DOLOVAČKI VINARI PRONAŠLI REŠENJE: Obeležavanje krsne slave 3. juna, dan uoči praznika „Duhovi“!

16:44

05.06.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT video

U Dolovu svega po tri, tri crkve na tri brega, pa tako je i jedno udruženje u Dolovu omeđeno sa tri slave.

Dolovačka Vinarijada se svečano zatvara svake godine 14. februara, na dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinara.

Zbog posla oko organizacije manifestacije, članovi udruženja se pošteno zamore, pa ne mogu adekvatno u krugu članstva da obeleže slavu. Tako se rodila ideja da Udruženje vinara i vinograda „Sveti Trifun“ Dolovo, za svoju krsnu slavu uzme Letnjeg Svetog Nikolu, koji se obeležava 22. maja.

Međutim, ni tu mukama nije kraj, jer je Letnji Sveti Nikola seoska slava, pa svaka kuća u Dolovu dočekuje svoje goste iz drugih mesta. Ni tad vinari ne mogu svoju krsnu slavu u meraku proslaviti, pa je nađeno sledeće rešenje – Vinari svoju krsnu slavu proslavljaju dan uoči praznika „Duhovi“. Duhovi se proslavljaju u drugim mestima, konkretno i u Deliblatu, pa da bi se ikako kao članstvo mogli iskupiti, dan uoči Duhova, dolovački vinari su obeležili svoju krsnu slavu u objektu svog vinograda.

Pedeset članova udruženja je prisustvovalo ovoj svečanosti u objektu čija izgradnja odlično odmiče. Objekat od skoro ima dva uređena toaleta. Izidan je i vinski podrum, tako da ovaj objekat sa obližnjom crkvom Vodicom koja se takođe uređuje, i sa obližnjim arheološkim nalazištem „Ciglana“ čini svojevrstan „trougao“ na izlazu iz Dolova na putu za Mramorak.

Kako god okreneš, u Dolovu svega po tri i to baš uoči praznika „Duhovi – Sveta Trojica“.

(Pančevac)

JUŽNOBANATSKI OKRUG NAJBOLJI NA TAKMIČENJU IZ SAOBRAĆAJA Učenici iz Omoljice predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju! FOTO

PANČEVCI USPEŠNI NA PRVENSTVU SRBIJE U BENČ PRESU: Dizači tegova „Dinama“ osvojili 3 zlatne medalje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.