OVO JE MANASTIR U KOM SE KRST PATRIJARHA PAVLA ČUVA KAO NAJVEĆA SVETINJA: Podno Vujna se izlečio od tuberkuloze i započeo svoju duhovnu misiju FOTO

13:23

15.11.2023

Podeli vest:

Rina

U manastiru Vujan na istoimenoj šumadijskoj planini između Čačka i Gornjeg Milanovca, kroz istoriju hodočastili su mnogi hrišćani, ali ovo mesto poznato je po tome što je u njemu boravio i izlečio se voljeni patrijarh srpski gospodin Pavle. On je tada do bogomolje prolazio peške šumovitim stazama, koje se danas nazivaju upravo Staze patrijarha Pavla ili staze zdravlja, i izlečio se od tuberkuloze 1946. godine.

– Pričali su mi da je tim putem išao peške od manastira do lekara u banju Gornju Trepču. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti – priča za RINU stari meštanin sela Gornja Trepča.

Manastir Vujan je sagrađen u 13. veku, a obnovio ga je deda srpske kraljice Drage Obrenović, supruge poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića, koja je Srbijom vladala do 1903. godine. Iako su mu lekari predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je iscelenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

Patrijarh srpski gosopidn Pavle

Rina

– To je staza zdravlja i staza iscelenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarha Pavla i kao pojedinci, i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir – kaže meštanin.

Staza koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornju Trepču dugačka je 4,5 kilometara i predstavlja prirodnu oazu na obroncima Vujna, a skoro je dobila novu signalizaciju kako bi put bio olakšan svim putnicima namernicima.

Danas, put do ove male srpske svetinje u potpunosti je asfaltiran. U pitanju je deonica od Ibarske magistrale do manastira u dužini od 4,2 kilometra, a finansiralo ju je Javno preduzeće „Putevi Srbije“.

– Veliki značaj za sve meštane Čačka i Gornjeg Milanovca, ali pre svega, značajan je za sveštenstvo manastira Vujan i sve one koji ga posećuju, a njih nije malo, znajući da se u ovom manastiru nalazi nadaleko poznati vujanski krst patrijarha Pavla, kao i da se patrijarh baš u Vujnu lečio tokom Drugog svetskog rata“, kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Planina Vujan izdvaja se po svojim prirodnom lepotama u jugozapadnoj Šumadiji, a njen najviši vrh je Veliki Vujan. U manastiru počiva telo poznatog srpskog ustanika iz vremena Drugog srpskog ustanka i saborca kneza Miloša Obrenovića, Lazara Mutapa.

(Pančevac/Rina)

ODLAZAK VELIKOG GLUMCA Žarko Laušеvić prеminuo jе danas u 63. godini života

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.