PREDSEDNIK VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU SAD-U Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen

10:51

23.09.2023

Podeli vest:

printscreen/Instagram/avucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je posetu Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje je učestvovao na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Vučić je u obraćanju Generalnoj skupštini naveo da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen.

Istakao je da je mir postao zabranjena reč, da jedina vrednost koja je ostala velikim silama jesu principi, ali lažni i ukazao da je na delu primena dvostrukih aršina.

„Principi ne važe samo za jače, principi važe za sve. Ako to nije slučaj, onda to više nisu principi. I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi pa će ista pravila važiti za sve ili ćemo kao svet završiti u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući, istakao je Vučić.

Naveo je da svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine i istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.

Ocenio je da bez obzira na reakcije koje je izazvao njegov govor u Ujedinjenim nacijama niko nije mogao da ospori iznete činjenice i izrazio uverenje da Srbija zbog izrečene istine ne može da ima posledice.

Govorio sam iz srca, iz glave, istinu, što je za mene najvažnije, zarad istorije, a da li ću zato imati ličnu glavobolju, gotovo izvesno da, ali verujem da Srbija neće imati bilo kakvih negativnih posledica. Ne možete zbog izrečene istine da trpite takve posledice, rekao je Vučić.

Osim obraćanja u sedištu UN, predsednik Vučić imao je i brojne bilateralne susrete sa svetskim i evropskim liderima i zvaničnicima.

Predsednik Srbije prisustvovao je i zvaničnom prijemu kod predsednika SAD Džozefa Bajdena, tokom kojeg je potvrđena privrženost daljem unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Vučić se sastao sa generalnim sekretarom Antoniom Guterešom, potpredsednikom Kine Han Džengom, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Južne Koreje Jun Sok-jolom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednikom Evropske komisije Šarlom Mišelom, kao i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom.

Predsednik Srbije je imao i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, a učestvovao je i na neformalnom ručku za lidere Zapadnog Balkana koji je organizovao visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Predsednik Vučić je sa potpredsednikom Evropske komisije (EK) Marošom Šefčovičem razgovarao o značajnim investicijama i projektima, a tom prilikom potpisano je i Pismo o namerama između Srbije i Evropske unije, koje su potpisali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednik EK.

O najvažnijim pitnjima predsednik Vučić je razgovarao i sa mnogim liderima regiona, između ostalog sa predsednicom Mađarske Katalin Novak, predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim.

(Pančevac/RTV/Tanjug)

STIŽE OKTOBARSKO POVEĆANJE PENZIJA Povišice za skoro 1,7 miliona penzionera U NOVEMBRU i DECEMBRU JOŠ PO 20.000 DINARA!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.