ISTORIJSKI TRENUTAK ZA PANČEVO Otvorena kancelarije Nacionalnog saveta Rumuna istorijski trenutak za Pančevo

14:02

30.10.2023

Podeli vest:

Pritnscren/YT

Grad Pančevo dobio je Područnu kancelariju Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

Kancelarija se nalazi u okviru zgrade gde je smeštena Novinsko-izdavačka kuća „Libertatea“, u Ulici Žarka Zrenjanina broj 7, a čiji je osnivač upravo Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

Samom otvaranju prisustvovali su: dr Valentin Ardeljan, predsednik Nacionalnog saveta Rumuna u Srbiji, Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, George Dinu, odlazeći generalni konzul Republike Rumunije u Vršcu, Mariana Stratulat, direktorka Novinsko-izdavačke kuće „Libertatea“ i mnogi drugi.

Kancelarija će biti otvorena svakog radnog dana od 8 do 14 časova, a u njoj će raditi koordinator Valentina Veselinov, inače žiteljka Banatskog Novog Sela.

O istorijskom značaju kancelarije za više od 1.500 Rumuna koji žive u Pančevu (mada na teritoriji Grada Pančeva pripadnika ove nacionalne zajednice ima mnogo više), pored ostalih zvanica govorio je i Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

Printscreen/YT

„Rumunska nacionalna manjina u Pančevu je značajan činilac jer u Pančevu živi više od hiljadu petsto Rumuna. Oni su jedan deo te multikulturalnosti i miltietičnosti na koji smo mi ponosni. Naša obaveza je da budemo tu, da pomažemo, da budemo dobar domaćin, da budemo konstruktivan partner za sve ono što nacionalne manjine u Gradu Pančevu žele da rade, hoće da rade, jer je sve to u interesu Grada Pančeva. Pančevo je uvek bilo partner i saradnik Nacionalnog saveta Rumuna i Novinsko-izdavačke kuće „Libertatea“, izjavio je, između ostalog, Aleksandar Stevanović.

Dr Valentin Ardeljan, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine u Srbiji, rekao je da je otvaranje kancelarije od značaja za rumuunsku nacionalnu manjinu, Nacionalni savet Rumuna u Srbiji i Novinsko-izdavačku ustanovu “Libertatea”.

„Sada građani mogu ovde da dođu i obrate nam se, postave pitanja odnosno da pitaju za ono što im je potrebno“, rekao je Ardeljan,

Mariana Stratulat, dikektorka NIU „Libertatea“ navela je da je na ovaj način produbljena saradnja između Nacionalnog saveta Rumuna i “Libertatee”, ističući da su “ kao jedna velika porodica“.

„Nadamo se da će ova kancelarija zaživeti i da će Rumuni koji žive uz Pančevu i okollini znati gde mogu da dođu. Mi smo im uvek na raspolaganju”, dodala je Stratulat.

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.