OBJAVLJENI REZULTATI 15. JUBILARNOG KONKURSA PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO”: NIS ulaže 144,5 miliona dinara u obrazovanje i nauku

11:43

07.11.2023

Podeli vest:

NIS

NIS je objavio rezultate konkursa jubilarnog programa „Zajednici zajedno” koji je posvećen obrazovanju i nauci, sa željom da motiviše mlade da stiču nova znanja i bave se naukom. Izabrana su čak 54 projekta osnovnih i srednjih škola u domenu osavremenjivanja nastavnog procesa i infrastrukture objekata, kao i naučnoistraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova, s ciljem unapređenja infrastrukturnih i inovacionih kapaciteta naučnih ustanova.
U godini jubileja u projekte koji će biti realizovani u trinaest partnerskih gradova i opština kompanija NIS ulaže rekordnih 144,5 miliona dinara sa željom da, s jedne strane, pruži doprinos unapređenju uslova za obrazovanje mladih u skladu sa savremenim modelima učenja, a s druge strane da doprinese unapređenju uslova za rad naučnih ustanova, kako bi naučnici i naučnice razvijali svoje naučne potencijale. Reč je ujedno i o najvećem godišnjem iznosu sredstava koja će NIS izdvojiti za podršku lokalnim zajednicama u okviru programa „Zajednici zajedno”, od njegovog osnivanja, 2009. godine.

Projekti će biti realizovani u gradovima i opštinama obuhvaćenim ovim programom: Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kikindi, Pančevu, Zrenjaninu, Požarevacu, Kanjiži, Srbobranu, Novom Bečeju, Žitištu i Velikom Gradištu. Zahvaljujući ovom programu u OŠ „Branko Radičević” unaprediće se uslovi rada i izvođenje same nastave zamenom spoljašnjih prozora na objektu škole koji nisu obuhvaćeni prethodnim uređenjem, a u tu svrhu NIS je izdvojio 2.394.000 dinara. U OŠ „Miroslav Antić Mika” biće zamenjena unutrašnja vrata, koja nisu menjana od izgradnje škole, radi sprečavanja daljih oštećenja stolarije, stvaranja uslova za kvalitetnije izvođenje nastave, rešavanja pitanja bezbednosti učenika, ali i održavanja higijene prostorija škole. Za realizaciju ovog posla naftni gigant je donirao 1.510.500 dinara. OŠ „Sveti Sava” dobiće nove prozore i vrata (2.641.000), a u OŠ „Žarko Zrenjanin” biće opremljeni kabineti za hemiju i fiziku učioničkom opremom i nastavnim sredstvima u vidu oglednog stola sa sudoperom, ormara za čuvanje hemikalija, laboratorijskih posuda i reagensa itd. Za ovu aktivnost NIS je izdvojio 3.233.496 dinara. U Tehničkoj školi „23. maj”zahvaljujući NIS-ovom programu biće zamenjeni prozori (2.500.000 dinara), a u Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla” unaprediće se nastavni proces programiranja, veb-dizajna, predmeta računarske mreže, računarski sistemi, baze podataka i bežične komunikacije nabavkom petnaest računara adekvatne konfiguracije (1.004.955 dinara). Mašinska škola Pančevo dobiće petnaest novih računara (1.250.000 dinara), a u Muzičkoj školi „Jovan Bandur” biće sanirani pod i elektromreža i ova škola će dobiti novu rasvetu (1.966.049 dinara).

Ovogodišnji ciklus programa „Zajednici zajedno” kompanija NIS realizuje u saradnji s Ministarstvom prosvete i Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije. Širokim obuhvatom aktivnosti koje su definisane ovogodišnjim konkursom brojne mogućnosti su stavljene na raspolaganje obrazovanju i nauci u izgradnji kapaciteta i veština kod mladih i odraslih, ali i samog infrastrukturnog unapređenja ovih ustanova, uključujući i uslove za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Da podsetimo, cilj programa „Zajednici zajedno” je unapređenje kvaliteta života lokalnih zajednica realizacijom projekata u oblastima od ključnog značaja za razvoj društva, kao što su nauka i obrazovanje, javno zdravlje i socijalna zaštita, zaštita životne sredine, kultura i sport. Tokom prethodnih godina, zahvaljujući programu „Zajednici zajedno”, unapređen je rad više od 180 obrazovnih ustanova, zatim više od 40 ustanova kulture, opremljeno je 45 bolnica i domova zdravlja i uređena su 74 dečja igrališta i parka, kao i 72 sportska terena i objekta. Ključni cilj programa je osnaživanje i razvoj partnerskih gradova i opština u kojima kompanija NIS posluje, a poseban fokus je na podršci deci i mladima, što je u skladu i sa sloganom NIS-a „Budućnost na delu”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.