DUGA TRADICIJA TAMBURAŠKE MUZIKE U STARČEVU Održan 21. Međunarodni festival malih i srednjih tamburaških orkestara

15:18

31.10.2023

Podeli vest:

printscreen/RTV Pančevo

Na 21. Međunarodnom festivalu malih i srednjih tamburaških orkestara u Starčevu ljubitelji tamburice uživali su u izvedbi domaćih izvođača, ali i gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije..

Direktor festivala „Starčevačka tamburica“ i direktor Doma kulture u Starčevu Darko Ješić rekao je da su ovakve manifestacije veoma značajne za Starčevo.

– Ovo je svakako najznačajnija kulturna manifestacija u Starčevu, pored brojnih koje imamo u ponudi, pored Ex-Yu rok festa u okviru Dana druženja, pored Starčevačkog dana knjige koje imamo s proleća, tu je i Starčevačka tamburica. Očekuje nas u decembru, najverovatnije 23, još jedan poslednji za ovu godinu festival, međunarodni festival akustične gitare memorijalnog karaktera, sa obiljem programa manjeg karaktera, i nekoliko muzejskih programa, mi obaramo rekorde ove godine, tako da je možemo smatrati veoma berićetnom. Ovo je večeras 65 program, mi ćemo se verovatno približiti trocifrenom broju programa, što je rekord kakav nismo godinama imali.
Dugogodišnji meštanin Starčeva, i član tamburaškog orkestra „Neolit“ Željko Radočaj, rekao je da koreni ovog orkestra potiču još od davne 1911. godine, i da se od tada u Starčevu neprekidno neguje kultura tamburaške muzike, rekao je Ješić.

Dugogodišnji meštanin Starčeva i član tamburaškog orkestra Neolit Željko Radočaj rekao je da koreni ovog orkestra potiču još od davne 1911. godine i da se od tada u Starčevu neprikidno neguje kultura tamburaške muzike.

– Počeci su, imam i slike, iz 1911. godine, i sa možda nekim malim prekidima, uvek se negovala tamburaška muzika u selu. Pa su tako postojali razni orkestri do sada. Evo sad na kraju, mada je možda ovo i neki početak, tamburaški orkestar „Neolit“ radi više od 10 godina. Ovde imamo prostoriju gde vežbamo, u zadnje vreme malo slabije, ali vežbamo. Ovo je 21. Festival koji se održava u Starčevu, koji je počeo možda malo i skromno, ali eto 21 godinu festival opstaje i nama je drago da imamo goste iz Slovenije, Makedonije, BiH, zavisi kako kad, zaključuje Radočaj.

Posetiocima u Domu kulture u Starčevu su se osim domaćeg orkestra „Neolit“, predstavili i „Emonski tamburaši“ iz Slovenije, orkestar „Kerkus“ iz Hrvatske, potom gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke, kao i tamburaški orkestar iz Novog Sada.

(Pančevac)

STARČEVAČKA TAMBURICA 29. OKTOBRA Na festivalu će nastupiti tamburaški sastavi iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i Srbije!

21. MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA „Starčevačka tamburica“ 29. oktobra u Domu kulture u Starčevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.