PU PANČEVO APELUJE: Ne koristite pirotehnička sredstva tokom predstojećih praznika

20:30

08.12.2023

Podeli vest:

Pixabay

Policijska uprava u Pančevo apeluje na građane da tokom predstojećih praznika ne koriste pirotehnička sredstva jer na taj način mogu povrediti sebe, ali i osobe u svojoj okolini.

Iako je zakonom zabranjena prodaja pirotehnike maloletnim licima, neretko se po ulicama mogu videti deca koja bacaju petarde. Kod njih postoji i najveća opasnost od povreda. Zakonom je izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, istakao je zamenik načelnika odeljenja policije PU Pančevo, Goran Planojević.

– Tradicionalno, decembar je mesec praznika, kada se dolazi do povećane upotrebe pirotehničkih sredstava. PU Pančevo će kao i svake godine pojačati svoje aktivnosti na kontroli prometa pa i samog korišćenja pirotehničkih sredstava. Promet pirotehničkih sredstava je predviđen Zakonom o prometu ekplozivnim materija gde je predviđeno da samo ovlašćena lica mogu da vrše promet, dok je samoupotreba definisana kao prekršaj javnog reda i mira.

Podsećamo roditelje da igra sa pirotehnikom može biti izuzetno opasna, može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, povreda lica, šaka, a u težim slučajevima i do invaliditeta, ali i do požara i eksplozija.

– Upotreba petardi od strane mlađe populacije može dovesti do povreda u vidu opekotina ruku, lica, oštećenje vida. Ovom prilikom bih apelovao na sve sugrađane, pogotovo na roditelje da se suzdržavaju upotrebe pirotehničkih sredstava, da ne dozvoljavaju deci da ih koriste, jer može doći do neželjenih posledica.

Planojević je napomenuo da je poslednjih godina procenat nelegalne trgovine pirotehničkim sredstvima smanjen, s obzirom da su kazne i kontrole rigoroznije.

– U zadnje vreme beležimo manju upotrebu pirotehnike, ali i dalje postoji. Napomenuo bih da smo prošle godine prošli bez povređivanja upotrebom piroteničkih sredstava, bar nama nije bilo prjavljeno. U prethodnom periodu imali smo događaja, gde su, uglavnom deca, imala povrede od pirotehnike u pogledu opekotina po rukama i licu – rekao je Goran Planojević.

Ovlašćena službena lica u Policijskoj upravi u Pančevo aktivno preduzimaju sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom kako bi sprečili neovlašćenu prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, a oni koje zateknu da neovlašćeno prodaju biće sankcionisani.

DOM ZDRAVLJA PANČEVO: Preventivni pregledi bez zakazivanja u nedelju, 10. decembra

(Pančevac/RTV Pančevo)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.