MINUS IM NE MOŽE NIŠTA: U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voća, od toga zavisi čitav rod ove godine

09:01

25.01.2024

Podeli vest:

RINA

Čačak – Uprkos niskim temperaturama u voćnjacima širom Zapadne Srbije u toku je zimska rezidba voća. U voćnjaku Instituta za voćarstvo u Čačku koji se nalazi u Trepči rezdibu rade i žene i muškarci. Posao, kako kažu, nije zahtevan a i solidno je plaćen. Upravo od kvalitene rezidbe zavisi rod za čitavu godinu.

– Ono što je najzahtevnije jeste projektovati rod, da bi se usaglasila krupnoća ploda i da se ostavi što više jednogodišnjih letorasta koji će praviti cvetne pupoljke”, rekao je za RINU Srboljub Lukić, rezač voća u Institutu za voćarstvo.

U čačanskim voćnjacima u jeku rezidba voćaRINA

Struka naglašava što se tiče vremesnkih oscilacija dosta utiču na budući prinos, posebno smena i jake temperaturne oscilacije.

– Dosta su prisutne niske temperature, pa biljke još ne mogu da krenu sa vegetacijom. U pogledu rezidbe, poseban zadatak je da se uspostavi odnos između rodnosti i rasta, to se vrši određenim prerezivanjem ili jednogodišnjih i dvogodišnjih grana na određenim mestima. Cilj je da se obezbedi ravnoteža izmeđzu hranljivih materija i vode, posebno kod jabuke, ukoliko se stable ne orezuju ili ne rade kako treba dolazi doi dobijanja plodova lošeg kvaliteta koji nemaju tržušnu vrednost. Pored toga treba istaći da posebno kod jebauke I kruške ukoliko se ne vrši rezidba sklone su da uđu u alternativnu rodnost”, rekao je Nenad Popović, rukovodilac proizvodnje u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Minus im ne može ništaRINA

Popović je pojasnio i kako zaštiti voćke u zimskom periodu.

U ovom periodu se ne rade tretmani do negde kraja februara, I prvi tretnman trebalo bi raditi sa bakarnim preparatima i mineralnim uljima”, zaključio je Popović.

 

(Pančevac/RINA)

CAR DUŠAN PROMENIO IME OVOM SELU: Domaćini ga lepo dočekali pa ga nazvao DOBROSELICA

UMRLA BAKA KOSARA (103) Vratila se iz Čikaga da umre u Valjevu. Njen život je bio filmska priča

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.