DOM ZDRAVLJA OPOVO: Novom medicinskom opremom značajno unapređen nivo zdravstvene zaštite

20:47

08.12.2023

Podeli vest:

Glas Opova

Bez obzira što je teritorijalno mala jedinica lokalne samouprave, Opština Opovo ima Dom zdravlja sa širokim dijapazonom zdravstvenih usluga. U okviru Doma zdravlja rade i tri zdravstvene ambulante u Sakulama, Barandi. Samo u poslednjih četiri godine, uz podršku resornih pokrajinskih i republičkih organa sprovedena je nabavka medicinskih aparata i tehnike u vrednosti od oko 45 miliona dinara, a uz pomoć lokalne samouprave rešeni su stari dugovi koji su godinama otežavali rad opovačke zdravstvene ustanove.

O funkcionisanju Doma zdravlja Opovo, tehničkom unapređenju specijalističkih službi i stručnom kadru, razgovarali smo sa direktorkom ustanove dr Sofijom Popović.

„Ako hoćete da se bavite javnim zdravljem, da vam je zdravstvo dostupno za pacijente sav rad mora biti potkrepljen ulaganjem u tehniku. Sa tim smo dugi niz godina imali problem. Pored primarne zdravstvene zaštite u sva četiri opštinska mesta, u centralnom Domu zdravlja postoji hitna medicinska pomoć koja radi 24 sata, a tu su i druge prateće službe kao što je pedijatrija, ginekologija, stomatologija, laboratorija, i sve ono što je najznačajnije za pacijente. Ono što je otežavalo rad Doma zdravlja ranijih godina su bili dugovi, tužbe i tehnička neopremljenost. Istakla bih održivost apoteka koje su i pored dugova koje smo rešili uz pomoć lokalne samouprave, sada vrlo funkcionalne i mi smo jedan od retkih domova zdravlja koji su zadržali apoteke.

Ulaganjem u novu modernu medicinsku opremu unapređen je rad zdravstvene ustanove, posebno hitne medicinske službe, rendgen dijagnostike i laboratorije.

„Ulaganja u preventivu, kadar i opremu je nešto što je isplativo jer vi na vreme dejstvujete u dijagnostici i sprečavate problem, a samim tim štitite velike ustanove od priliva pacijenata. Naša hitna medicinska pomoć ima šest doktora i šest vozača sa tri sanitetska vozila i plus jedno manje terensko vozilo, a sve je opremljeno pratećom medicinskom opremom potrebnom za dijagnostiku i brzo rešavanje terapjije dok pacijent ne stigne u veći centar.

Glas Opova

Nabavkom moderne medicinske opreme unapredili smo i druge službe. Ultrazvučni aparat visoke tehnologije za ginekologiju kojim se dijagnostikuje i prati trudnoća, što našim trudnicama omogućije da trudnoću prate u Opovu bez odlazaka u Pančevo, a takođe isti aparat se koristi i u pedijatriji za ultrazvuk kukova deteta. Nabavljeno je četiri rendgen aparata čime je u poslednje tri godine kompletno unapređena rendgen dijagnostika. Čitav nivo naše zdravstvene zaštite je unapređen novom tehnikom i mislim da smo pacijentima skratili put da oni za osnovne medicinske usluge ne moraju zbog dijagnostike odlaziti u veće centre. Veliki je benefit što se mamografija, ultrazvučni pregledi i rendgen dijagnostika, mogu završiti ovde.

Takođe, ono što čini osnovu zdravstvene dijagnostike je laboratorija jer vi ne možete završiti laboratorijske usluge ako nemate aparate. Tako da smo i uz pomoć lokalne samouprave uspeli da nabavimo najbolji biohemijski aparat koji koriste i bolnice, centrifugu, hematološki aparat i da kompletno dignemo nivo rada i u laboratoriji.

Moramo pratiti najnovija dostignuća, a sva ta aparatura je vrlo skupa. Ako vi za ovako malo mesto odvojite 45 miliona, a mislim da je bilo i više, moram reći da su to ogromna ulaganja u zdravstvo“.

Direktorka Popović ističe značaj edukovanog stručnog kadra, kao i činjenicu da su svi lekari opovačkog Doma zdravlja specijalisti.

„Ono što moramo propratiti to je kadar. U ovom trenutku imamo jednog radiologa, drugi radiolog je na specijalizaciji i uz pomoć lokalne samouprave plaćamo još jednog radiologa koji nam dolazi za određene preglede, odnosno ultrazvuk dojke i mamografiju. Nadamo se da ćemo od sledeće godine imati još jednog radiologa sa kojim smo pregovarali da preuzme službu, unapredi rad i sa kolegama na specijalizaciji nastavi sa nekim drugim edukacijama.

Ne možete raditi bez edukovanog kadra, a to su specijalizacije, jer sav rad na ovim aparatima iziskuje edukovan kadar i da ste se kao direktor – menadžer izborili za njihove specijalizacije. U ovom Domu su svi specijalisti i poslednji specijalisti nam dolaze sad u januaru. Nama su svi izabrani lekari specijalisti. Dugi niz godina se trudimo da ovako mali Dom održimo, kadrovski unapredimo i tehnički opremimo, i da naši pacijenti 90 odsto usluga ostvare ovde, u ovom mestu“.

Na kraju, treba reći da Dom zdravlja Opovo zbog dostupnosti i blizine, zdravstvene uslege pruža i okolnim mestima koja ne pripadaju Opštini Opovo, a najbolji primer je susedna Čenta.

GITARE KOJE PRAVI VUČKO IZ OPOVA OBIŠLE PLANETU „Pravim talentima poklanjam gitare za sreću i uspeh“

(Pančevac/Glas Opova)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.