DR MARIJANA BANDIĆ UPOZORAVA: Povrede od petardi ostavljaju posledice za ceo život

Najčešće povrede uzrokovane eksplozijom petarde su opekotine i povrede nosa, usana i ušne školjke. U težim slučajevima dolazi i do amputacija delova tela koje ostavljaju trajne posledice po zdravlje.

17:08

11.12.2023

Podeli vest:

Pirotehnika
Pixabay

Sa dolaskom novogodišnjih praznika u euforiji raspoloženja često se koriste petarde, vatrometi i druga pirotehnička sredstva. Nažalost, trenutak nepažnje ili neznanje prilikom rukovanja ali i kupovina eksplozivnih naprava od neovlašćenih lica dovode do toga da petarda eksplodira u ruci, a onda su posledice više nego ozbiljne.

Doktorka Marijana Bandić, specijalista plastične rekonstruktive hirurgije u Opštoj bolnici u Pančevu zbrinjava, zajedno sa svojim kolegama, povrede koje su veoma teške i traumatične za osobu koja ih doživi, a nije retkost da se radi i o deci.

„Jako je bitno naglasiti da su petarde i vatrometi eksplozivne naprave i tako ih treba i tretirati. To nije bomba, ali je kao bomba u rukama deteta. Pre svega, apelovala bih na roditelje da, ako baš moraju da deci daju petarde, to bude u njihovom prisustvu. Nažalost, povređivanje nije nikada lepo i povrede su uvek situacija. Kada eksplodira ta naprava dolazi do opekotina, do prskotina, ali može doći i do amputacija delova tela što su i najčešće povrede. Obično stradaju prsti na šakama, ali može biti i ušna školjka, deo nosa, usne. Treba voditi računa da ne dovodimo sebe bez razloga, zbog nekog ushićenja, u situaciju da moramo da se lečimo i ceo život imamo posledice“, rekla je dr Bandić.

Ono što ne bi trebalo da zaboravimo je da do povreda izazvanim pirotehničkim sredstvima ne mora da dođe, i da dobrim delom od nas zavisi koliko smo odgovorni prema sebi i drugima. Ne smemo da zaboravimo da su povrede ozbiljne, teške i ostaju za ceo život.

(Pančevac/RTV Pančevo)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.