DRUŽENJE SA VITEZOVIMA: Otvaranje izložbe „Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas“ 12. septembra

16:03

11.09.2023

Podeli vest:

printscreen/FB/Narodni muzej Pančevo

U Narodnom muzeju u Pančevu u utorak, 12. septembra u 19 sati biće otvorena izložba pod nazivom „Hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo od praistorije do danas“. Autori izložbe su viši kustosi arheolozi Jelena Đorđević i Vojislav Đorđević kao i viši kustos istoričar Srđan Božović.

Na otvaranju izložbe posetioci će o viteštvu, viteškim vrlinama i srednjevekovnim vitezovima saznati nešto više od pravih pančevačkih vitezova u punoj opremi.

Arheološka i istorijska zbirka Narodnog muzeja Pančevo čuvaju nevelike, ali može se reći veoma značajne zbirke naoružanja, koje potiče iz perioda eneolita, sve do XX veka. Fokus ove izložbe je na primercima hladnog oružja koje je sve do pojave baruta dominiralo u istoriji čovečanstva, a koje je uz najranije vatreno oružje korišćeno uveliko sve do XIX, pa i tokom XX veka.

printscreen/FB/Narodni muzej Pančevo

Pored primeraka praistorijskog oružja iz bakarnog, bronzanog, gvozdenog doba i antičkog perioda, biće prikazani i primerci srednjovekovnog naoružanja, zatim oružje iz perioda turskih ratova sve do naoružanja oficira Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, zaključno sa primercima iz I i II Svetskog rata.

Neki od primeraka hladnog oružja iz naših zbirki biće i premijerno dostupni javnosti, a svakako izdvajamo savršeno očuvani primerak takozvanog “Spada Schiavonesca”, poznatog i kao slovenski ili srpski mač. Spada Schiavonesca potiče iz druge polovine XIV veka, a nastao je na prostoru srednjovekovne Srbije kao odgovor na zakrivljene sablje Otomanskih ratnika – navodi se u najavi Narodnog muzeja Pančevo.

VELIKI BROJ MAKETA NA 10. ALEKSIĆ KUPU Održana promocija knjige Aerodrom u Pančevu i prikazan film Prvi civilni noćni let! FOTO i VIDEO

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.