DOLOVO: Udruženje boraca iz svih ratova obeležilo 4. jul

08:35

05.07.2023

Podeli vest:

MZ Dolovo

Udruženje boraca iz svih ratova 20. veka iz Dolova obeležilo je i ove godine 4. jul, nekadašnji Dan borca.

Najpre je upriličen komemorativni skup u sali dolovačke Mesne zajednice, a nakon toga upriličeno je i polaganje cveća na tri spomen obeležja u samom Dolovu.

Kao i prethodnih godina i ove godine su 4. jula, članovi Udruženja boraca najpre kraćim skupom u Mesnoj zajednici Dolovo odali poštu svim stradalima u oružanim sukobima u prošlom veku.

Predsednik udruženja Mirko Subin pozdravio je okupljene i izrazio želju da će se više mladih pridružiti njihovim akcijama odavanja počasti palim borcima i ujedno nastaviti tradiciju i obeležavati istorijske datume bez obzira na ideologiju. U Dolovu više nema autentičnih boraca iz Drugog svetskog rata, ali ima iz sukoba s kraja prošlog veka.

Nakon skupa u Mesnoj zajednici okupljeni su najpre prošetali do obližnjeg spomen obeležja iz Prvog svetskog rata, u centru sela ispred Velike crkve i tu položili buket cveća. Zatim su slične bukete položili i na spomen obeležja iz Drugog svetskog rata u centralnoj dolini i Učiteljskom parku.

Dolovačko Udruženje boraca iz oružanih sukoba iz dvadesetog veka svake godine obeležava nekoliko datuma koji su usko vezani za njihovo mesto i oružane sukobe iz prošlog veka.

Prvi suret je 9. maja povodom Dana pobede nad fašizmom. Zatim se okupljaju 4. jula zbog već pomenutog Dana borca, a 11. jula se polaže venac na tromeđi atara Dolovo, Mramorak i Vladimirovac, na mestu gde je izvršena diverzija na pruzi.

Nakon obeležavanja julskih datuma, sledeći skup biće 7. septembra a povod je što je tog dana krajem rata 1944. godine iz Dolova u partizane otišlo više stotina omladinaca, od kojih se osamdesetak nikad nije vratilo svojim kućama.

Poslednji godišnji skup ovog tipa je 4. oktobra povodom Dana oslobođenja Dolova.

(Pančevac)

OD TAMIŠA DO MISISIPIJA: Bluz veče u izvedbi domaćih muzičara 5. jula u Pančevu

GRADSKA BIBLIOTEKA PANČEVO: Promocija knjige Marije Jovović „Srpski heroj u vučijoj jazbini“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.