BRNABIĆ SA PREDSEDNIKOM PREDSTAVNIČKOG DOMA EGIPTA: Značajne mogućnosti za unapređenje odnosa

16:51

27.07.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/anabrnabic

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa predsednikom Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Hanafijem Alijem Džebalijem i istakla da odnos Srbije i Egipta zasniva na iskrenom prijateljstvu i saradnji, imajući u vidu da se ove godine obeležava 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Sa predsednikom Predstavničkog doma Egipta razgovarao je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić te poručio da Srbiju i Egipat vezuje višedecenijsko prijateljstvo.

Ana Brnabić je konstatovala da su politički odnosi dve države na visokom nivou i da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, kulture, energetike, tehnologije, studentske razmene i drugog.

Premijerka se posebno zahvalila na tome što je Egipat podržao kandidaturu Srbije za organizaciju Međunarodne svetske izložbe Ekspo 2027.

Hanafi Ali Džebali se saglasio sa premijerkom i naglasio da postoje značajne mogućnosti unapređenja odnosa, posebno u oblasti ekonomije.

Dačić: Srbiju i Egipat vezuje višedecenijsko prijateljstvo

Sa predsednikom Predstavničkog doma Egipta Ali Džebalijem razgovarao je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

U razgovoru je naglašeno da Srbiju i Egipat vezuje višedecenijsko prijateljstvo i da sa velikim ponosom ove godine svečano obeležavamo 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Istaknut je ključni doprinos koji je istorijska poseta egipatskog predsednika Sisija dala svestranom razvoju bilateralnih odnosa, koji su podignuti na nivo strateškog partnerstva.

Predsednik Džebali je, biranim rečima, govorio o ulozi koju  ministar Dačić, kao čovek impresivne biografije i velikog političkog iskustva, ima u razvoju srpsko-egipatskih odnosa.

Obostrano je izneto zadovoljstvo zbog izuzetno uspešnog razvoja tradicionalno  dobrih odnosa dveju zemalja, gde parlamentarna saradnja zauzima vrlo važno mesto.

Sagovornici su se saglasili da postoje veliki potencijali za dalji razvoj sveukupne bilateralne saradnje, uključujući intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou, gde bi najveći značaj imala uzvratna poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića Egiptu, u obostrano prihvatljivom terminu.

BRNABIĆ: Srbija je u digitalnoj sferi postala punopravni član EU

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.