U ČAST MIHAJLU PUPINU: Oktobar posvećen promovisanju dela velikog naučnika u Idvoru

20:59

08.10.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Idvorci čitav oktobar posvećuju Mihajlu Pupinu, organizuju brojne manifestacije od kojih je najznačajnija Svečana akademija, koja se održava 9. oktobra. Svečanom akademijom i uručenjem Pupinove medalje mladim talentima, istraživačima, onima koji su zaslužni za očuvanje Pupinovog dela i memorijalnog kompleksa u njegovom rodnom Idvoru, biće obeležena 169. godišnjica naučnikovog rođenja.

Mihajlo Pupin bio je jedan od osnivača Nase, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor osamnaest univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor, publicista.

Onima koji promovišu Pupinovo delo dodeljuju se Pupinove medalje, postaju počasni građani Idvora. Ove godine Pupinovu medalju dobija i Ministarstvo kulture.

– Ministarstvo već nekoliko godina izdvaja značajna sredstva za potrebe rekonstrukcije stare škole u Idvoru. U poslednjih nekoliko godina to je iznos od 22 miliona i 200.000 dinara, kako bi se na samoj zgradi završili svi eksterni radovi. Takođe, biće uručene nagrade i drugim pojedincima koji su uticali na promociju lika i dela Mihajla Pupina – kaže Svetislav Zakić, direktor Doma kulture „Mihajlo Pupin“ u Idvoru.

Narednog vikenda biće održan godišnji koncert folklornog ansambla „Mihajlo Pupin“.

– Četrnaestog oktobra održaće se trka u čast Mihajlu Pupinu koju organizujemo u saradnji sa sportskim omladinskim klubom Grada Beograda, a 24. oktobra imamo pozorišnu predstavu ‘Patrijarh Pavle’. Tokom oktobra imaćemo i premijeru monodrame o Mihajlu Pupinu – rekla je Jelena Kalin, vodič u Memorijalnom kompleksu „Mihajlo Pupin“.

Pupinov memorijalni kompleks čine rodna kuća, osnovna škola i Zadužbina – Narodni dom Mihajla Pupina.

U prvih devet meseci ove godine, Idvor je obišlo oko osam hiljada posetilaca.

IDVOR: Devetog oktobra obeležava se 169. godina od rođenja Mihajla Pupina

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.