KULTURNO LETO U PANČEVU: Veče tradicionalne afričke muzike u ponedeljak, 21. avgusta

10:32

18.08.2023

Podeli vest:

Pančevac

U ponedeljak, 21. avgusta u okviru Kulturnog leta u Pančevu nastupiće grupa iz škole „SINGIDUNUN“ od 20 sati na platou ispred Narodnog muzeja.

Posetioci će biti u prilici da slušaju zapadnoafričke tradicionalne ritmove, pod vođstvom Vladimira Nikolića.

Za đembe kažu da je bubanj sa hiljadu zvukova. Naziv đembe je sastavljen od dve reči: đe, što znači okupljanje i be, što znači mir. Često ćete naići na opis đembea kao bubnja mira – bubnja kojin širi mir i toleranciju.

Đembe može proizvesti širok spektar zvukova, što ga čini izuzetno raznovrsnim bubnjem. Bubanj je veoma glasan, što omogućava da se jasno čuje kao solo instrument preko velikog ansambla udaraljki. Narod Malinke kaže da je vešt bubnjar onaj koji „može da natera đembe da priča“, što znači da igrač može da ispriča emotivnu priču.

(Malinke nikada nisu koristili djembe kao signalni bubanj).

Neki kažu da je ime djembe došlo od Bamana u Maliju, koji su rekli „Anke đe, anke be“ da bi okupili svoj narod, kako se izreka prevodi kao „svi se okupljaju“. „Dje“ znači okupiti, a „biti“ znači svako, što je bubnju korišćenom u ovim pozivima dalo ime. Mitologija Bamanakana govori o originalnom djembeu, koji je napravljen od kože hibrida žirafe i zebre zvanog gebraf. Postoji najmanje desetak priča o istoriji bubnja koje su ispričali mnogi majstori bubnjari.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.