ŽIVOTINJAMA PREOSTALIM NA OSTRVU DONOSIĆE SE HRANA

Evakuacija stoke sa Krčedinske trebalo bi da se nastavi u subotu

17:57

12.01.2024

Podeli vest:

MUP

EVAKUACIJA preostalih goveda i konja na Krčedinskoj adi, trebalo bi da se nastavi u subotu, posle dvodnevne pauze. Sa stočarima je bila veterinarska inspekcija koja pregleda životinje koje su skelom JP „Vojvodinašume“ prethodnih dana sa ostrva prebačene na kopno.

Na Krčedinskoj adi prema rečima Zorana Kunića, predsednika Udruženja stočara „Dunav“, ostale su četiri zelene krave, genetski resursi, jedno tele i još 12-13 šarenih krava od četiri-pet vlasnika. Tamo je i više desetina konja.

– Do sada je uginula jedna krva, jedna je u lošem stanju – kaže Kunić, dodajući da su lečili i jedno tele, ali da je i ono u lošem stanju. – U subotu bi trebalo da se nastavi evakuacija, i nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih ljudi uspeti. Pokušaćemo i konje da prebacimo, ali neće biti lako, jer su oni snažne životinje, i preplivavaju sa jednog rukavca na drugi. Ako ne uspemo da ih odatle sklonimo, hranićemo ih svaki dan.

Od kada je počela evakuacija stoke sa Krčedinske ade, inspekcija Sremskog i Južnobačkog okruga je, kako navode za „Novosti“ u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, u zajedničkom inspekcijskom nadzoru uradila vizuelni pregled životinja u prisustvu nadležnog veterinara. Kontrolišu evakuaciju životinja skelom, manipulaciju životinjama prilikom evakuacije, kao i istovar i smeštaj životinja.

– Prilikom evakuacije goveda i utovara u skelu 9. i 10. januara nije bila ugrožena dobrobit životinja koje su prevezene u tri ture – navode u Upravi za veterinu. – Veterinarska inspekcija kontrolisala je i istovar goveda, kao i očitavanje ušnih markica na gazdinstvu vlasnika životinja.

Evakuacija konja, kako dalje navode u ovoj upravi, pokušana je 10. januara, ali bez uspeha, pa će se konjima kao i govedima različitih kategorija koji su još na adi, hrana donositi svakodnevno.

– Veterinarska inspekcija je 9. januara na Krčedinskoj adi konstatovala oko 110 goveda rase podolsko goveče, raznih kategorija – predočavaju u Upravi za veterinu. – Životinje nisu bile u kritičnom zdravstvenom stanju, nije bilo ni iznurenih i vidno mršavih grla, sem jednog starijeg teleta koje je poslato na dalje zbrinjavanje. Zatečeno je i oko 70 konja normalne konstitucije i građe, koji su se slobodno kretali po lokalitetu, ali na većoj udaljenosti nego goveda.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.