REKORDNIH 2.500 LJUDI BILO „U BOJAMA RUJA”: 1.700 dece uživalo na Čardaku! Sve bilo besprekorno, samo se Šumsko gazdinstvo Banat nije proslavilo FOTO

12:58

16.10.2023

Podeli vest:

Pančevac
Pančevačko Planinarsko društvo „Jelenak” ponovo je dovelo na Čardak, u čistotu prirode Deliblatske peščare, mnogo ljubitelja prirode, pre svega one najmlađe, kojima je to svakako najpotrebnije. Ovogodišnja manifestacija pod nazivom „U bojama ruja” privukla je rekordnih 2.500 ljudi, od čega je bilo oko 1.700 osnovaca, koje su predvodili njihovi učitelji, a tokom šetnje iskusni vodiči.
Svi oni su pešačili nekom od sedam temeljno pripremljenih i obeleženih staza, nakon čega su mogli da se relaksiraju uz igrice i program koji su pripremili organizatori. A organizatori su sve što je bilo do njih besprekorno obavili, bez obzira na probleme na koje su sasvim nenadano nailazili.

Pančevac

Deliblatska peščara, tačnije njen jugozapadni deo, poznat kao Čardak, u subotu, 7. oktobra, još jednom je bio prepun ljubitelja prirode koji nikako nisu želeli da propuste tradicionalnu ekološku manifestaciju pod nazivom „U bojama ruja”. Kao i svaki put do sada, drugog vikenda u oktobru članovi Planinarskog društva „Jelenak” obezbedili su sve uslove da svako ko to želi na miru uživa u neizrecivo pitoresknim bojama cvetova predivne listopadne žbunaste biljke.
Brojni ljubitelji prirode pohodili Peščaru
Tako je bilo i ovog puta u Školsko-rekreativnom centru „Čardak” i na okolnim uređenim stazama. Za sve to je zaslužno Planinarsko društvo „Jelenak”, koje je i ovog puta besprekorno pripremilo sve što je neophodno da bi nebrojeni ljubitelji prirode, a pre svega oni najmlađi, mogli da uživaju u predivnoj prirodi i tako napune pluća toliko neophodnim čistim vazduhom. A na Čardaku je sve vrvelo još od ranih jutarnjih sati, kada su počeli da pristižu mnogobrojni učesnici. I dok su neki od njih 2.500, koliko ih je prema procenama organizatora bilo, došli sopstvenim prevozom, većina je dovezena organizovano autobusima.
Reč je, naravno, o učenicima osnovnih škola, kojih je bilo oko 1.700 i bili su raspoređeni u šesnaest grupa. Predvodili su ih prekaljeni vodiči „Jelenka”, a u svakoj koloni mališana bilo ih najmanje po dvoje. Kada su grupe formirane, događaj je svečano otvoren, što je ispred organizatora učinio predsednik pomenutog planinarskog društva Mladen Janić. Nakon toga su svi krenuli na pešačenje stazama po izboru, a bilo ih je za sve ukuse – kraćih i dužih, čistijih i šumovitijih. Mališane su na pojedinim punktovima čekale zanimljive igrice u organizaciji udruženja „Skočica”.

Pančevac

Treba istaći i prisustvo beogradskog udruženja „Klimaton”, koje je nastojalo da svima ukaže na značaj očuvanja prirode i koliko je važno ne bacati smeće i ne zagađivati prirodu.
Kasnije je priređeno i penjanje uz uže pored bine, bilo je i igrica za decu na centralnom terenu, a organizovan je i muzički program u okviru kojeg su se klasičnim numerama predstavili učenici gitare u Muzičkoj školi „Jovan Bandur”, predvođeni profesorom Oskarom Erešom. Kao i obično u ovakvim prilikama, neizbežan je bio čuveni akustičarski duo koji su činili Željko Tođeraš Tođa i Milutin Bojičić Mizge. Program je zvanično okončan javnim časom zumbe u organizaciji Fitnes-kluba „Bi fit”. Međutim, mnogi ljubitelji prirode ostali su do sumraka da uživaju u prirodnim lepotama predivnog miholjskog dana.
Pune ruke posla i problema za organizatore
Zadovoljstvo utiscima nisu krili ni sami organizatori, iako su imali pune ruke posla da sve to lepo i do tančina pripreme. Prema rečima jednog od njih, dugogodišnjeg sekretara Planinarskog društva „Jelenak” Milana Glumca, članovi te organizacije dolazili su dvadesetak puta kako bi pripremili staze i sve ostalo.

