LEDENI DANI POVEĆALI POTROŠNJU STRUJE U SRBIJI ZA 17 ODSTO „Snabdevanje stabilno, nema razloga za brigu“

12:14

10.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Hladni talas u Evropi povećao je potršnju energenata i pokrenuo rast cena. Generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić izjavila je za RTS da je u odnosu na prošlu nedelju potrošnja struje u Srbiji porasla za 17 odsto, ali je snabdevanje stabilno i nema razloga za brigu.

Na evropskim berzama raste cena gasa, a posebno struje koja je za 50 odsto skuplja nego u decembru. U Srbiji je snabdevanje stabilno, ali sa ledenim danima u januaru raste potrošnja električne energije. Jelena Matejić u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla je da je potrošnja struje u Srbiji u ovom periodu godine veća u kontinuitetu iz godine u godinu.

„U jučerašnjem danu, u odnosu na referentnu prošlu nedelju, 3. januara, imali smo 117 gigavata sati potrošnje, što je više za 17 odsto. Danas se očekuje povećanje od dodatnih dva odsto. Današnji dan ćemo završiti sa potrošnjom oko 120 gigavat sati“, kaže Matejićeva.

„Nema razloga za brigu“

Na pitanje da li ima dovoljno električne energije, Matejićeva kaže da nema razloga za brigu, ističući da je porast potrošnje uobičajan za ovaj period godine.

EMS, takođe, ima servisne stubove u slučaju havarije.

„Stubovi se, kojih ima oko 15, nalaze u svim našim regionalnim centrima. Spremni smo da u slučaju teških nedaća možemo da reagujemo. Svi su na raspolaganju“, uverava Matejićeva.

„Stabilno snabdevanje“

Dušan Aničić, izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u, rekao je za RTS da trenutno Nemačka u najvećoj meri uvozi struju u Evropi, oko 5.000 megavata, potom Italija oko 2.000 megavata, dok u okruženju Mađarska uvozi najviše struje – 1.000 megavata.

„To se menja u odnosu na obnovu izvora električne energije. Stanje je u čitavoj Evropi, kao i kod nas, stabilno i ne očekujemo promene“, ističe Aničić.

Petina građana u Srbiji, oko 20 odsto se greje ili dogreva na struju. Savetuje se, kao i uvek, da se TA peći uključuju tokom noći kada je struja i do četiri puta jeftinija.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.