VUČIĆ SA SEDNICE SB UN POSLAO SNAŽNU PORUKU SVETU Odlukama Prištine vrši se progon Srba, mi nismo ničija marioneta

Privremene institucije u Prištini su proteklih meseci kreirali nepodnošljive uslove za život Srba i sada sprovode sistematske napade na srpske civile i njihov progon

21:13

08.02.2024

Podeli vest:

Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori večeras na vanrednoj sednici SB UN u Njujorku povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Obraćanje Aleksandra Vučića

– Izražavam duboku zahvalnost SB na brzom sazivanju ove sednice. Od izuzetnog je značaja zbog tekuće situacije na KiM koja je apsolutno u suprotnosti sa Poveljom UN i rezolucijama SB. Privremene institucije samouprave u Prištini su u proteklih meseci kreirali nepodnošljive uslove za život Srba i sada sprovode široko rasprostranjene sistematske napade na srpske civile i njihov progon. Takva situacija, ako izostane adekvatna reakcija, može da prouzrokuje nepopravljivu štetu po opstanak srpskog naroda na KiM.Srbija je na sednicima SB posvećenim razmatranjem šestomečenih izveštaja UNMIK redovno izveštava o ovaj savet i međunarodnu javnost o aktuelnim situacijama, i posebno teškom položaju srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na KiM. Republika Srbija je zatražila vanrednu sednicu SB upravo zbog toga što su aktuelni događaji Prištine takve prirode da mogu da naprave nepopravljivu štetu i to u periodu sazivanja sednice posvećena razmatranju redovnih izveštaja UNMIK-a – rekao je predsednik i dodao:

– Neposredan povod zbog kog smo zatražili zasedanje ove sednice je nedavni potez tzv. Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje platni promet srpskom valutom (dinarom), na teritoriji KiM od 1. februara. Ovim je tzv. rukovodstvo izvršilo kulminaciju i napad na srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na KiM, budući da njihov opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine u ogromnoj meri zavisi od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

 

– Podaci da Republika Srbija iz budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na KiM, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe, oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situacija na teritoriji KiM čini teškom. Samo ove brojke pokazuju da život velikog broja stanovnika na KiM direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta RS. Usled toga, očito je da je zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno, ukidanje dinara kao sredstva palaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih, ličnih sredstava za život. Pored toga, trebalo bi imati u vidu da oko 6.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednika zavisi od dinarskih subvencija iz RS, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na KiM koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa više nije održiv. Da sumiram, odluka da se zabrani dinarski platni promet, time Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbeđuju osnovne životne namirnice, da se školuju i leče, kupuju lekove i čine sve ono drugo što se smatra uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva.

– Upravo ove institucije predstavljaju osnove za formiranje ZSO čije nadležnosti i struktura su jasno definisane sporazumom o Opštim principima koji je potpisan 2015. godine u čl 17, tački D ovog sporazuma precizno je definisano pravo da Srbija finansira ZSO, između ostalog, i školstvo i zdravstvo, u okviru ovog dogovorenog institucionalnog okvira srpskih opština na KiM. Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, ambulanti i domova zdravlja, predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO.

Obraćanje Karolin Zijade

Zijade je podsetila na sporazume iz Brisela i Ohrida, a zatim se osvrnula na dešavanje na Kosovu i Metohiji koje su dovole do eskalacije poput izbora u četiri opštine na severu KiM.

Govorila je i o poslednjoj meri Prištine, a koja se tiče ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji i dodala da je ovom merom pogođen srpski narod koji je novac primao iz Srbije, ali ekonomija. Dodala je da je četiri miliona dinara konfiskovano u Peći, a da je novac iz Srbije na Jarinju vraćen.

– Uprkos nekim opravdanjima, postupci se moraju uzeti u obzir jer utiču na stanovništvo. (Tzv.) kosovska policija je sprovela operaciju u srpskim prostorijama. Osoblje je odvedeno na ispitivanje i pušteno kasnije. U Peći je tim novinara sa Radio Goraždevca su zaustavljeni, urađen je pretres iako su pokazali legitimacije. Od izuztenog je značaja da se medijima omogući sloboda. Ove mere Prištine nisu dovele do deeskalacije – rekla je Zijade i ponovo pozvala na dijalog između dve strane.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev misiji Gvajane, koja predsedava SB UN zahtev za sazivanje vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da predsednik Vučić večeras bije najtežu bitku za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiju. Izjavila je i da će predsednik koristiti termine koje do sada nije koristio, ali će ih upotrebiti po prvi put, nimalo olako, već vrlo pažljivo i birano.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je takođe, zamolila sve građane „da večeras prate sednicu od 21 čas, jer će narod imati mnogo toga važnog da čuje“.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poruke podrške su uputili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i ministar finansija Siniša Mali.

(Pančevac/Novosti)

PREDSEDNIK VEČERAS BIJE NAJTEŽU BITKU

NAJNELOGIČNIJA TAČKA REZOLUCIJE EP O SRBIJI: Vučić je kriv što je opoziciji dao izbore koje su oni tražili?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.