30 GODINA VRŠAČKOG VENCA Negovanje vrednosti folklorne tradicije! 600 ansambala iz celog sveta prikazao najvrednija dostignuća!

15:10

12.07.2023

Podeli vest:

Grad Vršac

Međunarodni festival folklora „Vršački Venac“ ove godine obeležava 30 godina od svog osnivanja. Kroz svoju dugu tradiciju i 23 do sada održana festivala, negovao je vrednosti bogate folklorne tradicije naših prostora, a kroz učešće više od 600 ansambala iz svih krajeva sveta prikazao i najvrednija dostignuća međunarodne folklorne scene.

Na ovogodišnjoj folklornoj svetkovini predstaviće se ansambli, koji dolaze iz Paname, Gruzije, Poljske, Češke, Bugarske, Rumunije i Srbije, a organizator manifestacije je Kulturni Centar Vršac, suorganizatori su Turistička organizacija Vršac i Centar Milenijum, dok je pokrovitelj Festivala od njegovog osnivanja, Grad Vršac.

Posle tradicionalnog defilea učesnika centralnim ulicama grada, održan je prijem za ansamble učesnike u Gradskoj kući i tradicionalna razmena poklona, a nakon toga festival je svečano otvorila gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

„Vršački venac, kroz svoju tradiciju, dočarava raznovrsnost običaja među narodima koje muzika uvek spaja, a isto tako nam pokazuje da se i srpska igra i muzika neguju među mladima i čuju kako u celoj našoj zemlji, tako i u najudaljenijim krajevima sveta. Najveće bogatstvo ovog festivala je što je godinama stvarao nova prijateljstva, a što bi trebalo da bude najveće dostignuće ovakvih manifestacija, dok je Grad Vršac promovisao u domaćina gde bi se svaki gost rado vratio. Svim učesnicima festivala, najpre želim da uživaju u našem gradu i druženju sa našim sugrađanima kao i da brojnoj publici koja je sa žudnjom čekala ovaj festival predstave bogatstvo kulture i lepotu tradicije svojih zemalja. Neka nas ovi dani još jednom sve podsete koliko je važno međusobno uvažavanje, poštovanje različitosti i zajednička tolerancija kao i da je kultura najveći ambasador jedne zemlje u svetu“, istakla je gradonačelnica Dragana Mitrović, u svom obraćanju prilikom svečanog otvaranja.

Vršac je oduvek bio multikulturalna sredina, a sada je još jednom pokazao da je grad koji predstavlja kulturni centar ovog regiona i jedno od najvažnijih mesta na kulturnoj mapi Srbije.

Podsetimo, Skupština Grada Vršca, na sednici održanoj 12. maja ove godine, imenovala je Vladimira Boškovića, istaknutog kulturnog radnika i dugogodišnjeg koreografa KUD „Laza Nančić“ iz Vršca, za novog direktora Međunarodnog festivala folklora „Vršački venac“.

 

(Pančevac/Pančevo info)

DŽEZ VEČE U PANČEVU: Koncert Olega Kirijeva oduševio pančevačku publiku FOTO

ČAJANKA U MUZEJU U STARČEVU: Posetioci će moći da uživaju u čitanju poezije, razumenjuju ideje i druže se

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.