BAŠTINA NAŠIH PREDAKA Koncert povodom Dana Padine i 217 godina od dolaska Slovaka! Publika do kasnih večernjih sati uživala!

14:34

23.08.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Koncert slovačkog kulturno-umetničkog društa „Suncokreti“ iz Padine održano je u Sportskom centru “Dolina” u sklopu manifestaije „Dani Padine“.

Povodom Dana Padine i jubileja od 217 godina od dolaska Slovaka u Padinu, održan je koncert pod nazivom „Baština naših predaka“. Pre programa publici su se obratili predsednik MZ Padina Ondrej Hlavča, pomoćnica predsednika opštine Marijana Meliš i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrak. U ime ansambla „Suncokreti“, organizatorima i publici se na podršci zahvalila Ana Halaj, rukovodilac ansambla.

– SKUD „Suncokreti“ iz Padine već tri godine organizuje ovaj kulturno-umetnički program. Mislim da je uspešno do sada organizovan. Učestvuje oko 100 amatera. Imamo i goste iz Hajdučice i Janošika i tu će biti folklornih tačaka, solo pevača, pevačke grupe i verujem da će se publici svideti.

Ansambl iz Padine je ove godine imao dosta nastupa, kako na teritoriji opštine Kovačica, tako i u drugim mestima po Vojvodini gde žive slovaci.

– Nastupali smo u Bačkom Petrovcu, Kisaču, Kovačici, Gložanama, ali najimpresivniji mi je ostao nastup u Slovačkoj, na Đetvi.

Ana Halaj ostiče da imaju dobru saradnju i sa ostalim ansamblima, i da veoma često imaju zajedničke nastupe. Kako bi koncert u Padini bio uspešan, imali su pomoć i ostalih insstitucija iz sela.

– Imao tri folklorne grupe, mešovitu folkornu grupu Padina-Janošik. To su deca koja su organizovala u Janošiku jedan lep program.Treba spomenuti i naš orkestar koji je fenomenalan.U organizaciji programa imam veliku pomoć mog sina Vladimira Halaja, ali i mog muža. Takođe želim da pohvalim i starije članove društva koji su od velike pomoći i jako lepo sarađujemo. Imamo dobru saradnju i sa ostalim društvima. Tu je udruženje žena iz Padine, tu je etno muzej Petraš, Matica slovačke, Mesna zajednica, škola, Dom kulture. Svi zajedno radimo i imamo lepe razultate.

Koncert u Padini imao je za cilj promovisanje slovačke kulture, a publika je do kasnih večernjih sati uživala u tradicionalnim igrama i pesmama.

 

(Pančevac/RTV Pančevo)

IZLOŽBE, KONCERTI, GULAŠIJADA, KUGLAŠKI TURNIR, TORTIJADA Dani Padine proslavljeni bogatim programom za sve generacije!

EDUKATIVNE I ZABAVNE RADIONICE ODUŠEVILE DECU U PADINI Mališani uživali u eksperimentima profesora hemije! VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.