PANČEVCI, ISKORISTITE PRILIKU ZA ZAPOSLENJE! Javni pozivi NSZ za nezaposlene otvoreni do 30. novembra FINANSIRAJU SE I POSLODAVCI

Među njima je mera pripravništva za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, sticanje praktičnih znanja kod poslodavca iz privatnog sektora i finansiranje mere obuke na zahtev poslodavca.

17:17

23.11.2023

Podeli vest:

Nacionalna služba za zapošljavanje Pančevo
Streetview/Printscreen/NSZ Pančevo

Do kraja novembra Nacionalna služba za zapošljavanje ima sredstva za još tri republička konkursa za zapošljavanje.

Na konkurse mogu da se jave poslodavci i nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Među njima je mera pripravništva za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, koja traje 6 meseci.

„Mera podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog lica za samostalan rad u struci za koju je stečeno srednje obrazovanje. U meru su uključene osobe koje imaju do 30 godina života i na evidenciji su duže od 6 meseci. Prednost imaju osobe sa invaliditetom, Romi i mladi u domskom smeštaju, hraniteljskoj i starateljskoj porodici. Mera se realizuje kod poslodavca iz privatnog sektora, uz zasnivanje radnog odnosa koji traje do 6 meseci“, rekla je Jelena Šinik, direktorka NSZ filijale Pančevo.

Zainteresovani mogu da se prijave do 30. novembra i za javni poziv za sticanje praktičnih znanja, kod poslodavca iz privatnog sektora.

„Možemo da kažemo da je tu zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme 3 meseca za lica za period sticanja tih novih veština i znanja. Obaveza poslodavca je da još 3 meseca zadrži lice u radnom odnosu. Imamo mogućnost zasnivanja radnog odnosa i na neodređeno vreme gde lice stiče znanja i veštine 3 meseca, a 3 meseca produženog finansiranja gde može da učestvuje NSZ i 6 meseci je ugovorna obaveza poslodavca“, objasnila je Šinik.

Do kraja novembra ostala su sredstva i za javni poziv u finansiranju mere obuke na zahtev poslodavca, usmeren ka licima koja nemaju potrebna znanja i veštine za konkretan posao.

„Ovde mi učestvujemo u finansiranju poslodavca za lice bez obzira na nivo kvalifikacije, koja nemaju adekvatna znanja i veštine za obavljanje tog određenog posla. Poslodavcu na ime učešća u finansiranju troškova obuke daje se finansijska podrška od 170 hiljada dinara po polazniku. Nezaposlenom licu se isplaćuje novčana pomoć od 20 hiljada dinara za pun fond časova i troškove prevoza“, rekla je Šinik.

Detaljnije informacije o konkursima koji se uskoro završavaju mogu se pronaći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Jelena Šinik ističe da i u prostorijama ove ustanove mogu da se dobiju sve neophodne informacije o javnim pozivima.

(Pančevac/RTV Pančevo)

POPUSTI ZA 1,87 MILIONA DOMAĆINSTAVA: Više od polovine građana uštedelo električnu energiju u oktobru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.