Pančevac

– Dolazili smo vikendima koji su prethodili događaju u grupama, po nas petoro-šestoro, kako bismo raščistili staze, pre svega uklonili popadalo drveće i obnovili markacije i prateći mobilijar. Moram da istaknem da se u tom pogledu najviše istakao Andreja Ranić, koji je bio bar deset puta na pomenutim akcijama. On je donirao i daske koje smo koristili za reparaciju stolova i klupa. Naravno, moram da zahvalim i svima drugima koji su nam pomogli, a s tim u vezi bih izdvojio članove udruženja „Na pola puta”, s kojima godinama sarađujemo, pa su ovog puta i oni dobili majice s našim obeležjima. Veliku zahvalnost dugujemo i Gradu Pančevo zato što je novčano i na druge načine podržao manifestaciju – rekao je Glumac.

Pančevac

Međutim, on navodi i probleme, pre svega sa upravljačem prirodnog dobra, Šumskim gazdinstvom „Banat”.
– Kao i proteklih godina, došli smo u Školsko-rekreativni centar misleći da će naši volonteri na osnovu članske karte imati besplatan ulaz, s obzirom na to da je s njihovom upravom tako dogovoreno još 2021. godine. Nažalost, zaposleni koji su radili na naplati ulaznica insistirali su da i svi naši članovi plate pomenutu kartu. I taman kada smo bili spremni da to uradimo, intervenisala je direktorka Školsko-rekreativnog centra, pa je to nekako izbegnuto. Drugi problem je bilo to što smo tek nekoliko dana pred događaj saznali da voda na Čardaku nije ispravna za piće, a pritom nas niko iz Šumskog gazdinstva „Banat” nije obavestio o tome.

Pančevac

I to je prevaziđeno u poslednji čas, zahvaljujući pravovremenoj reakciji gradonačelnika Pančeva, koji je u sadejstvu s JKP-om „Vodovod i kanalizacija” obezbedio cisternu pijaće vode, pa su svi mogli da je koriste. Pored toga, grane na parkingu za autobuse nisu bile potkresane, pa ova vozila nisu mogla da manevrišu na mestu koje je za to predviđeno – kaže sekretar Planinarskog društva „Jelenak”.
On je na kraju još jedanput istakao da je ova manifestacija namenjena ljubiteljima prirode, a pre svega deci.
– Stoga je neophodno da društvo u celini stane iza ovako nečega i pomogne da najmlađi izađu na pravi put, pa bi za manifestacije kao što je „U bojama ruja” bila poželjna apsolutna podrška svih relevantnih faktora – poručio je Glumac.

Pančevac

Ponovo i deca plaćala ulaz?!
Treba reći da je ulaz u rezervat naplaćivan na ulazu i u nadležnosti je Javnog preduzeća „Vojvodinašume”, odnosno Šumskog gazdinstva „Banat”. Za odrasle je cena bila 100 dinara, a za decu 50 dinara. Stoga se još jednom postavlja pitanje da li su tog dana nadležni mogli da naprave izuzetak i makar najmlađima omoguće besplatan ulaz i bar na taj način pomognu ovu manifestaciju.
Preko 1.700 osnovaca pohodilo Čardak, čak 500 iz Omoljice
Prema procenama organizatora, na manifestaciji „U bojama ruja” u subotu bilo je oko 1.700 dece, s obzirom na to da je bilo zastupljeno dvadesetak osnovnih škola.
Oko 500 ih je bilo iz omoljičke Osnovne škole „Dositej Obradović”, dok ih je iz osnovnih škola „Isidora Sekulić” i „Vuk Stefanović Karadžić” bilo po dvesta, pa i oni zavređuju pohvale, kao i svi drugi koji su došli iz preostalih gradskih i seoskih obrazovnih ustanova.
(Pančevac/J.Filipović)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.