SASTANAK MINISTRA VUČEVIĆA I KROZETA U RIMU: Razgovarali o krizi na KiM i saradnji Srbije i Italije u oblasti odbrane

19:47

03.07.2023

Podeli vest:

Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se u Rimu, u okviru dvodnevne zvanične posete Italiji, sa ministrom odbrane te zemlje Gvidom Krozetoom. Vučević i Krozeto su razmenili stavove o mogućnostima prevazilaženja aktuelne krize na Kosovu i Metohiji, a teme razgovora bile su i unapređenje saradnje u oblasti odbrane, te vojnoekonomska i vojnotehnička saradnja između Srbije i Italije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Gvido Krozeto priredio je doček Milošu Vučeviću uz državne i vojne počasti, nakon čega je usledio sastanak dveju delegacija i têt-a-têt razgovor dvojice ministara.

Ministar Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog uzvratne posete Italiji, nakon što je ministar Krozeto novembra prošle godine boravio u Beogradu.

Ministarstvo odbrane

Vučević je naglasio da je poseta italijanskog kolege bila prva od njegovog stupanja na dužnost, što je pokazatelj značaja saradnje između Srbije i Italije u oblasti odbrane i razvoja ukupnih bilateralnih odnosa.

Prema rečima ministra Vučevića, Srbija ceni dugogodišnje prisustvo Oružanih snaga Italije u operaciji KFOR. Vučević je istakao značaj njihovog angažovanja kao jednog od najbrojnijih kontingenata u toj misiji.

Odnosi Vojske Srbije i KFOR-a su, kako je ocenio ministar Vučević, dobri, a u interesu Srbije je da oni budu još bolji, budući da Srbija KFOR vidi kao jedinu legitimnu oružanu silu na prostoru Kosova i Metohije i kao garant bezbednosti srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Bezbednost pripadnika KFOR-a, naglasio je ministar Vučević, je neupitna i predstavlja prioritet za Srbiju.

Ministar Vučević upoznao je Krozeta sa stavom Srbije u vezi sa agresivnom politikom privremenih prištinskih institucija koja je, uz podršku pojedinih zemalja, dovela do eskalacije krize na Kosovu i Metohiji.

Preneo je zahtev Beograda za hitno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih snaga takozvane kosovske policije, kao i hitno formiranje Zajednice srpskih opština.

Postoji prostor za unapređenje bilateralne vojne saradnje

Dvojica zvaničnika saglasili su se da se saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Italije kvalitetno razvija i izuzetno visoko ocenili saradnju u oblasti mirovnih misija, budući da pripadnici Vojske Srbije i pripadnici Oružanih snaga Italije zajedno učestvuju u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu. Obostrano je iskazana spremnost za unapređenje saradnje u toj misiji Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo odbrane

Ministri Vučević i Krozeto konstatovali su da postoji prostor za unapređenje bilateralne vojne saradnje u oblasti zajedničke obuke, vojnog obrazovanja i vojnog zdravstva, kao i u domenu vojnotehničke i vojno-ekonomske saradnje.

Na sastanku je inicirano formiranje zajedničke radne grupe ministarstava odbrane Srbije i Italije koja će razmotriti mogućnosti i modalitete razvoja vojnotehničke i vojno-ekonomske saradnje.

Planirano je da se, tokom drugog dana posete Italiji, ministar Vučević sastane i sa potpredsednikom Vlade te zemlje Mateom Salvinijem, a delegacija Ministarstva odbrane posetiće i kompaniju „Leonardo“, koja je jedan od evropskih lidera u oblasti odbrambenih tehnologija.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.