Lokalizovan požar u Bloku 70, vazduh u Beogradu zagađen

Veliki broj vatrogasaca, u ovom trenutku čak njih 62,  pokušava da obuzda vatru.  Vatra sada još jače kulja i širi se i na druge objekte, 

10:42

24.01.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Požar koji je izbio jutros u U Kineskom Tržnom centru u Bloku 70 je lokalizovan, saopštio je MUP. Kako navode povređenih nema, a dogašavanje požara je u toku.Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da je u Beogradu povećana koncentracija zagađenih materija u vazduhu, što se dovodi u vezu sa požarom. Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović upozorio je u razgovoru za N1 da građani koji se nalaze neposredno pored mesta požara na Novom Beogradu zatvore prozore na svojim stanovima i stave maske N-95, kako bi sprečili udisanje štetnih supstanci.

Naime, u  Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, jutros je izbio požar, preneo je N1.  Reporteri Kurira javljaju da se sve više razbuktava i širi, a upravo su se čule i eksplozije! Veliki broj vatrogasaca, u ovom trenutku čak njih 76,  pokušava da obuzda vatru i 25 vozila.  Vatra sada još jače kulja i širi se i na druge objekte,  Vatru gase i 3 helikoptera,koji su ispustili vodu i smanjili temparaturu.

 

Angažovani su i pripadnici DVD Matica Zemun, četvoro dobrovoljnih vatrogasaca sa jednim vozilom i autocisterne gradske čistoće i vodovoda.

 

Za sada nije poznato šta je uzrok požara.

– Ovakvi objekti su puni gorive materije. Nadam se da neće biti ljudskih žrtava, čuju se eksplozije, pokušavamo da nagovorimo ljude da ne ulaze da spasavaju svoju imovinu, situacija je kompleksna – ističe načelnik sektora za vanredne situacije Luka Čaušić i dodao: Ovo će da traje, najvažnije je da nema povređenih i da probamo da sačuvamo bar nešto od ovih objekata“.

Ukazao je da vatrogasci pokušavaju sa zadnje strane da spasu deo centra i da preseku požar, a da problem predstavljaju visokogorive materije koje se tamo nalaze.

“Za svega par minuta vatrogasci su stigli na lice mesta, ali zbog te gorive materije se već rasplamsao požar

Prizori na licu mesta su potresni, a pojedini radnici su uplakani jer ne znaju šta je sa njihovim radnjama. Policijski službenici sklanjaju ljude, ima dosta zakupaca koji imaju imovinu unutra, pokušavaju da povade te stvari, ali to je opasno, pa  policija pokušava da ih sklone, da se ne dese neki tragični događaj.

„Ode moj lokal, ode sve. Ne znam. Kažu da je neko podmetnuo požar. Ne verujem. Unutra svuda krš i lom. Možda su se skupljali narkomani, pa zapalili“, kaže Tau Ling, kineski državljanin koji ima lokal u pomenutom kineskom tržnom centru.

U požaru koji je jutros izbio u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu, prema prvim informacijama, nema povređenih, rečeno je za agenciju Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).Požar je prijavljen oko 7.00 časova, a na terenu je više od 50 vatrogasaca sa 15 vozila.

Svakog trenutka pristižu nova vatrogasna vozila, a vatrena stihija se ne smiruje.

Jedan od vlasnika ispričao je šta se dogodilo jutros.

„Bio sam kući, žena zove i viče: „Ajde, gori tržni centar“. Sreća, pa nije deo u kom je naš lokal“, kaže vlasnik.

Ovo je jezivo, nikad nisam video ovakvu vatru u svom životu – ispričao je za Telegraf jedan Kinez koji se nalazi na mestu strašnog požara u Bloku 70.

– Ne znam šta da kažem. Pre godinu dana, moj rođak je ostao bez svega, ja sam mu pomogao da se oporavi. Evo sad, vidite ovo. Ostao sam bez svega, unutra su i i privatne stvari. Krenuo sam da uđem unutra da pokupim makar lične stvari – nisu mi dali. Razumem ih, ali ljudi, ostao sam bez svega – rekao je  jedan kineski državljanin za Blic i ukazao da nikada nije video ovakvu vatru u životu.

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming stigao je na Novi Beograd do Kineskog tržnog centra u Bloku 70 gde je izbio požar, i gde ga je načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić obavestio o gašenju požara. Tom prilikom kineski ambasador je zahvalio vlastima u Srbiji na brzoj intervenciji i istakao da je ovo tužan trenutak.On je rekao da će ambasada izdati saopštenje kada se sve završi.

Podsetimo, dobijena je dojava o požaru u 6:57 časova, da gori Kineski tržni centar u ul. Jurija Gagarina, Novi Beograd.

Poslato je ukupno 46 vatrogasaca-spasilaca sa 13 vozila iz VSJ Novi Beograd, VSJ Zemun, VSJ Košutnjak, VSJ Voždovac i VSJ Zvezdara. Potom je poslato još vatrogasaca.

(Pančevac/N1/NovaS)

HAPŠENJE NA NOVOM BEOGRADU: Radnik obezbeđenja osumnjičen da je muškarcu (32) polomio lobanju

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.