TAJNA STAROG ALBUMA! PREPOZNAJETE LI LICA SA FOTKI Mira, Vladan, Bela! Potraga za njihovim potomcima traje 3 decenije! Zna se samo da je srpska porodica iz Sarajeva

14:44

04.09.2023

Podeli vest:

Filter

Među crvenim koricama starog foto-albuma ispričana je istorija jedne sarajevske porodice. Uspomene su sačuvane ali potraga za potomcima traje pune tri decenije.

Danijela Mrda, direktor Arhiva BiH, za portal Filter otkriva priču o albumu koji već trideset godina čeka vlasnike. Na molbu direktora Istorijskog arhiva Užice, Željka Markovića, sa nama deli podatke u nadi da ćemo zajedno pronaći potomke sarajevske porodice, piše portal Filter.

Filter

Priča počinje u ratom zahvaćenom Sarajevu. Stari foto-album ležao je zaboravljen u podrumu jedne zgrade na Marin Dvoru. Tu ga je slučajno pronašla Dušanka Šepić koja je odlučila sačuvati nečije upomene verujući da će album predati u prave ruke.

Dušanka je živela u zgradi na Marin Dvoru a kada se nakon rata, nakratko vratila, tražeći svoje, nabasala je na nečije uspomene. U zabačenom delu podruma ugledala je stari foto-album. Znala je samo da ta porodica nije živela u njenoj zgradi. Pošto su ostali stanari već napustili zgradu, a ne znajući čiji je album i kako je tu dospeo, uzela ga je s nadom da će kasnije pronaći vlasnike. Ratni vihor je odveo u Srbiju a nakon dugogodišnjih pokušaja da sazna čiji je album, odlučila je da posao traženja prepusti drugima.

Album je dala svom bratu Miloradu Misailoviću koji se za pomoć obratio Istorijskom arhivu u Užicu. Direktor užičkog arhiva Željko Marković je još 2017. godine zatražio pomoć medija u Srbiji u širenju priče o albumu. Raspitivali su se, nastojali saznati bilo šta ali nikakve informacije o vlasnicima albuma do danas nema.

Filter

Stari foto-album je zapravo svedočanstvo o skoro veku života jedne porodice u Sarajevu. Na osnovu fotografija zaključak je da je reč o tada dobrostojećoj srpskoj porodici. Sve počinje slikama starog Sarajeva i to još od 1878. godine. Uglavnom su tu fotografije članova porodice sa upisanim imenima, ali nigdje u albumu nema prezimena. Kada pravite porodični album vjerovatno ne razmišljate da će i taj podatak jednoga dana nekome zatrebati… Ipak je to album vaše porodice.

U njemu su fotografije više generacija jedne porodice. Pominju se Mira, Vladan, Bela. Zabeleženo je da se Mira rodila 1936. godine a Vladan 1940. Jedan muškarac iz te porodice bio je u vojsci u Novom Sadu 1939. godine, a ispod fotografije jedne lepe devojke koja je zabeležena 1932. piše “Mis akademika”.

Tu su i sli­ke sa ven­ča­nja, za­tim one sa uli­ca Sa­ra­je­va, Ko­nji­ca, Ce­lja, sa le­to­va­nja u Ši­be­ni­ku, Her­ceg No­vom, Ul­ci­nju. Slika­li su 1937. i svoj luk­su­zni auto­mo­bil. Po­mi­nje se u jed­nom pot­pi­su se­lo Pe­tro­vi­ći na Tre­be­vi­ću…

Filter

Na poslednjoj fotografiji upisana je 1967. godina. Na fotografiji je već pomenuta Mira sa jednom starijom ženom.

Verujemo da će se među čitaocima ovog teksta pronaći neko ko na osnovu iznesenih podataka može znati o kojoj porodici je riječ. Dušankina želja je tog ratnog dana, kada je napuštala Sarajevo, bila da sačuva tuđe uspomene. Ostvarimo njenu želju i pomozimo da skoro vek porodičnih uspomena konačno nađe svoje potomke.

Filter

Ukoliko imate informacije koje nam mogu pomoći, javite na mejl citajfilter@gmail.com.

Pisati možete i direktoru Arhiva BiH Danijeli Mrda, koja je sa nama podelila ovu priču direktor@arhivbih.gov.ba

(Pančevac/Čitajfilter/Mira Kostović)

SREBRNE ODBOJKAŠICE KOD PREDSEDNIKA NA PRIJEMU Vučić će primiti reprezentativke u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.