U SRBIJI IZDATO 13.133 DOZVOLA ZA RAD STRANIM DRŽAVLJANIMA: Najviše radnika iz Kine, Rusije i Turske Zidari i armirači najpotrebniji!

11:47

26.06.2023

Podeli vest:

Printscreen nsz.gov.rs

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je, zaključno sa 11. aprilom, izdato 13.133 dozvola za rad stranim državljanima među kojima je najviše radnika iz Kine, Rusije, Turske, Indije, Kube, Severne Makedonije, Ukrajine, Nepala i Bosne i Hercegovine.

Tokom prošle godine „radne knjižice“ je dobilo 35.174 osoba iz inostranstva.

Kako navode u NSZ, najveći broj stranaca angažovan je u oblasti građevinarstva. Radi se o različitim profilima – zidarima, armiračima, pomoćnim građevinskim radnicima, gipsarima, tesarima, stolarima. Pored njih, veliki broj dozvola izdat je i variocima i IT stručnjacima. Stranci se, takođe, zapošljavaju i kao pomoćni radnici u različitim granama privrede, kao i u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Za tri i po meseca ove godine, dozvolu za zasnivanje radnog odnosa zatražio je 4.901 Rus i 135 Ukrajinaca, dok je tokom prošle godine dozvolu za rad dobio 8.081 državljanin Rusije i 484 iz Ukrajine. Ruski državljani se uglavnom zapošljavaju u IT delatnosti, a oni iz Ukrajine podnose zahteve za izdavanje ličnih dozvola za rad, prenose Novosti.

Izdavanju dozvola za rad prethodi postupak regulisanja boravka stranaca. Radna dozvola se izdaje za period radnog angažovanja, ali ne duže od perioda za koji je odobren boravak, a u najvećem broju slučajeva to je na period od godinu dana. Dozvola za rad može se produžiti ukoliko su i dalje ispunjeni uslovi propisani za njeno izdavanje.

 

(Pančevac/Novosti)

VIŠI SUD U KRALJEVU POTVRDIO OPTUŽNICU PROTIV KURTIJEVIH SPECIJALACA: Trojica optuženih braniće se sa slobode

GRADSKI PARK U NOVOM RUHU PRE ROKA Vitman: Završetak radova sredinom avgusta! Stižu i novi kandelabri (FOTO I VIDEO)

NEMA MESTA PANICI U ČAČKU Industrijski otpad je popisan i ubrzo će biti uklonjen

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.