NEKA SE SREĆA I DOBRO ZDRAVLJE USELE SA VAMA Uručeni ključevi 36 stanova u Pančevu porodicama izbeglim iz BiH i Hrvatske! FOTO i VIDEO

14:02

03.07.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Ključevi od 36 stanova danas su uručeni izbegličkim porodicima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Pančevu.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je vodeća institucija koja u Srbiji sprovodi regionalni stambeni program u okviru kojeg su danas predati ključevi stanova u Pančevu. Ovi stanovi izgrađeni su u okviru potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović obratio se izbegličkim porodicima pre ceremonije uručenja ključeva.

Milan Šupica

– Dobar vam dan, dan koji svi jako dugo čekate, a i mi sa vama. Veliki dan danas u Pančevu, kada ćemo uručiti ključeve od 36 nekretnina koje će vama biti date na trajno korišćenje. 36 porodica će se danas useliti u zgradu koje se nalazi iza nas i nadam se da će je 36 porodica ispuniti srećom i osmesima. Prošli ste težak period, loše i ružne stvari i ja se nadam da se to više nikada nigde i nikome neće dogoditi, a mi ćemo kao odgovorna vlast nastaviti da radimo na rešavanju ovog problema. Jedan ovakav projekat ne bismo mogli da realizujemo pre svega bez Republike Srbije, Vlade Republike Srbije i bez Komesarijata za izbeglice i migracije Repbulike Srbije i ja želim da im se zahvalim ovo prilikom na svemu što su uradili u Pančevu, a zbrinuli smo preko 700 porodica u periodu koji je iza nas. Naravno, jedan od glavnih partnera na ovom projektu je Jedinica za upravljanje projektima i njima se takođe zahvaljujem, jer bez njih ovako nešto ne bi moglo da se realizuje, kao i bez brojnih donatora koji su učestvovali u finansiranju ovog objekta. Želim još jednom iz sveg srca da vam čestitam i želim vam da dugo uzdravlje koristite ove nekretnine i da se više nikad nikome ne desi ono što se desilo vama, poručio je gradonačelnik izbegličkim porodicama koje su se danas uselile u svoje stanove.

U ime delegacije Evropske unije u Srbiji obratila se Mirjana Maksimović.

Milan Šupica

– Meni je veliko zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama, da mogu da budem svedok useljenja u nove stanove, u ovih 36 novih jedinica koje smo svi zajedno izgradili u Pančevu. Evropska unija je najveći donator ovog programa sa uloženih više od 200 miliona evra. Važno je da napomenem da je to dugotrajno opredeljenje Evropske unije da pomaže i uloži pre svega u građane Republike Srbije i da se svakako razvija i u budućnosti, socijalno i stanovanje za opštu populaciju. Htela bih pre svega da se zahvalim Vladi Repulike Srbije na učešću i sjajnom partnerstvu u ovom projektu. Pre svega Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinici za upravljanje projektima, ali, naravno, ovaj projekat ne bi mogao da bude uspešan da nismo imali sjajne partnerske lokalne zajednice na ovom projektu. Danas smo u Pančevu i Gradu Pančevu i administraciji veliko hvala na sjajnoj saradnji. Još jednom, želim vam srećan i dug život u ovim stanovima sa puno radosti i ljubavi, istakla je Maksimović.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbegliceje je međunatrodna organizacija koja ima značajnu ulogu u regionalnom stambenom programu. U njihovo ime govorila je zamenica visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Stefani Krauze.

Milan Šupica

– Poštovani domaćini i gosti, čast mi je i zadovoljstvo što sam danas sa vama na svečanom uručenju ključeva za 36 izbegličkih porodica ovde u Pančevu u okviru regionalnog stambenog programa i što vam se obraćam u ime UNHCR-a. Preko dve decenije UNHCR pomaže Vladi Srbije da se kroz razne projekte ostvari trajna integracija izbeglica u saradnji sa lokalnim samoupravama. Zajedno sa OEBS-om mi smo posvećeni tome da najranjivija izbeglička populacija dobije stambena rešenja i zbog toga smo u regionalnom stambenom programu od samog početka. Grad Pančevo i njegovi stanovnici već godinama pomažu inkluziju i integraciju izbeglica. Pančevo je na čelu gradova koji su prepoznali doprinos koje izbeglice mogu dati društvu. Vi ste oduvek bili naš pouzdan partner i UNHCR tim u Srbiji vam je zahvalan na tome. Želim da se od srca zahvalim Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije na njihovom odlučujućem doprinosu, uspešnoj implementaciji regionalnog stambenog programa u Srbiji, koja je omogućila dragocenu pomoć mnogim međunarodnim partnerima i donatorima. I najvažnije za kraj, dragi korisnici neka se sreća i dobro zdravlje usele sa vama u vaše nove stanove. U ime UNHCR-a želim vama i vašim porodicama srećan i nov početak, izjavila je Krauze.

