroci

Da ne bismo zalazili u ostavu ili otvarali frižider češće od pet puta dnevno, treba napraviti plan obroka i, naravno, pridržavati ga se.
Kada glad naiđe pre vremena za obrok, treba popiti čašu vode, čaja ili, ako baš moramo, ceđenog soka. Samo tako možemo uspeti da se uobročimo, a postepeno i smanjimo apetit.

pexels/ella olsson

Dodajmo malo boje u tanjir

Kada frižider napunimo zdravim namirnicama raznih boja, osiguravamo sebi ishranu bogatu hranljivim materijama.
Hrana različitih boja obično ima i različite hranljive sastojke, poput vitamina, minerala, antioksidansa, koji su ključni za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja i prevenciju bolesti. Osim toga, „hrana u boji” može pružiti vizuelnu raznolikost i osnažiti njen ukus, ali doprinosi i održavanju interesovanja za zdravu ishranu.

Prednost domaće kuhinje

Domaća kuhinja ima mnoge prednosti u odnosu na konzumiranje brze i hrane i gotovih jela. Domaća hrana obično je zdravija jer sadrži manje šećera, soli i masti. Kada sami pripremamo jela, imamo kontrolu nad kvalitetom namirnica. Osim toga kuvanje može biti i zabavna aktivnost, posebno ako uključuje celu porodicu, ali i ekonomičnija je opcija u odnosu na kupovinu gotove hrane.

Bez masne hrane

Da bismo smanjili količinu masti koju unosimo u organizam kroz hranu, kuvanje na pari, pečenje na roštilju, u rerni ili suvom tiganju može biti rešenje. Dodavanje maslinovog ulja u salate takođe je dobar izbor, jer ono sadrži zdrave nezasićene masti, korisne za srce.
Iz jelovnika treba izbaciti prženu i prerađenu hranu, poput krofni, peciva, keksa, kora za pitu, smrznute pice, kolačića, krekera, grickalica… Umesto toga treba se okrenuti ishrani koja sadrži zdrave izvore proteina, ugljenih hidrata, vlakana i vitamina, kao što su integralne žitarice, povrće, voće i krto meso ili alternativni izvori proteina poput pasulja, sočiva i tofu sira.
Riba i orašasti plodovi dobri su izvori nezasićenih masti. Međutim, treba voditi računa o unosu kalorija, jer orašasti plodovi imaju visok sadržaj kalorija.

Unos vlakana obavezan

Preporuke stručnjaka uključuju adekvatan unos vlakana kako bi se održao zdrav probavni sistem i postigao dugotrajan osećaj sitosti, što može pomoći u sprečavanju prejedanja. Da bi se to postiglo, treba uključiti povrće, voće, mahunarke i integralne namirnice u sve obroke, a preporučuje se izbegavanje belog testa, hleba od belog brašna i pirinča.

Hidratacija neophodna

Optimalno zdravlje zahteva dobru hidrataciju. Najzdraviji i najjeftiniji izbor je obična voda. Važno je konzumirati najmanje osam čaša dnevno. Treba izbegavati napitke s rafinisanim šećerom kako bi se ograničio unos suvišnih kalorija. Vode sa ukusom takođe sadrže skriveni šećer. Umesto toga u običnu vodu možemo dodati krišku citrusnog voća, krastavca ili začinsko bilje, kao što su menta, lavanda, ruzmarin, bosiljak… Alkohol, energetska pića i veće količine kafe nisu preporučljivi za optimalno zdravlje.

pexels/janedoan

Aktivno i bez stresa

Stres je čest problem u savremenom društvu, a dugoročno izloženost stresu može biti štetna po zdravlje. Zato je važno naučiti kako se osloboditi stresa i usvojiti zdrave navike koje će nam pomoći da se s njim izborimo.
Jedan od načina da se oslobodimo stresa je da redovno vežbamo i budemo fizički aktivni. Fizička aktivnost može pomoći da se smanji nivo stresa i anksioznosti, a istovremeno poboljšava raspoloženje i zdravlje srca.
Za one koji ne vole vežbe, duže šetnje su odličan način za očuvanje zdravlja i poboljšanje fizičke kondicije, a pri tome ne koštaju ništa.
Hranu nikako ne treba da koristimo kako bismo sebe nagradili ili utešili. Tu naviku treba zameniti odlaskom u šetnju, bioskop, pozorište, druženje s prijateljima…
Dakle, kada razmišljamo o mršavljenju, važno je zapamtiti da nije reč samo o fizičkom izgledu, već o poboljšanju celokupnog zdravlja. Zato se treba usredsrediti na dugoročne promene i usvojiti zdrav način života, koji će nam pomoći da se osećamo dobro i izgledamo najbolje što možemo.

pexels/lisafotios

Napitak koji može pomoći u smanjenju obima stomaka

Napitak od đumbira i limuna može biti koristan u borbi protiv masnih naslaga na stomaku, uz uravnoteženu ishranu.
Đumbir može pomoći u smanjenju apetita, regulaciji nivoa šećera u krvi i ubrzanju metabolizma, a limun, koji je bogat vitaminom C, u jačanju imunološkog sistema.
Za pripremu napitka potrebno je iseckati ili izrendati komad đumbira veličine malog prsta, dodati u litar vode i kuvati na laganoj vatri od 10 do 15 minuta. Prohlađenom napitku treba dodati sok od isceđenog limuna i piti pomalo tokom celog dana. Preporučuje se da se napitak pripremi rano ujutru ili uveče pre spavanja i da odstoji preko noći.
Važno je napomenuti da se pre uključivanja đumbira i limuna u ishranu treba posavetovati s lekarom, posebno ukoliko postoje neke zdravstvene tegobe.

Saveznici u borbi za smanjenje apetita

Ponekad kada mislimo da smo gladni, moguće je da smo u stvari žedni. Pijenje dovoljne količine vode tokom dana može pomoći u smanjenju apetita.
Pored vode, za smanjenje apetita kao delotvorni su se pokazali i neki napici, poput zelenog čaja, koji ubrzava metabolizam, i sokova od paradajza i cvekle, koji regulišu šećer u krvi. Takođe, napitak od limuna i vode može biti koristan. Važno je imati na umu da ovi napici neće sami po sebi dovesti do značajnog gubitka kilograma, već treba da budu sastavni deo uravnotežene ishrane.

(Pančevac)

UGOJILA SE 10 KILOGRAMA ZA 20 DANA Nijedna dijeta nije pomagala! A onda je otkrila da ima bolest! Uz OVU ishranu vratila je staru kilažu

ISTRAŽIVANJE UNIVERZITETA U HARVARDU: Verujete da ste gojazni, a niste! Dijeta za vas može biti opasna!

DIJETA BOJANE STAMENOV DAJE SVE BOLJE REZULTATE Pevačica za godinu dana izgubila čak 70 kilograma! Ovo je njen specijalani režim ishrane

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.