RATNI ZLOČINAC BRANIMIR GLAVAŠ POBEGAO U BIH Nemam nameru da odslužim ni dan u zatvoru! Što je budali i sudiji u glavi nikada se ne zna!

10:21

15.11.2023

Podeli vest:

Pritnscren/YT

Osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš pobegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima osim hrvatskog, nakon što mu je nedavno izrečena ponovljena osuđujuća presuda za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tokom poslednjeg rata.
Glavaš tvrdi da je ponovljena osuđujuća presuda „politička nameštaljka“, da nije pobegao, da je razočaran u Hrvatsku i da, kako kaže, nema nameru da provede ni jedan dan više u zatvoru.

„Otišao sam u BiH, ali nisam pobegao. Imam dva pasoša. Ne želim više da živim u Hrvatskoj. Ja sam ovu državu stvarao, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička nameštaljka. Nemam nameru odslužiti ni jednog dana u zatvoru“, rekao je Glavaš sinoć za hrvatski portal 24sata.
Prethodno je na svom Fejsbuk profilu objavio da je napustio Hrvatsku i otišao u BiH.

„Za svaki slučaj. Što je budali i sudiji u glavi nikada se ne zna“, napisao je Glavaš u objavili i dodao da se nalazi u Drinovcima.

Glavašu je nedavno u Županijskom sudu u Zagrebu u ponovljenom suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u predmetima „garaža“ i „selotejp“ izrečena prvostepena presuda kojom se osuđuje na sedam godina zatvora.
Glavaš i saradnici su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubijanje, kao i nečovečno postupanje prema civilima – šest muškaraca i jednoj ženi.

Tokom izricanja presude Glavaš je napustio sudnicu uz neprimerene uvrede upućene sudiji.
Hrvatski mediji prenose da Glavašev sin i advokat sinoć nisu odgovarali na pozive novinara.
Prvobitno Glavaš je za počinjeni ratni zločin bio osuđen na osam godina, a tokom izricanja nedavne presude sudija je rekao da je prema njemu primenjena olakšavajuća okolnosti neosuđivanosti i njegov veliki doprinos tokom rata iz kojeg je izašao kao general Hrvatske vojske.
Prva presuda Glavašu izrečena je pre 14 godina, a od osam godina na koliko je tada bio osuđen, u zatvoru u BiH je odležao pet godina i tri meseca.
Kao otežavajuća okolnost uzeta je težina dela prema civilima koji su nedužni ubijeni u Osijeku, 1991. godine.
Sudija je objasnio da Glavašu nije određen pritvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva meseca i 27 dana kazne.

(Pančevac/Sputnik)

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Prijavljivanje za podsticaje za osiguranje u poljoprivredi produženo do 27. novembra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.