Jedinica za upravljanje projektima u Javnom sektoru je značajan partner u regionalnom stambenom programu, a u njihovo ime govorio je direktor Dušan Kovačević.

Milan Šupica

– Mnogo je vremena prošlo od kad ste bili prinuđeni usled ratnih dešavanja da napustite svoje domove i da spas pronađete u Srbiji. Izabrali ste Pančevo, nadomak Beograda, za svoje utočište i danas posle mnogo godina lutanja sa ponosom mogu da kažem da dobijate nešto svoje. Danas će 36 porodica trajno stambeno pitanje rešiti i uručenje ovih ključeva je za sve vas početak sigurnijeg života. Ovi stanovi su izgrađeni u okivru regionalnog stambenog programa, a u okviru istog programa u Pančevu je već izgrađeno i useljeno 48 stanova. Realizacija stambenog programa je u završnoj fazi, a uspešnost i efikasnosti u realizaciji govori činjenica da je stambeno rešenje obezbeđeno za oko 7.155 porodica. Narednog perioda očekuje nas useljenje u Ovči i u Pećincima. Sve ovo naravno ne bi bilo moguće bez apsolutne podrške Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su prepoznali značaj ovog programa. Svi zajedno u saradnji sa Jedinicama lokalnih samouprava i uz veliku pomoć donatora koji su obezbedili sredstva, radili smo sa ciljem da obezbedimo bolje uslove za život najugoroženijih izbegličkih porodica. Dragi korisnici, pre svega da vam se zahvalim na strpljenju  koje ste pokazali, ispred Jedinice za upravljanje projktima u javnom sektoru i u svoje lično ime vam čestitam useljenje. Od danas imate svoj dom u Pančevu i sve uslove za bezbrižniji i srećniji život.

Željko Grambudžija obratio se prisutnima u ime korisnika, kao najbitnijeg dela regionalnog stambenog programa.

Milan Šupica

– Meni je pripala čast da se obratim u ime 36 izbegličkih porodica koje danas dobijaju ključeve svojih stanova. Danas je za sve nas izuzetan dan, gde ćemo nakon više od 25 godina rešiti naše stambeno pitanje. ja sam 1995. godine iz Dvora na Uni usled rata izbegao u Srbiju. Prvih godina sam živeo u Kačarevu, da bi se 2010. godine preselio u Pančevo. Ovde sam zasnovao porodicu, oženio se i dobio dvoje dece, sina i ćerku. I sada sa našim novim stanom naš život dobija novi smisao.  U ime svih porodica, koje danas dobijaju ključeve, želim svima od srca da se zahvalim i da poželim da sve druge porodice koje su izbegle, a nemaju rešeno stambeno pitanje , takođe dobiju krov nad glavom. Hvala regionalnom stambenom programu, hvala Komesarijatu, Republici Srbiji, Pančevu i donatorima od srca. Danas je radostan dan za nas sve, zaključio je Grambudžija.

 

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije ima vodeću ulogu u regionalnom stambenom programu, a u njihovo ime obratila se Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Milan Šupica

– Dragi korisnici, danas je veliki dan za vas i mi smo tu danas zbog vas. Hvala vam pre svega na strpljenju, s obzirom na to da ste čekali useljenje, i danas useljavamo 36 porodica u ovaj novosagrađeni objekat. Kada je reč o regionalnom stambenom programu, ovo je 7.162 stambeno rešenje. Što znači da je u Srbiji ukupno pomognuto stambeno 7.162 izbegličke porodice. Nas očekuje useljenje još 250 porodica u stambeni objekat u Ovči u Beogradu, kao i 12 porodica u Pećincima, što znači da ćemo dostići ono što je bilo planirano, a to je oko 7.500 stambenih rešenja , što je praktično i najveći broj koji je jedna država uspela da stambeno zbrine u u okviru regionalnog stambenog projekta. Republika Srbija će nastaviti da pomaže i da pruža podršku svim onim porodicama kojima je pomoć potrebna, saopštila je Stanisavljević.

Milan Šupica

Regionalni stambeni program pokrenut je u cilju obezbeđivanja trajnih stambenih rešenja za najugroženije ljude koji su izbegli tokom sukoba na teritoriji bivše Jugodslaviji u periodu od 1991. do 1995. godine. Sprovode ga Republika Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Republika Hrvatska, a prvenstveno ga finansira Međunarodna donatorska zajednica. Glavni donator je Evropska unija, a ostali donatori su SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Kipar, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a fondom regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Milan Šupica

 

(Pančevac/Mirko Popović)

VIŠE OD 250 ZVANICA PROSLAVILO VIDOVDAN U MESNOJ ZAJEDNICI CENTAR Ovogodišnji domaćin bio je direktor JKP Zelenilo Danilo Bjelica

PANČEVAČKI VUKOVCI LEPO SE PROVELI U ZASAVICI I SIRMIJUMU! Uživali u vožnji brodićem i dobrom ručku! FOTO

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.