DAN SRPSKOG JEDINSTVA Vučić: Ne oduzimajte nam pravo da budemo Srbi

18:26

15.09.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u Nišu svečanoj manifestaciji posvećenoj obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obraćanje predsednika Srbije
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je teško govoriti posle patrijarha i predsednika Republike Srpske.

– Bolje za vas, za nas i našu zemlju da mnoge stvari koje znam i prećutim jer našu zemlju moramo da čuvamo. Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajednički smo odluku o tom prazniku doneli Republika Srpska i mi. Mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo i da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe pogrde prihvatamo. Zamislite da kažu da postoje „hrvatski Srbi“… Zašto nikad nije postojao „srpski Hrvat“, „srpski Bošnjak“… Nigde to niste mogli da čujete. Samo ste mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi – rekao je Vučić.

printscreen/TV Pink

On je izjavio da u Crnoj Gori Srbi ne mogu da budu u vlasti jer nisu dovoljno uverljivi da će se boriti protiv omraženog Beograda i još omraženije Moskve.

– Šta će Srbi u Vladi? Oni mogu da budu samo remetilački faktor. Tako vam je svuda. Kažu da vole Srbe, ali one koji ne vole Beograd i Srbiju. To su nam radili i od Pavelića i pre Pavelića – kazao je Vučić.

On je pozvao sve građane koji nisu Srbi da budu ponosni pripadnici svog naroda, ali da našem narodu ne oduzimaju pravo da se zovu Srbima, ponosnim na svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

– Ništa više od toga ne tražimo – rekao je Vučić.

Kaže i da zadugo pravde za Srbe neće biti.

– Nas optužuju da pravimo Veliku Srbiju, a lažu… – kazao je Vučić. On je rekao da na Kosovu i Metohiji nema ranjenih Albanaca, ali zato ima sedmorica ranjenih Srba, od toga dvoje dece.

– I ko je kriv? Ili obe strane ili Srbi. To se neće uskoro promeniti – kazao je on.

Kaže da sada vlast ispunjava naloge svojih građana.

– Danas nije važno ko je odakle. Kad me pitaju odakle sam, ne znam šta bih rekao. Otac je preko Drine, majka je starosedelac iz Vojvodine… Ja sam pomalo iz Niša, iz Leskovca, Valjeva, Čačka, Banjaluke, Berana, Pljevalja, Herceg Novog… Od svuda sam gde ima srpskog roda – rekao je Vučić.

Kaže da je dobro da u Srbiji imamo različita mišljenja po mnogim pitanjima, ali da uvek moramo da čuvamo svoju otadžbinu.

– Sramota me je bilo kad sam video da ima onih koji su na strani Kurtija, ali sam znao da su naši ljudi na strani svoje zemlje, da žele da sačuvaju mir, ali da neće dati da naš narod bude proteran sa svojih vekovnih ognjišta – reao je Vučić.

Ističe da je u svakom ratu najveća čast i ponos bila čuvati srpsku zastavu.

– Ona je naša dika. Naša trobojna zastava je naš ponos. Iza nje stojimo, uz nju se radujemo. Voleli smo Jugoslaviju i bila je čuvena pesma da „Igra rokenrol igra cela Jugoslavija“, a danas sam ponosan što svi pevamo „Veseli se srpski rode“, „Lazaricu“, što pamtimo junake sa Košara – kazao je Vučić.

 

Obraćanje predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je pre četiri godine doneta odluka da se ovaj dan obeležava jer nismo obeležavali dan proboja Solunskog fronta. Dodik ističe da je to bila ideja predsednika Vučića i da Vučić ima državnički pogled na stvari.

printscreen/RTS

– Ja pripadam srpskom narodu i ne pripadam „bosanskim Srbima“. Uvek žele da razbiju naše nacionalno jedinstvo, da mi priznamo i damo sve ono što imamo da bismo se nekome dopali – izjavio je Dodik.

Kaže da Nemci ne daju da Srbi na ovim prostorima ostvare ono što danas obeležavaju – srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu.

– Srbi moraju da budu jedinstveni, oko svojih institucija, oko Vučića. Ja svedočim ovde da je Vučić učinio sve da Srbiju postavi na pravo mesto. Mi želimo da živimo sa drugima u miru – rekao je Dodik.

Obraćanje patrijarha Porfirija

– Radujem što sam ponovo sa vama ovde u Nišu, drage Nišlije, žitelji carskog Konstantinovog grada, grada koji je stamen i kamen crkve Božije u našem narodu. Ovde je svetlost Hristovog učenja zasjala utvrđena vernošću, junaštvom… – rekao je patrijarh.

printscreen/RTS

Patrijarh je podsetio na Čegar i ćele kulu i rekao da oni svedoče da srpski narod ovoga kraja nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i šta je to sloboda.

– Posebno mi je drago što zajedno sa vama upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio. Jer po reči pesnika „i svuda gde je srpska duša koja tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište“. Zato odavde čestitamo svim našim sunarodnicima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

– Mi danas dižemo našu zastavnicu trobijku u ime Boga i za spasenje naše, za spas našeg ali i svih naroda koji sa nama žive što jemči dvoglavi orao sa štitom.

Patrijath je rekao da jedinstvo nije ogranično granicama već da je dijahrono i da se proteže kroz istoriju.

– I kad nije bilo srpske države bilo je jedinstva srpskog naroda, a hvala Bogu danas ima srpske države, a ima i Republike Srpske.

printscreen/RTS

18.08. – Predsednik Vučić i patrijarh Prfirije su u hali Čajir. Intonirana je himna Srbije.

18.07 – Građani se okupili u velikom broju da proslave Dan srpskog jedinstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.