VUČIĆ SA PENDAROVSKIM: Dvojica predsednika obišla manastir Sveti Prohor Pčinjski – u toku sastanak VIDEO

13:05

02.08.2023

Podeli vest:

Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Prohoru Pčinjskom dočekao predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog. Dvojica predsednika najpre su obišli manastir Sveti Prohor Pčinjski, a zatim imaju zajednički sastanak, nakon kog će se obratiti medijima.

Pritnscreen/TV Pink

Obraćanje predsednika Srbije 

– Mnogo sam srećan što danas možemo da budemo gosti u prelepom manastiru, da potvrdimo izuzetne odnose koji postoje među nama. Ja sam stvarno bio oduševljen kada sam jutros video ovde ljude iz Makedonije. Nemam problem da kažem – mi smo ne samo prijatelji, već kao narodi imamo bratske odnose, ili sestrinske, pošto je još lepše tako reći, ali verujem da će se ti odnosi i dalje razvijati. Nemamo otvorenih pitanja. Verujem da ćemo uvek pričati o važnim stvarima i jačati ekonomsku saradnju i jačati životni standard. Naša trgovinska razmena je 1, 5 milijardi evra na godišnjem nivou. Mnogo toga zajednički radimo da poboljšamo životni standard građana obe zemlje. Sada razgovaramo i o spajanju kada su u pitanju železnice. Hoću da se zahvalim i na istorijskim odlukama koje je srpska crkva donela na dobrobit naših naroda – kazao je Vučić, koji je čestitao veliki praznik Ilindan građanima u Srbiji, kao i u Severnoj Makedoniji.

– Dobrodošli ste u našu zemlju – rekao je Vučić, koji je dodao da će sa makedonskim kolegom otići na ručak u Trgovište, gde će nastaviti razgovore.

Pritnscreen/TV Pink

Obraćanje Pendarovskog
Predsednik Pendarovski rekao je da se nada da će opstati dobra tradicija proslave Ilindena, najvećeg državnog praznika te zemlje. On je naveo da se nada da će se sledeće godine na istom mestu ponovo proslaviti Ilinden, kako bi se odala pošta najvećim nacionalnim velikanima Severne Makedonije.

Pendarovski je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovom ličnom zalaganju da Severna Makedonija svoj najveći državni praznik slavi na mestu na kojem je formirana, kao i na tome što on lično ove godine predvodi srpsku delegaciju.

– Prva makedonska republika je formirana u ovom manastiru koji se sada nalazi na teritoriji Srbije. Kada je formirana, to je bila jedna državna zajednica – rekao je Pendarovski.
On je dodao da, i pored toga što se manastir nalazi u drugoj državi, to ne znači da Makedonci ne treba da dolaze u Prohor Pčinjski i da odaju poštu onima koji su osnovali makedonsku republiku.

Obilazak manastira Sveti Prohor Pčinjski

Dvojica zvaničnika obišli su manastir Sveti Prohor Pčinjski.

Vučića i Pendarovskog su u manastiru dočekali vladika vranjski Pahomije i arhimandrit Metodije, koji je iguman manastira. Pendarovski je položio venac kod spomen česme u porti manastira.

Vučić dočekao Pendarovskog
Predsednik Vučić dočekao je predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog.

Na dočeku delegacije iz Severne Makedonije su i ministri Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

Pendarovski je u radnu posetu Srbiji došao na dan kada Severna Makedonija obeležava Ilindan – Dan Republike.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.